En Sıcak Konular

Bush'tan İsrail'e 'İran'a saldır' desteği

13 Temmuz 2008 20:25 tsi
Bush'tan İsrail'e 'İran'a saldır' desteği ABD Başkanı George Bush'un İran'a saldırı tehditleri sürerken İsrail de gerilimi tırmandıracak propagandaya hız verdi.

ABD Başkanı George Bush'un seçim malzemesi olarak İran'a yönelik saldırı tehditleri sürerken, İsrail de gerilimi tırmandıracak propagandaya hız verdi.

Bu kapsamda ABD'ye giden İsrail heyeti ile görüşen ABD Başkanı George W. Bush, İran'a gerçekleştirilmesi gündemde olan saldırı için 'destek' verdi.

Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, bir pentagon yetkilisi Başkan Bush'un İsrail Hükümeti'ne, Tahran'la gerçekleştirilen müzakerelerin çökmesi halinde, İran'a gelecekte gerçekleştirilecek olası bir saldırı için ışık yaktığını söyledi.

Haberde, ABD'li generallerin İran'a saldırı fikrine karşı olmasına ve bu konuyla ilgili yaygın şüphelere rağmen olası, Bush yönetimi, İran'a gerçekleştirilecek olası hava saldırısının ekonomik, politik ve askeri risklerin sonuçlarını kabul etmeye hazır olduğu belirtildi.

Başka bir yetkiliyse Bush'un yaktığı ışığın olası bir saldırı için hazırlanmak, ani bir saldırı için beklemek ve saldırı için hazır olunduğunda bunu karşı tarafa iletmek anlamına geldiğini belirtti.

Pentagon yetkilisi, gerçekleştirilmesi olası saldırının, Bush yönetimi zamanında gerçekleşmeyeceğini, Bush yönetiminin buna zaten karar verdiğini söyleyerek İsrail'e karşı olan nükleer İran tehlikesinin Bush yönetiminin kafasını fazlasıyla meşgul ettiğini, ancak kendisinin hiçbir şeye inanmamasına rağmen İran'ın güçle caydırılacağını ifade etti.

Gazetenin haberine göre, Bush'un İsrail heyetine Amerikan Irak ve Afganistan'daki askeri durumunu gözönünde bulundurarak İran'a saldırı için ABD askerlerini sokmayacağını belirtti.

İsrail Hükümeti ise İran'a saldırmak zorunda kalırlarsa bunun için ABD desteğine ihtiyaçları olmadığını geçtiğimiz haftalarda belirtmişti.

İSRAİL'İN SALDIRI PLANI

Bu arada Batının İran'la süregelen nükleer krizinde taraflar arasında ipler geriliyor. Herkes İsrail'in Tahran'a karşı yakın zamanda harekete geçmesinden endişeli. Peki bu olursa İsrail, İran'ı nasıl vuracak?

İngiliz basınına göre Askeri uzmanlar, İsrail'in İran'a yönelik bir operasyon olasılığında silahlı güçlerini ne şekilde kullanabileceğine ilişkin şöyle tezler öne sürüyor:

HAVA KUVVETLERİ

İsrail Hava Kuvvetleri'nin elinde savaşmaya hazır 500 uçak bulunuyor. Bunların arasında Amerikan yapımı F-15 ve F-16'lar ağırlıkta.

İsrail uçaklarının tamamı İran'ın batısına yönelik bir hava operasyonu düzenleme kapasitesine sahip.

Olası bir operasyon durumunda bu uçakların havada ikmal yapma olasılıkları da bulunuyor.

Uzmanlar, radar bozucu teçhizata sahip savaş uçakları, 'düşman' Arap toprakları üzerinden İran'a ani bir hava saldırısı düzenleyebileceğini söylüyor.

İsrail ordusunun elinde 'sığınak delici' olarak adlandırılan ve yeraltındaki gizli üslere ulaşabilen bombalar olduğu biliniyor.

Uydu izleme sistemleri sayesinde bu bombaların hedefleri mükemmele yakın şekilde vurması mümkün. İsrail'in elinde ayrıca balistik füzeler bulunuyor.

Yetkililer, bu füzelerin ne kadar menzile sahip olduğunu açıklamasa da, Tel Aviv'in nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip uzun menzilli 'Jericho' füzelerinin İran'ı rahatlıkla vurabileceği ifade ediliyor.

Ancak uzmanlar, olası bir hava saldırısında ilk darbenin ardından 'sürpriz' avantajının yitirileceğini ve İran'ın karşılık vereceğini öngörüyor.

KARA KUVVETLERİ

İsrail'in İran'la sınırı olmaması nedeniyle bu olasılık pek de mümkün görünmüyor.

Ancak İsrail ordusuna mensup özel kuvvetlerin, İran'a gizlice sokulması durumunda, Tahran'ın nükleer silah ürettiğinden şüphelenilen merkezlerine sabotaj operasyonları düzenleyebileceği belirtiliyor.

DENİZ KUVVETLERİ

İsrail'in elinde Alman yapımı 3 adet Dolphin tipi denizaltı bulunuyor.

Bu denizaltıların 3'ü de Hayfa limanında tutuluyor ve İran'a olası bir saldırı durumunda, operasyon öncesinde Afrika kıtasının etrafından dolaşarak Hürmüz Boğazı'ndan geçmeleri gerekiyor.

Denizaltıların her birinde 10'ar adet torpido tüpü var, bunlardan 4'er tanesi yetkililerin talebiyle genişletilmiş.

Bağımsız analistler, denizaltıların bahsi geçen genişletilmiş tüplerine yüklenecek olan balistik füzelerini Akdeniz'den İran'a fırlatabileceğini öne sürüyor.

Ancak balistik füzelerin, yeraltına gizlenmiş üsleri tahrip etme olasılığı düşük görülüyor.

dunyabulteni



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs