En Sıcak Konular

YÖK Kanunu'nda değişiklik

2 Temmuz 2008 12:24 tsi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (ETÜ), Ankara ve kalkınmada öncelikli yörelerde eğitim bilimleri enstitüsü kurmasına ve kampüsünde kurulacak ortaöğretim kurumlarının fen lisesi statüsünde eğitim vermesini içeren yasa tasarısı TBMM Başkanlığına s

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıya göre, TOBB ETÜ tarafından, Ankara ve kalkınmada öncelikli yöreler öncelikli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte tespit edilecek illerde eğitim bilimleri enstitüleri kurabilecek.

Eğitim bilimleri enstitüleri, kampüste uluslararası yüksek kalite ve standartlara sahip eğitim merkezi olmak amacıyla kurulabilecek. Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi ilk ve ortaöğretim okullarını laboratuvar okulları olarak kullanacak. Kampüslerde açılacak ortaöğretim kurumları fen lisesi statüsünde eğitim verecek. Ankara'daki laboratuvar okulu ile TOBB ETÜ fakülteleri, enstitüleri ve diğer birimlerinin öğrencileri ve öğretmenleri müşterek akademik ve sosyal çalışmalarda bulunacak.

Laboratuvar okullarında 10. sınıftan 11. sınıfa geçişte, TOBB ETÜ Senatosu tarafından belirlenecek uluslararası sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. Bu liselerden mezun olabilmek için uluslararası bakalorya diploması alınması da gerekecek.

TOBB ETÜ eğitim bilimleri enstitülerine bağlı olarak kurulacak kampüslerdeki laboratuvar okullarında öğrenim gören öğrencilerin en az yüzde 70'i burslu olacak.

Bu kampüslerde eğitim ve araştırma bilimleri ile sağlık merkezi, lojmanlar, misafirhaneler gibi her türlü tesisin kurulması ve işletilmesiyle ilgili, ücretler dahil her türlü giderler ile okullarda burslu okuyacak öğrencilere sağlanacak burslar; TOBB ETÜ ve üniversitenin kampüslerinde bulunan okulların tüm personelinin ücretlerinden, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 25 yıl süreyle kesilecek gelir vergisi tutarının özel bir hesaba aktarılmasıyla oluşan kaynaktan, burssuz öğrencilerden alınacak eğitim ücretlerinden, TOBB ETÜ'nün temin veya kabul edeceği diğer gelir kaynakları ile bağışlardan karşılanacak.

Tasarının genel gerekçesinde, eğitim bilimleri enstitüsü ve ortaöğretim kurumu kurulacak illerde, dünya çapında eğitim verecek ilk ve ortaöğretim kurumlarının kurulacağı ve bazı alanlarda yükseköğrenim birimleri açılacağı belirtildi.

Yeni Şafak



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs