içyüzünde ne var? | " /> içyüzünde ne var? | "/>

En Sıcak Konular

Gerilimin içyüzünde ne var?

8 Temmuz 2008 23:54 tsi
Gerilimin içyüzünde ne var? İngiliz Independent gazetesi, "Türkiye'de gerilim niçin tırmanıyor?" sorusuna cevap arayan geniş bir haber yayınladı. Hükümete eleştirilere de yer verilen habere göre tırmandırılan gerilimin özünde "laiklik" değil, Kıbrıs var...

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden olan Independent, Türkiye'deki son siyasi gelişmelerle ilgili geniş bir haber yayınladı. Nicholas Birch imzası ile yayınlanan yazıda, "Türkiye'de gerilim niçin tırmanıyor. Türkiye İslamcı bir ülkeye mi dönüşüyor?" sorusuna cevap arandı. Haber, İstanbul ve  Ankara'da yapılan görüşmeler sonrasında hazırlandı.

"Geçtiğimiz hafta Başsavcı'nın AK Parti'nin kapatılması talebindeki ısrarını sürdürmesinden sadece iki saat önce, polisin ülke tarihinde ilk kez iki emekli orgenerali darbe planlamakla suçlayarak gözaltına almasıyla gerilim tırmandı" ifadesinin kullanıldığı haberde daha sonra şu görüşlere yer verildi:

"Laik kesimler bunun AK Parti'nin kapatma davasının intikamını alma çabası olduğunda ısrar ediyor. Generallerden biri 2003 ve 2004'teki iki darbe planıyla ilişkilendiriliyor.

Bu girişimlerin nedeni AKP'nin laikliğe tehdit oluşturduğu iddiası değil, Kıbrıs meselesiydi. AKP'nin Ada'nın yeniden birleştirilmesini öngören Birleşmiş Milletler planına destek vermesi devlet içindeki bazı kesimlerde ulusal çıkarlara ihanet olarak görülüyordu."

İKTİDAR SARHOŞU OLDULAR

AKP'nin iktidara geldikten sonraki üç yıl içinde Türkiye tarihinin en radikal reformlarına imza attığı belirtilen haber. daha sonra şöyle devam ediyor:

"Ne var ki 2004'ten sonra reformlar durma noktasına geldi. Reformcu tavır yerini Türkiye'de iktidar sarhoşu sağ partilere özgü 'halkın iradesi' söylemine bıraktı.

Adalet ve Kalkınma Partisi tüm kesimlerin haklarını desteklediğinde ısrar ediyor. Fakat partinin Şubat'ta üniversitelerde türbanı kaldırma girişimi, bazı hakları diğerlerinden daha önemli gördüğünü gösterdi.

Laikler, AKP'nin devlet kadrolarını kendi yandaşlarıyla doldurmasından yakınıyor. Bunda haklılar. Laik çizgideki gazeteler televizyonda alkolü yasaklama, barların kent dışına çıkarılması, toplumda muhafazakar anlayışın hakim kılınması çabalarıyla ilgili haberlerle dolu.

Anketlerin çoğu tarafından desteklenmese de başörtü takanların sayısının eskiye oranla arttığı yolunda bir inanış da var."

haber7



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,604 µs