En Sıcak Konular

Kara Cuma'dan beyaz günlere !

31 Temmuz 2008 10:23 tsi
Tera Stock Brokers'tan M. Ersagun Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılması isteğini red kararının ardından piyasada oluşan havayı değerlendirdi.

14 Mart 2008 tarihinde Cuma günü başlayan kapatma davası 30 Temmuz 2008 tarihinde red edilerek son buldu. 17 Mart günü yazdığımız yazımızda bugün global piyasaları konuşmak yersiz demiştik, bugünde aynı şeyi tekrarlıyor ve global piyasaları konuşmuyoruz. Demokrasinin ve hukukun kazandığı kapatma davası sonrasında bugün bembeyaz bir Perşembe yaşayacağımız kesin. Global piyasaların tepki hareketleri verdiği günlerde dahi aşağı yönlü seyrini devam ettiren IMKB, 4.5 ay kadar süren sıkıntılı sürecini tamamlayıp bembeyaz bir sayfa açtı. Piyasalar zaten son 2 haftadır AK Parti’nin kapatılmamasına odaklanmış ve IMKB’de ciddi yükselişler görülmüştü. Bizde konjonktürün değiştiğinden bahsetmiş ve Ak Parti’nin kapatılma ihtimalinin iyice azaldığını defaatçe belirtmiştik. Global piyasalarda sıkıntılar devam etsede IMKB’nin anayasa mahkemesinden gelen moral sonrasında sıkıntılı seyrini devam ettireceğini görebiliyoruz.

Artık Türkiye’nin ve yetkili kurullarının kaybedilen dört buçuk ay sonrasında nelere konsantre olması gerektiğini iyice belirlemesi gerekli. Özellikle çetelere ve gayrimeşru yapılanmaların üzerine gidilmeye devam edildiği, senelerdir konuşulan kapsamlı anayasa değişikliği yapıldığı ve AB reformalarının hızlandırıldığı takdirde Türkiye’nin pazarlanacak çok konusu ve IMKB’nin çok gidecek yolu olduğu kesin. Özellikle piyasalar üzerinde baskı oluşturacak seçim konusunun biran önce sonuçlandırılarak kamuoyu yoklamalarında oy oranının %45 - %50 civarında seyreden Ak Parti’nin seçime giderek güven tazelemesinin piyasaları olumlu etkileyeceğini ve reform sürecinde reformlara ve anayasa değişikliklerine hız vereceğine inanmaktayız.

Petrol rezervleri olmamasına, doğal kaynaklarının yetersiz olmasına rağmen insan gücü ve stratejik konumu sebebi ile Türkiye’nin en önemli gelişmekte olan piyasalardan biri olmaya devam edeceğine yabancı yatırımcının inancı tam. Bir ülke için en büyük avantajın insan gücü olduğuna inanmaktayız. Tarihin her devrinde dünyada söz sahibi olabilecek tarzda devletler kurmuş bir ülkenin insanların bu azimlerini tarihin gelen kısmındada devam ettireceğinden şüphemiz yok.

Sonuç olarak gelecekten çok umutluyuz. 23 Temmuz 1908 tarihinde başlayan darbeler sürecinin 100 sene sonra 30 Temmuz 2008 tarihinde son bulduğuna inanmaktayız. Demokratik ve özgürlüklere saygılı, muasır medeniyetler seviyesini hedeflemiş ve AB hedefine kilitlenmiş bir ülke olarak ekonomik açıdan da güçleneceğimize eminiz. IMKB’nin bu süreçte sert yükselişlere devam edeceğine inanmaktayız. Yukarı yönlü hareketlerin hızlanacağına ve Türkiye’nin global piyasalardan pozitif yönlü ayrışacağına inanmaktayız.

samanyolu haber
 



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs