En Sıcak Konular

Bilgisayar el yazısının karakterini bozdu

0 0 0000 00:00 tsi
Bilgisayar el yazısının karakterini bozdu “Güzel yazı yazmak” isterken ‘güzel yazı’yı yani el yazısını unuttuk! Artık elle yazı yazılmaması, yeni neslin el yazısı kabiliyetinin körelmesi, insanlar hakkında en objektif tüyoları veren bir anahtarın kaybolması anlamına geliyor.

“Güzel yazı yazmak” isterken ‘güzel yazı’yı yani el yazısını unuttuk! Güzel yazı yazmak bir kişinin sadece bir konu hakkında bilgi ve düşüncelerini en iyi şekilde ifade etmek değil oysa. Güzel yazı yazma sanatının belki de ilk kuralı, yazdığının okunur olması için el yazısının anlaşılır olmasıydı.

Bunun için de güzel bir dolmakalem gerekliydi hem de markalısından... Ama bu kural bilgisayarların hayatımıza girmesinden sonra bozuldu. Çok kötü el yazısı olanlar bile artık ‘güzel yazı’ yazabiliyor.

Yazarların, düşünürlerin, gazetecilerin, bürokratların, işadamlarının, yöneticilerin el yazısını terk etmelerini anladık! Ya öğrencilere ne demeli? Öğrenciler artık daha az, kalemle yazı yazıyor. Bu da öğrencilerin yazma kabiliyetinin kaybolmasına neden oluyor. Bu durumdan da en fazla öğretmenler rahatsız. Neden mi? Çünkü öğrencilerin yazıları o kadar kötüleşmiş ki öğretmenler yazılı kağıtlarını bile okuyamaz duruma gelmiş. Tarih öğretmeni Seyfullah Arpacı gibi düşünen çok sıyada öğretmen, öğrencilerin sınav kâğıtlarını okuyamamaktan şikayetçi. Fatih Koleji’nde görev yapan Arpacı, bilgisayar bağımlısı olan öğrencilerin el yazısını unuttuklarını, yazı yazma kabiliyetlerinin zamanla köreldiğini söylüyor. Yapılan araştırmalarda öğrencilerin, el yazısıyla ders notu tutmakta bile zorlandıkları gözlemlenmiş. Özellikle lise öğrencileri, çoğunlukla da erkek öğrenciler not tutmuyor. Arpacı, öğrencilerinin el yazısını görmek için ödevlerine, el yazısıyla hazırladıkları bir sayfalık özeti de eklemelerini istiyormuş.

Bu yazıda kalem ve el yazısı nostaljisi yapmayacağız tabii ki. Fakat, artık elle yazı yazılmaması, yeni neslin el yazısı kabiliyetinin körelmesi, insanlar hakkında en objektif tüyoları veren bir anahtarın kaybolması anlamına geliyor. Sümerlerin insanlığa armağan ettiği yazı, tarihe tanıklık etmenin yanı sıra insanların kişilik özellikleri, ruhsal durumu ve hatta grafolog (yazı bilimi uzmanı) Dr. Nursu Marmara’ya göre birçok hastalığın teşhisinde ipuçları veriyordu. İşte bu nu fark ettiği için midir bilinmez, Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretimde el yazısına geçti. Öğrenciler artık yazmayı el yazısıyla öğreniyor, ders notlarını bile el yazısıyla yazıyor.

Yazı, kişiliği ele veriyor, hastalıkları teşhis ettiriyor

Grafolog ve klinik psikiyatristi Dr. Nursu Marmara, “Türkçenin yanlış ve kötü kullanılması bizi nasıl rahatsız ediyorsa, yanlış ve eksik yazılması ya da yazılmaması da o kadar rahatsız etmeli.” diyor. Marmara, insanın mimikleri, jestleri, davranışları ve ses tonu gibi kişiliğine dair ipuçları veren yazının bilgisayarla birlikte unutulmasını, yeni neslin yazı kabiliyetinin körelmesini vahim bir durum olarak görüyor. Bilgisayar kullanımı sebebiyle elle yazı yazmanın azalması hakkında Marmara, “İnsanı tanıyabilmek için önemli yollardan biri olan yazı unutuluyor.” yorumunu yapıyor. Marmara, “Ruhsal ve hatta Parkinson gibi hastalıklar bile yazıdan teşhis edilebilir. İnsan hakkında bilgi veren ses tonu, mimikler, davranışlar kişiler tarafından değiştirilebilir fakat yazı bir insanın hastalığını bile teşhis edebilecek kadar doğru bilgiler verir.” diyor. Yazı bilimi üzerine uzun süredir çalışmalar yapan Zeynep Bornovalı, yazının hiçbir zaman unutulmayacağını ama daha az yazılacağını düşünüyor. Bornovalı, depresyon, kanser gibi her türlü hastalığın yazıdan anlaşılacağını iddia ediyor.
 
Zaman



Bu haber 2,612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,985 µs