En Sıcak Konular

'Sosyalist Enternasyonel CHP'den farksız!'

30 Haziran 2008 17:05 tsi
'Sosyalist Enternasyonel CHP'den farksız!' 68 Kuşağının en önemli simalarından Masis Kürkçügil'le Sosyalist Enternasyonel üzerine konuştuk. CHP'nin Sosyalist Enternasyonel'den atılmasının hiçbir espirisi olmadığını söyleyen Kürkçügil, bu konuda herkesin nasıl dumura uğradığını çok güzel özetliy

Sosyalist Enternasyonal nedir, neyi temsil eder?

Bugün itibariyle Sosyalist Enternasyonal aslında Avrupa’da ağırlıklı olarak eski Sosyal Demokrat partilerin bir kuruluşu. Fakat bunun sosyalizmle enternasyonalizmle bir çağrışım uyandırmaması gerekir çünkü üye partilerin önemli bir kısmı sosyalizm hedefinden uzaklaşmış durumdadır. Bugün de herhangi bir sosyal kazanımın peşinde olmayıp liberal-sosyal politikalar uygulayan partilerin bir birliğidir. Örneğin 1989’da Venezuella’da büyük Afrika ayaklanmasının arkasından katliamın öncülüğünü yapan Peres, Sosyalist Enternasyonal'in önemli bir simasıdır. Herhangi bir sosyal hak mevzusunda baskıcı rejimler karşısında paralel tutumlar sergilemiştir. İtalya’da Sosyalist Enternasyonal üyesi Prodi Afganistan’a asker göndermiştir.

Peki bu bağlamda CHP üzerinden yürüyen son tartışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de çıkan tartışma bence bir garabet örneğidir. İnsanların Sosyalist Enternasyonal’i insanlığın vicdanı sanıp CHP’yi şikayet etmeleri komiktir. Çünkü orada bulunan partilerin büyük çoğunluğunun CHP’den farkı yok. İsveç Sosyal Demokrat Partisi de sosyal mevzulara sahip çıkmamaktadır. Ayrıca DTP de Sosyalist Enternasyonal’e üyedir ama CHP ile arası en kötü olan parti DTP’dir. Dolayısıyla Sosyalist Enternasyonal’e böyle bir anlam yüklemek doğru değil. Daha komiği AKP üyesi olup CHP’yi Sosyalist Enternasyonal’e şikayet etmektir. ‘Şıracının şahidi bozacıdır’ misali… AKP madem bu kadar önemsiyorsa neden kendisi üye olmak için başvurmuyor? Bu komik bir oyun bence. Sonuç olarak Sosyalist Enternasyonal, sosyalist değildir, enternasyonal değildir.

O halde Sosyalist Enternasyonal tam olarak neyi amaçlıyor?

Bütün dünyada birbirine benzeyen partiler bir araya gelir. Milliyetçi partiler bile paradoksal bir biçimde bu tür girişimlerde bulunurlar. Partilerin kendi ideolojilerini dünyaya yaymak için kullandıkları bir istişare organıdır bu tür örgütler.

Sosyalist Enternasyonal tarihsel olarak da mı böyle?

Hayır… Lenin, Kautsky, Troçki’nin, Rosa Lüksemburg’ların, sosyalist-komünist partilerin bulunduğu ikinci enternasyonal, Alman Sosyal Demokrat Parti’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında savaş kredileri lehine oy vermesiyle çöktü. Sonrasında 3.Enternasyonal kurulmaya çalışıldı. Birinci dünya savaşından sonra reformist, diğeri devrimci olmak üzere iki enternasyonal ortaya çıktı. Fakat reformist kanat kendi ülkelerindeki burjuvaziyle işbirliğine giderek sosyalizm hedefinden uzaklaşmıştır. Kimilerine göre bu uzaklaşma 1930’larda, kimilerine göre ise 1950’lerde olmuştur. Günümüzde bir merkez sağ-merkez sol ikili yapısına oturan bir tür Amerikan sistemi söz konusudur.

CHP sosyalist miydi ki, Sosyalist Enternasyonal’e üye oldu?

CHP doğuşundan itibaren hiçbir zaman sosyalist-Marksist bir gelenekten gelmemiştir fakat şikayet edenler de AKP’ye geçtikten sonra solcu olmaktan çıkmadı. CHP hep oradaydı. İşçisi sınıfıyla organik bağı olmayan bir partidir CHP. Bu tartışmalar bana ucuz tartışmalar geliyor. Bunların bir karşılığı yoktur. Sosyalist Enternasyonal insanlığı açlıktan, işsizlikten kurtaracak bir örgüt değildir. Oraya şikayette bulunanların da öyle bir kaygısı olduğunu düşünmüyorum.

www.iyibilgi.com özel Erkam Can



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs