başörtüsü kararını da tartıştı | " /> başörtüsü kararını da tartıştı | "/>

En Sıcak Konular

Üyeler başörtüsü kararını da tartıştı

31 Temmuz 2008 08:55 tsi
Üyeler başörtüsü kararını da tartıştı
Anayasa Mahkemesi üyeleri, partinin kapatılıp kapatılmaması gerektiği yönündeki kararı verirken başörtüsünü de tartıştı.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında müzakereler sırasında sert tartışmalar yaşandı. 6 üye, AK Parti'nin eylemlerinin laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiğini savundu. Haşim Kılıç, bu eylemlerin odak kapsamına girmediğini belirtti. Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli, partinin bazı eylemleriyle odak haline geldiğini ancak bunların 'ağır' olarak nitelenemeyeceğini belirtti. 4 üye, 2001 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle parti kapatmanın zorlaştırıldığını, alternatif olarak Hazine yardımının kesilmesinin konduğunu vurguladı. Aynı üyeler, "AK Parti, bazı eylemleriyle odak haline gelmiştir ancak laikliği ve demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçlamamaktadır." değerlendirmesi yaptı. Yapılan oylamada, 6 üye partinin kapatılmasını istedi. 4 üye kapatmayı gerektirecek yoğunlukta odaklaşmanın olmadığını, dolayısıyla kapatmanın reddedilmesini istedi. Haşim Kılıç da ret oyu kullandı. Odak halinin tespiti nedeniyle eylemlerin cezasız kalmaması gerektiğini belirten çoğunluk üyeler, Hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesi oylaması yaptı. Başkan Kılıç bunun da reddini istedi. Üyeler, eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğini de masaya yatırdı. Bazı üyeler, değişikliğin iptal edilmesinin AK Parti'nin laikliğe aykırılığının ispatı olduğunu savundu. Kapatmaya karşı olan üyeler ise Yüksek Mahkeme'nin Anayasa değişikliğini iptal ederek laikliğe aykırılığı ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

BAŞKAN KILIÇ'TAN ÖNEMLİ MESAJLAR:

Kapatma davalarında ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Topluma ters gelen kurallar varsa, siyasilerimiz anayasa değişikliklerini süratle yapmalı.

Toplumda ciddi gerginliğin olduğunu yaşıyor ve görüyoruz. Birlikte yaşama gayretini göstermeliyiz. Gerginliği azaltmak için çaba sarf etmeliyiz.

Gündemdeki konular Anayasa Mahkemesi'nin önüne getiriliyor. Bu davanın toplumu ne kadar ilgilendirdiğini görmezlikten gelemezdik.

Kapatmayla ilgili karar verirken hiçbirimiz, mutlu olduğunu söyleyemez. Ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Gereken mesajın alınacağını umuyorum.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, AK Parti'nin kapatılmadığına ilişkin kararı açıklamadan önce siyasî partilere önemli uyarılarda bulundu. Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme üyelerinin parti kapatma davalarından memnun olmadığını ifade ederken, karar verirken demokrasi adına çok ciddi sıkıntılar çektiklerini belirtti. Türkiye'nin gerekli adımları atmasını isteyen Kılıç, şu çağrıyı yaptı: "Siyasî aktörlerimize buradan seslenmek istiyoruz. Eğer bu konuda bir rahatsızlık varsa topluma ters gelen kurallar, anayasa değişiklikleri varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikler süratle yapılabilmelidir. Ancak ne yazık ki bu konuda çağdaş demokratik ülkelerle olan bir beraberliği sağlamak adına yapılması gereken anayasal ve yasal değişiklikler yapılmayıp, ne zaman bir siyasî parti kapatma davası gündeme gelir, o zaman bu kuralların yapılması gerektiği çok ciddi bir şekilde, hızlı bir şekilde tartışılmaya başlar. Oysa bunun böyle olmaması gerekir. Siyasî parti kapatma davaları daha açılmadan ilgili siyasî partilerimizin bir uzlaşma içerisinde bu konuda yapılması gereken değişiklikleri yapmasını arzu ederdik. Ama maalesef bugüne kadar pek gerçekleşmedi ve bu tartışmalar siyasî parti kapatma davaları açıldığı andan itibaren yine canlılık kazandı."

Haşim Kılıç, anayasa değişikliği ve kapatma davaları sebebiyle toplumda gerginlik oluştuğunu vurgularken, uzlaşma mesajları verdi. Hangi düşünceden, hangi inançtan olursa olsun bütün toplum katmanlarının birlikte yaşama şartlarının sağlanması için gerekli gayreti gösterdiklerini savunan Kılıç, bu gerginliği azaltma konusunda gerekli çabaların gösterileceği inancını taşıdığını anlattı. İlgili siyasî partinin sonucu çok iyi tahlil etmesi ve çıkan mesajı alması temennisinde bulunan Kılıç, "Burada kapatma kararı çıkmamıştır. Anayasa'daki bu sayıyı yani 7 sayısını tutturamamış olmasından dolayı kapatma kararı çıkmamıştır ama bu kararın sonucunda bu partiye bir ihtar kararı çıkmıştır, ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Bu sonucun değerlendirileceğini ve gereğinin de yapılacağını umut ediyorum, tahmin ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

Haşim Kılıç, dava süreci ve Raportör Osman Can'ın görevlendirilmesi konusundaki eleştirileri de cevapladı. Gerek sosyal, gerekse ekonomik ve siyasal boyutlardaki önemi sebebiyle davanın bir an önce sonuçlanması gerekliliğini göz ardı etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi. Kılıç, "Biz de bu ülkede yaşıyoruz ve biz de bu ülkenin sevinciyle ve üzüntüsüyle birlikte hep beraber bunları duyuyoruz. O nedenle bu davanın ne kadar önemli olduğunu, toplumu ne kadar ilgilendirdiğini biz de görmezlikten gelemezdik.'' dedi. Haşim Kılıç, Osman Can'ın ise tecrübesinden dolayı raportör olarak seçildiğini bildirdi. Can'ın türban davası nedeniyle laiklik konusundaki çalışmasının AK Parti davasına da kolaylık sağladığını anlatan Başkan Kılıç, "Bundan önceki türban konusunda çıkan anayasa değişikliğini incelemiş olması ve laiklik konusunun bu çerçevede çok enine boyuna kendisi tarafından incelenmiş olması nedeniyle kolaylık sağlama adına bu arkadaşımıza verilmiştir. Arkadaşımızı tercih sebebi sadece budur." diye konuştu.

ÜYELER VE KULLANDIKLARI OYLAR

Asker kökenli üye Özgüldür 'kapatılmasın' oyu kullandı


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç: Ret

Başkan Vekili Osman Paksüt: Kapatılsın

Üye Sacit Adalı: Hazine yardımı kesilsin

Üye Fulya Kantarcıoğlu: Kapatılsın

Üye Ahmet Akyalçın: Hazine yardımı kesilsin

Üye Mehmet Erten: Kapatılsın

Üye Serdar Özgüldür: Hazine yardımı kesilsin

Üye Abdullah Necmi Özler: Kapatılsın

Üye Şevket Apalak: Kapatılsın

Üye Serruh Kaleli: Hazine yardımı kesilsin

Üye Ayla Perktaş: Kapatılsın

dunyabulteni



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs