En Sıcak Konular

İsrail yetkililer İspanya'ya gelirlerse tutuklanacak

30 Haziran 2008 20:36 tsi
İsrail yetkililer İspanya'ya gelirlerse tutuklanacak Gazze'de hava saldırısıyla 16 Filistinli'nin öldürülmesi sonucu, İspanya, İsrailli üst düzey yetkililer için tutuklama kararı çıkarttı.

Üst düzey Hamas üyesi Salah Şehid'in öldürülmesine karıştıkları ile ilgili haklarında çıkarılan uluslararası tutuklama emri sebebiyle bazı İsrailli yetkililerin İspanya'yı ziyaret etmeleri halinde tutuklanabilecekleri uyarısı yapıldı.

Savaş suçları işledikleri ile ilgili haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartılması üzerine İsrail dışişleri bakanlığı, bir kısım İsrailli yetkilinin İspanya'ya gitmemesini istedi.

Filistinli bir grubu temsil ettiği, İsrail medyası tarafından iddia edilen bir İspanyol insan hakları örgütü, 6 yıl önce Hamas üyesi Salah Shehade'nin öldürülmesine karıştıkları iddiası ile İsrailli yetkililer aleyhine dava açtı. Gazze'nin merkezinde yapılan hava saldırısında 16 Filistinli ölmüştü.

Davada, saldırının gerçekleştiği tarihteki neredeyse bütün İsrail savunma bakanlığı en üst düzey yetkilileri suikastte sanık listesinde yer aldı. Bunlar Savunma eski Bakanı Benyamin Ben-Eliezer, İsrail eski Genelkurmay Başkanı Moşe Yaalon, eski Shin Bet Direktörü Avi Dichter, eski İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Dan Halutz, İsrail ordusu Operasyonlar komutanı emekli general Giora Eiland, eski GÜney Komutanlığı Komutanı Doron Almong.

Eski Başbakan Ariel Şaron da sanık listesinde bulunuyor. Ancak Şaron, iki buçuk yıl önce bir kriz sonrası girdiği komadan çıkmadı. Şaron, görevdeyken, Hamas'ın askeri kanat liderine suikast yapılması için yeşil ışık yakmıştı.

İspanya, Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) üyesi. İspanya, savaş suçu davalarının ülke sınırları içinde olmasını kabul ediyor. ICC anayasasına göre, üyelerinden herhangi biri savaş suçluları işlediklerinden şüphelileri, evrensel yargı yetkisi ile yargılayabiliyor.

Irak savaşından beri, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupalı ülkelere bu evrensel yetkiyi kullanmamaları için baskısını sürdürüyor.

Daha önce, İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi, Dan Halutz'un İsrail Genelkurmay Başkanı olmasına, Şehid suikasti sebebiyle karşı çıkarak dava açması üzerine, suikast sırasında yurt dışında olan Halutz, verdiği bir mülakatta, "Ne hissettiğimi bilmek isterseniz. Bir bomba bıraktığımda, uçağın kanadında sadece küçük bir sarsıntı hissederim. Bu bir saniye sonra geçer." diyerek üzerinde durmadığını ifade etmişti.

İsrail medyası, Hamas liderine suikastin İsrail devleti yargı kurumlarında ele alındığını belirterek, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin İspanya makamlarına bu davanın iptal edilmesi için başvurabileceğini ileri sürdü

Dünya Bülteni



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs