En Sıcak Konular

Darbeseverlere karşı ortak akıl

28 Haziran 2008 10:34 tsi
Darbeseverlere karşı ortak akıl "Halkın antidemokratik dayatmalara karşı artık sesini iyice yükseltmesi gerekiyor.Baskıcı tepeden inmeci yöntemler hangi sistemde olursa olsun insan fıtratına aykırıdır.Darbelere karşı duruş sadece kendi görüşüne bası yapıldığı zaman değil her türlü bask

Ömer F. Gergerlioğlu/timetürk.com

Darbeseverlere karşı ortak akıl

Son günlerde ortaya çıkan belgeler yıllardır ortalıkta dolaşan tartışmalı bir yapının net bir şekilde ortaya çıkmasını sağladı.Ortalıkta dolaşan bir hayalet artık somut olarak ortaya çıktı.Yıllardır düşünce adamlarının ispat etmeye çalıştığı olayların arka planındaki gerçekler bir belge ile ortaya çıkıyor.Genelkurmay Başkanlığınca hazırlandığı ileri sürülen bu belge ile akıl almaz planların yapıldığı anlaşıldı.Sonradan Genelkurmay “komuta katınca onaylanmış böyle bir belge bulunmamaktadır”şeklinde bir açıklama yaptı.Ama bu açıklama kimseyi tatmin etmedi.Zira 2003 ve 2004 deki Sarıkız ve Ayışığı adı verilen darbe girişimleri aşikar bir şekilde ortaya çıkmıştı artık.

İsimleri etrafında darbe söylentileri dolaşan eski kuvvet komutanları Özden Örnek Şener Eruygur gibi komutanlar “bize iftira attı” dedikleri gazeteci Alper Görmüş'ün beraat etmesinden sonra halen bir açıklama yapmış değiller. Yalanlama yapmak kolay bir iş.”Bana iftira atıldı” dersiniz ve çok önemli ithamlardan kurtulabilirsiniz.Ama halkın vicdanından kurtulamazsınız.2007'deki 367 kararından önce deniz kuvvetleri komutanı ve anayasa mahkemesi başkanı arasında yapılan görüşme ve 2008 versiyonu kuvvet komutanı ve anayasa mahkemesi başkanı görüşmesi de hep yalanlanmıştı.Yalandan bir demokraside bol miktarda yalanlanan görüşme olması da maalesef beklenen bir hadise oldu artık.

Genelkumay'ın halkı biçimlendirme belgesi için “Komuta katınca onaylanmamış bir belge” olduğu söyleniyor ama komuta katı tarafından onaylanmış darbe girişimleri hakkında tek bir cümle edilmiyor. Komuta katı yoksa başka kademelerdeki olaylardan haberdar değil mi? 27 Nisan muhtırası hakkında da aynı dedikodular yapılmıştı. 27 Nisan muhtırasını hazırlayanının komuta kademesi dışında bir yapılanma olduğu ve komuta kademesine bir emrivaki yaptığına dair söylentiler de dolaşmıştı o zamanlar. Komuta katınca onaylanmış veya onaylanmamış tüm belgeler ve tüm ileri sürülen iddialar için bu halkın hizmetinde olması gereken silahlı kuvvetler doyurucu açıklamalar yapmalıdır. Zira iddia edilen belgede halkı biçimlendirme adına son derece hukuksuz dayatmaların planlandığı göze çarpıyor.TSK'nın yargı , medya STK temsilcileri vasıtasıyla çeşitli taktik çalışmaları hedeflediği ortaya çıkıyor.Eğer bu belgedeki anlayış yıllardır devam eden zihniyetin bir devamı ise Türkiye'deki insan hakları sorunlarının çözümüne yaklaşım tarzı son derece ilginçtir.İnsan hakları sorunlarını çözmeyi tercih etmek yerine yerine sorunu üreten aynı anlayışın baskıcı metodlarla devam ettirilmesini tercih etmek son derece üzücüdür.

Bu antidemokratik yönelişlerin iyice ortaya çıkması ile birlikte sivil toplumun tepkileri de artmaya başladı. “Darbelere karşı sesini yükselt mitingi” ile startı verilen ses ortak akıl hareketi ile ivmesini artırarak yoluna devam ediyor. Sağdan ve soldan özgürlükçü kafaların desteği son derece önemlidir.Bu tepkilerin bir özelliği de darbeye karşı duruşun her kesimden her düşünceden destek görmesidir.Halkın antidemokratik dayatmalara karşı artık sesini iyice yükseltmesi gerekiyor.Baskıcı tepeden inmeci yöntemler hangi sistemde olursa olsun insan fıtratına aykırıdır.Darbelere karşı duruş sadece kendi görüşüne bası yapıldığı zaman değil her türlü baskıcılığa karşı olmalıdır.Yani pragmatik değil ilkesel olmalıdır.

Darbe tasarlayan zihinler gözlerini karartmış durumdalar. Yargı darbelerinin kar etmediğini düşünen bir takım çevreler postallı darbelere geri dönebilirler. Bu gözü kararmışlık hali böyle bir çılgınlığı getirebilir. Darbe olduğu zaman ise her şey için çok geç kalmış olabilirsiniz. Adalet hukuk tanımadan keyfilik sergilenen bir darbe ortamı hiç bir insanın mutlu olamayacağı bir ortamdır.Darbe artık hiçbir modern toplumda olmaması gereken bir olaydır.Toplum sorunlarını halkın etkin katılımı ile çözmek ileri ülkelerin sahip olduğu yönetim anlayışını gösterir.Halkı güdülmesi gereken bir koyun sürüsü gibi gören anlayışlar ise beğenmedikleri bir durum karşısında “sallandıracaksın 3'ünü 5'ini sorunlar biter” anlayışı ile yola çıkarak darbesever anlayışları beslerler.Hep aynı kısır döngü ile aslında sorunları hep kendileri üretirler.

Darbeseverlere karşı çıkmak için sadece seçimleri beklemek ise geç kalmaktır. Artık modern toplumlar seçimleri beklemeden yöneticilerin yanlışına müdahale ediyorlar.



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs