En Sıcak Konular

Bosna Kasabı, Lahey'e paketlendi

31 Temmuz 2008 10:40 tsi
Bosna Kasabı, Lahey'e paketlendi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın göbeğinde geçtiğimiz hafta yakalanan Bosna Kasabı lakaplı savaş suçu zanlısı Sırp lider Radovan Karadziç dün Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edildi.

Aşırı milliyetçi Sırpların tepkilerine karşın dün sabaha karşı Rotterdam üzerinden Lahey'deki Scheveningen gözaltı merkezine konulan Karadziç'in ilk kez bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Mahkemenin Hollandalı yargıcı Alphons Orie, Karadziç'in bugün yerel saatle 16.00'da mahkemeye çıkarılacağını ve mahkemesinin kendisine, hakkındaki 11 suçlamayı kabul edip etmediğini soracağını açıkladı.

Karadziç'in suçlamalara cevap vermek için yasal olarak 30 günlük süresi bulunduğu belirtiliyor. Karadziç'in avukatı Sveta Vuyaciç, müvekkilinin hakim önüne ilk çıktığında savunma vermeyeceğini söyledi.

Karadziç'e mahkemede giymesi için biri koyu biri açık renk 2 elbise verildiği belirtildi. Karadziç (63), mahkemenin 84 hücreli Scheveningen Cezaevi'nde, 37 tutukluyla beraber kalacak. Soykırımla bağlantılı 11 suçtan yargılanacak Karadziç'in kalacağı 5,1 metreye 3 metre boyundaki hücrenin benzerinde Bosna savaşı sırasında kendisine destek veren eski Yugoslavya lideri Slobodan Miloşeviç kalmıştı. Miloşeviç, 11 Mart 2006 tarihinde, çoğu zaman satranç oynadığı hücresinde ölü bulunmuştu. Sanıklar, temyiz işlemleriyle birlikte davaları sonuçlanıncaya kadar Scheveningen'de kalıyor. Hüküm giyenler, gönüllü ülkelerin cezaevlerine nakledilerek cezalarını farklı ülkelerde çekebiliyor.

Tuvalet, duş ve çalışma masası olan hücrelerde, serbest internet kullanımı hariç, bilgisayar imkanının yanı sıra uydu kanalıyla tutukluların kendi dillerinden yayınları dinleme imkanı bulunuyor. Hücrede Flamanca, Valonca, Almanca ve Fransızca televizyon kanalları izlenebiliyor. Sanat dalları ve bilim alanında kurs imkanı da özel BM cezaevinin sunduğu olanaklar arasında yer alıyor. Spor-jimnastik salonlarında masa tenisi ve diğer spor dallarıyla ilgilenmek mümkün olabiliyor.

11 yıllık kaçak hayatından sonra geçen hafta Belgrad'da bir belediye otobüsünde yakalanan Karadziç, Saraybosna'nın 43 ay süren ve 10 bin kişinin öldüğü kuşatması sırasındaki olaylar ve 1995'te Srebrenitsa'da 8 bin kadar Boşnak erkeğin ölümüyle ilgili olarak soykırımla suçlanıyor. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra işlenmiş en büyük savaş suçlarının elebaşısı olarak görülen Karadziç'in yıllardır Dradan Dabiç sahte kimliğiyle Belgrad'da doktorluk yaparak yaşamını sürdürdüğü ortaya çıkmıştı. Karadziç'in, Avusturya'ya ve Hırvatistan'a giderek insanları tedavi ettiği hatta yurtdışından Sırbistan'a müşteriler geldiği de belirtilmişti.
 
zaman



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,484 µs