En Sıcak Konular

Dünya kararı böyle alkışladı

31 Temmuz 2008 10:21 tsi
Dünya basını Anayasa Mahkemesi'nin kapatılma kararını okuyucularına böyle duyurdu

Kararın açıklandığı salona üslenen gazeteciler arasında onlarca yabancı basın kuruluşu da vardı. Mahkeme Başkanı Kılıç’ın açıklamaları Flaş haber olarak dünyaya duyuruldu.

Reuters: Belirsizlik sona erecek

Karar demokratik olarak seçilmiş bir partinin kapatılabileceği korkuları yüzünden mali piyasaları yıpratan, aylardır süren siyasi belirsizliğe son verdi. Reuters Ajansı’na konuşan Eurasia Group uzmanlarından Wolfango Piccoli, “Karar AKP için güçlü bir uyarı. Oylama sonucunun 6-5 çıkması bir sinyaldir. AKP ipten kurtuldu demek için erken. Bunu söylemek için AKP’nin laiklik konusunda geçmişteki hatalarından ders alıp almadığını görmek gerekecek” ifadesini kullandı.

AFP:Güç bela kurtuldu

Karar Türkiye’nin siyasi sorunları için “uzlaşmacı” bir tavır. AKP kapatılmaktan güç bela kurtuldu. Ama diğer yandan da karar AKP’ye bir uyarı niteliğinde.

AP: AKP dümende kalacak

Karar Başbakan Erdoğan ve yandaşlarının içini rahatlattı. Eğer kapatma kararı çıksaydı ülkenin siyasi ve ekonomik durumunda ani bir düşüş yaşanabilirdi.

NEW YORK TIMES: Tartışma kapandı

Mart ayından beri Türkiye’de siyasi hayatı felce uğratan AKP’nin kapatılması davasında Anayasa Mahkemesi partinin kapatılmasına karşı çıktı. İddianame Türkiye’de laikler ve İslamcılar arasında ülkeyi kim yönetecek tartışmasına neden olmuştu.

The Guardian: AKP kurtuldu

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden
Guardian, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararını, "Parti kapatılmaktan kurtuldu" şeklinde duyurdu.

Gazetenin internet sitesindeki haberde, "iktidardaki AK Parti'nin,
mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtulduğunu ve Türkiye'nin içine girdiği belirsizliği ve siyasi krizi atlattığı" ifade
edildi.

Bu sonucun, "Türkiye'nin laikler ile İslam yanlıları arasında olası bir ateşkes yolunu açtığı" yorumu yapıldı. Guardian sonucun ayrıca "Beş yıl siyaset yasağıyla karşı karşıya bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı
da rahatlattığını" belirtti.

Daily Telegraph: Ciddi bir uyarı

Daily Telegraph gazetesi şimdilik uzlaşmanın sağlandığını, iktidarda kalmaya devam edecek AK Parti'ye, yaklaşımını yumuşatması için "ciddi
bir uyarı" gönderilmiş olduğunu yazdı.

W.Post: İktidar, göreve devam

ABD'de yayımlanan Washington Post
gazetesi, Ak Parti'nin kapatılmaması yönünde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı, "Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını
atlattı" başlığıyla verdi.

Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, "İslami kökleri olan partinin hayatta kalmayı sürdüreceği ancak kararın ciddi bir uyarı niteliği taşıdığı" belirtildi. Washington Post kararın, "hükümetin laik karakterinin korunması niyetini taşıyan Türkler'i üzdüğünü" iddia ederek şöyle devam etti: "Parti'nin destekçileri davayı, yargı darbesi girişimi olarak niteliyor ve laik liderleri, sandıkta kazanamadıkları siyasi gücü yargı manevralarıyla ele geçirmekle suçluyordu." Türkiye'de yargının daha önce de parti kapattığını ancak bu davada ilk kez en çok oyu almış iktidar partisinin böyle bir durumla yüz yüze kaldığı belirtildi. Kararın, Avrupa Birliği yolunda giden ve terörizme karşı savaşan Türkiye'nin yolunu değiştirmesini engellediği yorumu da yapıldı. Ancak gazete, bu olayların altındaki siyasi gerginliğin yerinde durduğunu, "Ak Parti'nin liderleriyle, ana muhalefet partisi, ordu ve yargıyı da içine alan laik yapının karşılıklı olarak birbirlerine derin bir husumet ve şüphe beslediğini" savundu.

Bloomberg: Tren raydan çıkmadı

BaŞbakan Erdoğan kendisini görevinden uzaklaştırmak için açılan davadan kurtuldu. 660 milyar dolarlık Türkiye ekonomisi, raydan çıkma tehlikesini atlattı.

BBC: 21’inci parti olmadı

Anayasa Mahkemesi, ülkenin laik sistemini baltalamakla suçlanan iktidardaki AKP’yi yasaklamamaya karar verdi. Ancak hakimler, parti için maddi ceza verdi. Türkiye’de son 50 yılda 20 parti kapatıldı. Ancak ilk defa iktidar partisi kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

CNN: Krize son nokta kondu

AKP yandaşları ile laikler arasında yaşanan tartışma türban değişikliğiyle tırmanmış ve kapatma davasıyla zirve yapmıştı. Mahkemenin kararı gerilimin azalmasına neden olacak. (Kararın okunuşunu Ankara’dan canlı yayınla son dakika haberi olarak verdi.)

EL Cezire: Kapatılma riski sürüyor

Anayasa Mahkemesi laik düzeni bozmakla suçlanan AKP’nin kapatılmamasına karar verdi. Eğer AKP dini konulara ağırlık veren politika izlemeye devam ederse yine kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

El Paris: AKP’ye önemli bir uyarI

Türk Anayasa Mahkemesi iktidar partisini yasaklamayı reddetti. Mahkeme partiyi kapatmadı ama devlet yardımının yarısını kesti. Bu da partiye önemli bir uyarı anlamında.

Le Figaro: Erdoğan kurtuldu

AKP’ye devlet yardımının yarısı kesilecek. Bu da partinin laikliğe karşı yanlışlarını gözler önüne seriyor.

C.Della Sera : Yeni bir kriz yaşanabilirdi

Türk yargısı iktidar partisini yasaklamadı. Anayasa Mahkemesi’nin İslami muhafazakar partiyi kapatma kararı, ülkede yeni bir siyasi kriz çıkarırdı. 

Vatan



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs