En Sıcak Konular

Aynı karar: ABD de böyle kaybetmişti!

31 Temmuz 2008 12:59 tsi
Aynı karar: ABD de böyle kaybetmişti! 1 Mart tezkeresi ile Anayasa Mahkemesi kararı arasında bir benzerlik var! Anımsadınız mı? O gün de ‘ oy fazlası’ farklı bir karar söylüyordu ama sonuç başka oldu. Kapatma davasında da ‘oy fazlası’ var ama sonuç farklı oldu. O zaman

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’ye yönelik kapatma davasına ilişkin kararı dün verildi mesele kapandı. Tabii üyelerin oy dağılımı yorumlanıyor. Tablo bilindiği üzere, 6 kapatılsın, 1 kapatılmasın, 4 kapatılmasın ama ceza verilsin olarak teşekkül etti.

Kısaca, AKP’nin kapatılmasına ilişkin oylar daha fazlaydı ama kapatmaya yetmedi. Yani oy fazlalığı vardı ama yeterli oy yoktu.

Karar elbette kamuoyunda tartışılacak. Bizim dikkat çekmek istediğimiz nokta ise biraz daha farklı. Fark bir başka oylama ile benzerliğinde.

1 Mart’tan bugüne…

1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda Hükümet tarafından 25 Şubat 2003'de TBMM'ye sunulan ve tam adı “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi”ydi.

Tezkere TBMM'den, askeri harekat çerçevesinde yabancı silahlı kuvvetlere mensup hava unsurlarının, Türk hava sahasını kullanmaları için gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılmasına izin istiyordu.

Tezkereyle 62 bin yabancı askeri personel 6 ay süreyle Türkiye'de bulunabilecekti. Ayrıca 255 uçak ve 65 helikopter getirebileceklerdi.

1 Mart günü bu tezkere oylandı ve 533 milletvekili katıldı. 264 kabul, 250 ret ve 19 çekimser oyu kullanıldı. Yani bu tezkereye izin veren milletvekilleri, vermeyenlerden çoktu.

Ancak, Anayasa'nın 96. maddesinde öngörülen salt çoğunluğa ulaşılamadı, tezkere kabul edilmemiş sayıldı. Hatta oylama sonuçlarının açıklandığı ilk dakikalarda ABD basını “tezkereye izin verildi” başlıkları attı, ABD hükümeti ise memnuniyet bildirdi.

Kızgınlık ve mutluluk…

Fakat çok kısa bir süre sonra bu mutluluk, önce şaşkınlığa sonra da kızgınlığa dönüştü. 1 Mart tezkeresinin etkileri uzun süre hissedildi.

Bir çok Amerikalı yetkili,. Türk hava sahasını, liman ve topraklarını en önemlisi İncirlik Hava Üssü'nü kullanamayan ABD’nin Irak işgali sırasında büyük zorluklara uğradığını, askeri ve siyasi gecikmeler yaşandığını, ekonomik ve sosyal fatura ödemek zorunda kalındığı alenen söyledi.

Başkan Bush ve ekibi de Amerikan kamuoyu tarafından tepki aldı. Ve yine anımsanacağı gibi, büyük reaksiyokr çeken Çuval olayı, meclis kararına misilleme olarak gerçekleştirildiği düşüncesini kuvvetlice yarattı.

ABD, tezkere sonucunun sorumlusu olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ni gören ama bunu çoğu zaman zımnen söyleyen bir çok açıklama yaptı. Türk kamuoyunda ve medyasında da ABD’nin bu bakışı taşıdığı ve yaşananların yine bu nedenle olduğunu söyleyen okumalar yer aldı.

AKP’ye yönelik Anayasa Mahkemesi kararının oy dağılım sonuçları da 1 Mart Tezkeresi’ninki ile aynı. Karar da öyle. Ancak bu sefer Amerikalılar kızgın değil. Tam tersine memnun.

Bu iki olay arasındaki teknik benzerlik ise tarih sayfalarındaki yerini aldı.



Bu haber 1,152 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs