En Sıcak Konular

Taraf belgeyi yarın açıklıyor

31 Temmuz 2008 10:52 tsi
MİTin, Başbakanlıka gönderdiği Ergenekon örgütü şemasında siyasi parti liderinin Deniz Baykal olduğu iddiasında bulunan Taraf, belgenin cuma günü açıklanacağını da duyurdu.

MİT’in 2003’te Başbakanlık’a sunduğu ve Ergenekon örgüt şemasını gösteren gizli belgedeki siyasi parti liderinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olduğu iddia edildi. Bu iddia üzerine gözler dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’a çevrildi.
Taraf gazetesi, dün Yasemin Çongar’ın yazısını, “İddianamenin ekindeki MİT raporuna göre; Ergenekon’da Baykal adı var” başlığıyla manşetten verdi. Gazetenin manşetinde, MİT raporundaki Ergenekon örgüt şemasını Taraf gazetesinin iki hafta önce isim vermeden haberleştirdiği hatırlatıldı.

'BAŞBAKANLIK'A RAPOR EDİLMİŞ'
 
Rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da, AK Parti’nin iktidarının ilk yılında, Kasım 2003’te iletildi. Taraf gazetesinin manşetinde şu ifadeler yer aldı: “Şema iddianameye girdi ve ek belge olarak da yayımlanacak. Biz de en çarpıcı ismi açıklıyoruz.
MİT, 2002’de İstanbul’dan gönderilen ve iki sayfadan oluşan bir ihbar mektubuna dayanarak bir Ergenekon raporu hazırladı. Bir örgüt şeması da içeren rapor, Temmuz 2003’te Genelkurmay’a, Kasım 2003’te de Başbakanlık’a iletildi. Örgüt şemasında ünlü siyasetçi ve gazeteci isimleri de vardı. Taraf, 11 Temmuz’daki manşetini buna ayırmıştı. ‘MİT’te Ergenekon’un örgüt şeması var’ başlıklı haberde o rapor ve şemadan söz ediliyordu.
 
İSİMLER GİZLİ TUTULMUŞTU

Ama açıklanıp açıklanmayacağı bilinmeyen belgedeki şemada yer alan siyasetçi, gazeteci ve işadamı isimleri gizli tutulmuştu. Ancak o MİT raporundan Ergenekon iddianamesinde açıkça söz ediliyor. Raporun kendisi de iddianamenin eki olarak açıklanacak. Dolayısıyla artık saklı tutmanın anlamı kalmadı: Örgüt şemasındaki siyasi parti lideri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dı.”
Çongar, manşetten verilen köşe yazısında, 11 Temmuz 2008 tarihli yazısında, şunları kaydettiğini hatırlattı:
“2003 tarihli örgüt şemasında, Ergenekon mensubu siyasetçilerin, işadamlarının, gazetecilerin adları var. Siyasetçiler arasında bir partinin genel başkanının ismi hemen dikkat çekiyor.
Çeteci gazetecilerin listesinde bir büyük gazetenin genel yayın yönetmeni, Ankara temsilcisi ve çok popüler bir yazarı göze çarpıyor. Ergenekoncu işadamları arasında sanayiciler de var, medya patronları da. Bu şahısların adlarının bu belgede yer alması, bilerek ya da bilmeyerek Ergenekon için çalıştıklarının kanıtı sayılamaz. Ama şunu gösterir: Bugün siyaset sahnesinde, iş âleminde ve medyada hâlâ çok etkin konumlarda olan bir dizi isim, Ergenekon’la bağlantılı olabilecekleri iddiasıyla MİT tarafından Başbakanlığa rapor edilmiş.”
‘2006’DA TEKRAR SUNULDU
 
Yazısında; iddianamenin 49. ve 50. sayfalarında, “MİT Müsteşarlığı’nın Ergenekon Terör Örgütü Hakkındaki Yazısı” başlığı altında, Taraf’ın manşetine konu olan yazışmaya değinildiğini dile getiren Çongar şöyle devam etti:
“Ergenekon iddianamesinin 1 Ağustos’ta açıklanacak eklerinde, benim 11 Temmuz’daki makaleme konu olan MİT yazısının da yer alacağını öğrendik. Söz konusu 2003 tarihli yazının ekindeki şemalardan Ergenekon başlıklı olanında, örgütle bağlantılı politikacılar arasında adı hemen dikkat çeken siyasi parti genel başkanının Deniz Baykal olduğunu hatırladık. Baykal’ın ve cuma günü kamuoyuna açıklanacak olan MİT yazısındaki diğer isimlerin Ergenekon’la bağlantısı var mı bilmiyoruz.”

BAYKAL: İFTİRAYA YÖNELİK

CHP lideri Deniz Baykal, Taraf gazetesinin ortaya attığı “Baykal da Ergenekon da” manşetiyle ilgili olarak yorum yapmak için iddianame eklerinin açıklanacağı günü bekleyecek. Baykal’ın Taraf’ın haberiyle ilgili olarak yakın çevresine, “Bu haber iddianemenin içyüzünü ortaya koyuyor. Tamemen siyasi bir iddianame olduğunu kanıtlıyor” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.
Haberde bir yandan “Baykal da Ergenekon’da” denildiği, bir yandan da “Bu iddia doğru olmayabilir” diye yazıldığına işaret eden Baykal’ın, “Bu çelişki, haberi yazanların amacını da ortaya koyuyor. ‘Doğru olmayabilir’ diye haber yapıldığına göre, hem haber hem iddianame, bana ve CHP’ye iftira atmaya yöneliktir. Ciddiye alınacak bir tarafı yok.
Bakalım, cuma günü ekler açıklanacakmış. Bir görelim. İddianamenin ekinde yer alan bu iddiayı savcı metne almamış görünüyor. O halde nasıl Ergenekon’da oluyorum anlamadım” değerlendirmesini yaptığı kaydedildi.

BİR 'İHBAR' CD'SİNE DAYANIYOR
 
Taraf gazetesinin dünkü sayısında yer alan “İddianamenin ekinde MİT raporuna göre Ergenekon’da Baykal da var” manşetinin MİT Müsteşarlığı’nın Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’a ilettiği bir “ihbar CD”sine dayandığı ortaya çıktı. MİT Müsteşarlığı’nın, 3 Temmuz 2002’de gelen isimsiz mektup ve ekindeki CD’yi, 10 Temmuz 2003’te dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e, 19 Kasım 2003’te de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği, iddianamenin 49. sayfasında yer alıyor.
MİT’in, isimsiz mektup ve ekindeki CD’yi, inceledikten sonra, “adı geçenler hakkında herhangi bir yorum yapmadan” Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’a bir yazı ekinde gönderdiği belirtildi. Söz konusu mektup ve ekindeki CD’de adı geçenler arasında, siyasi parti genel başkanı (Deniz Baykal), bazı TSK mensupları, bazı gazeteciler, bazı işadamları ve itirafçıların bulunduğu da öğrenildi.
MİT’in mektup ve CD’deki isimlere ilişkin bir araştırma yapmadığı, aynı bilgileri teyit eder mahiyette başka kaynaklardan da bilgiler geldiği, bunun üzerine bir yorum yapmadan, araştırılması için, ilgili yerlere aynen göndermekle yetindiği kaydedildi. Taraf gazetesindeki haberde bu bilginin kaynağı “bilinmeyen bir kaynak” olarak tanımlanıyor.

8 sütun



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,771 µs