En Sıcak Konular

İndirim kurumlar vergisi tahsilatını azalttı

0 0 0000 00:00 tsi
Şirket karları üzerinden alınan vergi oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirilmesi kurumlar vergisi tahsilatını azaltırken, doğrudan vergilerin vergi gelirleri içerisindeki payını azaltıp, dolaylı vergilerin payını artırdı.

Maliye Bakanlığının verilerine göre bütçe vergi gelirleri bu yılın ilk dokuz aylık döneminde 17.4 oranında artarak 102 milyar YTL'ye yükseldi. Aynı dönemler itibariyle yüzde 10.55 olan enflasyon dikkate alındığında vergi gelirlerinde yüzde 6,2'lik bir reel artış kaydedildi.

Bu dönemde tahsilat tutarı azalan tek vergi kalemi kurumlar vergisi oldu. Geçen yılın ilk dokuz aylık döneminde 8.6 milyar YTL olan kurumlar vergisi tahsilatı bu yıl 8.1 milyar YTL'ye kadar geriledi. Toplam kurumlar vergisi tahsilatında yaşanan bu yüzde 5.2'lik azalma geçici kurumlar vergisi tahsilatındaki yüzde 9.1'lik azalmadan kaynaklandı. Geçen yıl ocak-eylül döneminde 8.2 milyar YTL olan geçici kurumlar vergisi tahsilatı, bu yıl 7.5 milyar YTL'de kaldı.

DOLAYLI VERGİLERİN PAYI YÜZDE 70'E ÇIKTI

Kurumlar vergisi oranının bu yıl başından geçerli olmak üzere yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirilmesinden kaynaklanan bu gelişme Türkiye'deki dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payını azaltırken, dolaylı vergilerin payının ise artmasına yol açtı. Doğrudan vergilerin en önemli kalemi olan gelir vergisi tahsilatının yüzde 18.1 oranında artarak 20.6 milyar YTL'yle, servet üzerinden alınan vergilerin de yüzde 3 artarak 2 milyar YTL'ye yükselmesine rağmen, kurumlar vergisindeki azalma yüzünden dolaysız vergilerin vergi gelirleri içerisindeki payı yüzde 32'den yüzde 30'a indi. Dolayısıyla dolaylı vergilerin payı da yüzde 68'den yüzde 70'e geriledi.

DOLAYLI VERGİLER YÜZDE 20 ARTTI

Dolaysız vergilerin kurumlar vergisindeki azalma nedeniyle yüzde 12 artarak 30.7 milyar YTL olarak gerçekleştiği bu dönemde dolaylı vergiler ise yüzde 20 büyüyerek 71.3 milyar YTL oldu. Böylece kurumlar vergisi oranında yapılan indirimle yaşan vergi kaybı dolaylı vergiler yoluyla toplandı.

Dolaylı vergilerin en büyük kalemini oluşturan özel tüketim vergisi (ÖTV) tahsilatı yüzde 14.1 oranında artarak 27.6 milyar YTL'ye kadar yükselirken, KDV tahsilatı da yüzde 16.1 artarak 12.3 milyar YTL'ye çıktı. motorlu taşıtlar vergisi yüzde 18.7 artarak 2.7 milyar YTL'ye ulaşırken, ithalattan alınan vergiler ise yüzde 30.5 artarak 20.3 milyar YTL'ye kadar yükseldi. 

ANKA



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs