darbe! | " /> darbe! | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa'dan Baykal'a darbe!

27 Haziran 2008 08:03 tsi
Avrupa'dan Baykal'a darbe! Sosyalist Enternasyonal CHP’yi atmaya kararlı. Avrupalılar Baykal’ı artık 'Başkan Yardımcısı' olarak görmek istemiyor.

SE Başkanı Papandreu’dan ise “Engel olamıyorum” haberi geldi.Avrupa'da başta Brüksel olmak üzere çeşitli kentlerde lobi çalışmaları yürütmek için temsilcilik açma kararı alan ancak henüz sonuçlandıramayan CHP, Sosyalist Enternasyonal üyeliğine ilişkin krizi aşmak için umudunu PASOK lideri, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu'ya bağladı. Sosyalist Enternasyonal üyesi Avrupalı sol ve sosyalist partiler, CHP'nin sadece sert şekilde uyarılmasını istemeyecek.

''CHP'nin izlediği politikalar sosyalist politikalara uygun değil'' açıklamasını yapan Sosyalist Enternasyonal, aynı zamanda Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olan CHP lideri Deniz Baykal'a istifa çağrısı yapacak.

Son umut Papandreu

Baykal, bu süreci durdurmak için CHP Genel Başkan Yardımcısı, emekli diplomat Onur Öymen'i Atina'ya gönderdi, ancak hiçbir sonuç alamadı. Uyarı ve istifa çağrılarını engellemek isteyen CHP'nin lobi çalışmalarını şimdi Papandreu yürütecek. Baykal, cumartesi gününe kadar Papandreu'nun girişimlerinin sonucunu bekleyecek. Şimdiye kadar yaptığı görüşmelerden olumsuz sonuç alan Papandreu, Almanya ve Kuzey Avrupa delegelerini ikna edebilirse Baykal'a haber verecek. Baykal, Papandreu'dan gelecek yanıta göre Atina programına karar verecek. Ancak ilk gelen bilgiler, Papandreu'nun "Engel olamam" şeklinde bilgi verdiği.

CHP’nin politikası bize uymuyor

Papandreu'nun CHP lehine lobi yapmasının önündeki en büyük engel ise Sosyalist Enternasyonal'in Atina kongresinde başkanlık seçimi yapılacak olması. Uyarı önergesinin gündeme alınıp alınmaması ile ilgili olarak, Sosyalist Enternasyonal Başkanı inisiyatif kullanabiliyor. Önerge etik komite üzerinden Başkanlık Divanı'na oradan Genel Kurul'a geliyor. Uyarı önergesinde "CHP anti - demokratik yapıya sahip ve Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde engel oluşturuyor. Bu nedenle izlediği politikalar sosyalist politikalara, Sosyalist Enternasyonal politikalarına uygun değil" ifadeleri yer alacak.

PAPANDREU’YA UYARI

Bugüne kadar CHP lideri Deniz Baykal'a destek veren PASOK lideri, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, bu kez başkanlık seçimi nedeniyle CHP liderine tam destek veremiyor. Çünkü delegeler Papandreu'ya, CHP'ye destek vermesi durumunda karşı aday çıkarma ve kendisine oy vermeme uyarısında bulundu. CHP; Papandreu'dan gelecek bilgiye göre, Sosyalist Enternasyonal üyeliği ile ilgili politikasına da yön verecek.

CHP'nin gündeminde "üyeliği dondurma, Sosyalist Enternasyonal toplantılarına katılmama" kararı da bulunuyor. Öte yandan CHP'nin Sosyalist Enternasyonal üyeliği ile ilgili kriz, AK Parti ile CHP arasında polemik de yarattı. CHP'de, uyarı hazırlığından AK Parti sorumlu tutuluyor. CHP'de yaygın kanı AK Parti'nin özellikle Almanya olmak üzere birçok ülkede CHP aleyhine kulis yaptığı yönünde. CHP'li yöneticiler, AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği "Sosyalist Enternasyonal'dan atılmadan istifa edin"" sözlerini bu duruma örnek gösteriyor.

bugün



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs