En Sıcak Konular

Rektör Alıcı: Künye takacağız

31 Temmuz 2008 16:03 tsi
Siyasi konulardan işine fazla zaman ayıramayan Rektör Alıcı'nın aklını başına yanlış ameliyat getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, DEÜ Tıp Fakülteni Hastanesindeki yanlış ameliyattan dolayı üzüntülü olduklarını, yanlışlığı yapanların mutlaka cezalandırılacağını belirterek, ''Böyle bir şeyin olmaması için her türlü tedbir alınmışken böyle bir şeyin olması insanı çileden çıkarıyor'' dedi.

Rektör Alıcı, gazetecilerin soruları üzerine insanın olduğu her yerde yanlışlıkların olduğunu söyledi. Üst üste tesadüfler sonucu böyle bir yanlışlığın meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Alıcı, sistemi tekrar kontrol ettiklerini ve ek tedbirlerin alınmasına karar verdiklerini söyledi.

Olaydan sonra hemen hastaneye gittiğini ve kayıtları incelediğini belirten Rektör Alıcı, şu bilgileri verdi:

''Böyle bir şeyin olmaması için her türlü tedbir alınmışken, böyle bir şeyin olması insanı çileden çıkarıyor. Her türlü tedbir alınmışken bir kişinin diğer sedyedeki hastayı çekip ameliyat odasına alması korkunç bir yanlış. Şükür ki yanlışlıkla ameliyat olan hasta çok önemli şeyler kaybetmedi. Genç hasta olsaydı önemli şeyler kaybederdi. Rahim, yumurtalık kanseri 50-55 yaşındaki kadınlarda sık görülür. Bu yaşı geçmiş hanımlar kendi istekleriyle böyle ameliyat oluyorlar. Bir asistanın, uzman arkadaşımızın dikkatsiz davranışıyla böyle bir sürece girdik. Üst üste gelen yanlışlıklar. Ameliyata girecek hastaya diğer hastanın ismiyle hitap ediyor, hasta o heyecanla kendi ismi söylenmiş gibi cevap veriyor. Tansiyon ilacı kullanmadığı halde ilacını içip içmediği soruluyor ve içtiği cevabını veriyor. O kadar şey bir araya gelmiş. Ama böyle bir yanlışın olması affedilir türden değil. Arkadaşlarımız yanlışın cezasını mislisiyle ödeyecekler.''

-İLAVE TEDBİRLER-

Rektör Alıcı, hastanede ilave tedbirler aldıklarını, bundan sonra askerlerde olduğu gibi bütün hastaların boyunlarına ad soyadları, hastalıkları gibi bilgilerin yer alacağı künyelerin takılacağını söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinin teknolojisi, verimliliğiyle en yüksek hastanelerden biri olduğunu belirten Rektör Alıcı, Sağlık Bakanlığının verilerine göre 12 parametreden 8'inde üst üste 6 yıl birinci olduklarını, uluslararası akreditasyonları olduğunu vurguladı.

Olayın olmasından sonra kapatma yoluna gitmediklerini, hemen bir basın açıklaması yaptıklarını belirten Rektör Alıcı, kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını, görevden el çektirildiklerini dile getirdi. Basında hastanın adının kullanılmasından üzüntü duyduklarını belirten Prof. Dr. Alıcı, hastanın ve yakınlarının da bundan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

-36 SAAT HASTANEDE, 8 SAAT EVDE-

Hasta yakınlarının olaydan çok rahatsız olmadığını belirten Alıcı, şöyle devam etti:

''Ama biz çok rahatsızız. Bu sağlık sisteminde son değişiklikler üniversite hastanelerinin yoğunluğunun çok artmasına sebep oldu. Öyle bir atış oldu ki, mesela ortopedi mütehassısı 1 günde 380 hasta muayene ediliyor. Asistanlar 36 saati hastanede, 8 saati evlerine geçiriyorlar, işe yetişmek mümkün değil. Halkın yanlışları da var, başı, dişi ağrıyan acile gidiyor. Böyle olunca acile gelen hastayı sıraya diziyoruz, bu dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Hiçbir insani koşul yok, burada insanı yok eden, ezen, törpüleyen koşul var. Asistanlar evlerine gidemiyor, bir anneden aldığım mektup var, sizlere yansıdı, evlerine gidemediği için çocuk sahibi olamayan doktorlar var, aylarca değil, yıllarca annesini, babasını göremeyen. Bu bir insani ortam değil. Ben de gençlik dönemlerimde böyle aralıksız çok çalıştım, bu bir vicdani durum.''

-AFFEDİLEBİLİR BİR HATA DEĞİL-

Yapılan yanlışlığın affedilebilir bir hata olmadığını belirten Rektör Alıcı, ''Bu hata ne kadar ağır çalışma koşulları olursa olsun affedilir bir hata değil. Mutlaka cezasını bulmalı. Ben bunu yapmış olsaydım, mutlaka kendi kendimi cezalandırırdım. Gider dağ başında, kulübede günlerce kalırdım, kendime gelemezdim'' şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, ameliyata girecek iki hastanın dosyaları ameliyathanede karışınca, katarakt ameliyatı için hastaneye yatan kadın hastanın rahmi alınmıştı.



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs