En Sıcak Konular

İşte beklenen çağrı

31 Temmuz 2008 21:39 tsi
İşte beklenen çağrı Başbakan Erdoğan 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında 'umutlarımızı, hayallerimizi, kardeşlik bağlarımızı gelin tazeleyelim' dedi. 'Atatürk'ün yolundan dönüş yok' diyen Erdoğan: ''Hep söylerim; her gün yeni bir başlangıçtır. Her yıl, her mevsim, her ay

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak, Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine doğru durmadan yoluna devam edeceğini belirterek, ''Bu yolun özellikle dönüşü yoktur'' dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasında, bir ayın, yeni bir başlangıcın arifesinde olduklarını ifade ederek, ''Hep söylerim; her gün yeni bir başlangıçtır. Her yıl, her mevsim, her ay da yeni bir başlangıçtır'' dedi.

''Taze bir başlangıç için gelin umutlarımızı, hayallerimizi, kardeşlik bağlarımızı, vatandaşlık şuurumuzu bir kez daha tazeleyelim'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Her millet, her devlet gibi bizim de sorunlarımız, zorluklarımız var. Ama bir ve beraber olduğumuz sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur, olamaz. Bizim sabit noktamız, birlik ve bütünlüğümüzdür. Bunu koruduğumuz takdirde, önümüzde parlak bir gelecek için tarihi imkan ve fırsatlar bulunduğunu bilelim.

Yeter ki, birbirimize inanalım, güvenelim. Aramızda kuşkuya, evhama, güvensizliğe yer olmasın. Aramıza fitne, nifak tohumları ekmek isteyenler fırsat bulmasın.

Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak, Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine doğru durmadan yoluna devam edecektir. Bu yolun özellikle dönüşü yoktur.

Zaman zaman birliğimize, bütünlüğümüze, gelecek umutlarımıza, huzur ve istikrarımıza kast edenler yolumuza çıkabilir. Çeteleşmeler, hukuk dışı yapılanmalar, terör şebekeleri karşımıza çıkabilir. Ama milletimiz, hükümetimiz ve anayasal kurumlarımız mücadele iradesine sahiptir. Sonuna kadar da mücadelemiz devam edecektir.''

Geçen Pazar akşamı ne yazık ki terörün nasıl bir vahşet olduğunun bir kez daha görüldüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, İstanbul Güngören'de işlek bir caddede ve yoğunluğun bulunduğu bir saatte kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeyen alçakça bir terör tuzağının masum vatandaşlarımızı hedef aldığını söyledi.

O akşamda söylediği gibi, nefretle lanetledikleri bu vahşetin sorumlularının, nerede olurlarsa olsunlar hiçbir şekilde kendilerini bekleyen sondan kurtulamayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, olayın hemen ardından İstanbul Valisi Muammer Güler ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın, diğer yetkililerle olay yerine intikal ederek gerek emniyet tedbirlerini, gerekse acil yardım ve tıbbi müdahale çalışmalarını koordine ettiklerini anlattı.

İçişleri ve Sağlık Bakanlarının da çalışmalara nezaret etmek üzere İstanbul'a hareket etmeleri için talimat verdiğini belirten Erdoğan, ''Ne yazık ki, teröre kurban verdiğimiz canlarımız geri gelmiyor'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında terör örgütü hedeflerine yönelik operasyonlarını karadan ve havadan vurarak sürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, ''Terör örgütü, aldığımız siyasi, diplomatik, sosyal ve ekonomik tedbirler neticesinde giderek daha fazla yalnızlığa mahkum olmaktadır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Son günlerde artan bir şekilde giriştikleri çaresiz ve amaçsız eylemler gösteriyor ki artık hiçbir yerde güvenli bir sığınak bulamayacaklarını anlamış bulunuyorlar. Bu çırpınışları da fayda getirmeyecektir. Terörle ne bir yere varmak ne de herhangi bir şey elde etmek mümkün değildir. Herkes bunu böyle bilmeli, insanlık dışı terör vahşetine karşı ortak bir duruş geliştirmelidir.''
Türkiye'nin dünyadaki yerini güçlendirmesi, tarihine yakışan bir role ve ağırlığa sahip olması yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Erdoğan, ''Bu sayede gerek bölgemizde gerekse dünyada yaşanan, milletimizin menfaatlerini de dolaylı ya da doğrudan etkileyen birçok kriz alanına eskisi gibi artık seyirci kalmıyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Çözüm arayışlarında Türkiye önemli bir aktör, belirleyici bir unsur olarak rol alıyor. İlk kez bu ölçüde müdahil bir pozisyon elde etmiş bulunuyoruz. Dışarıda barış ve istikrar çabalarına yapıcı katkılarımız, taraflar kadar uluslararası toplumda da takdir ve destek buluyor.

Bu katkılarımızın önemli bir örneği olan Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinin dördüncü turuna da bugünlerde ev sahipliği yaptık. Tarafların iradeleri doğrultusunda devam eden bu görüşmelerin somut bir sonuca ulaşması, Ortadoğu barışı açısından büyük bir önem taşıyor.

Yine 13 Temmuzda Barselona süreci: Akdeniz için Birlik Zirvesi'ne Paris'te katıldık. Orada bölgesel ve küresel bir tehdide dönüşen su, enerji ve gıda sorunları konusunda Türkiye'nin çözüm vizyonunu anlatan bir konuşma yaptık. Ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Sarkozy başta olmak üzere BM Genel Sekreteri, İspanya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka, Katar, İsrail başbakanları, Suriye ve Filistin devlet başkanları ile ikili görüşmelerimiz oldu.

Türkiye'nin yararına olacağına inandığımız açılımları değerlendirmekte, çözüme dönük inisiyatifler almakta, dış ilişkilerimizi diyaloğa dayalı yapıcı bir çizgide sürdürmekte kararlıyız.

Temmuz ayı bu anlamda çok önemli dış ziyaretler yaptığımız, Türkiye'nin iki önemli dış meselesinde tarihi adımlar attığımız, önemli açılımlar elde ettiğimiz bir ay oldu. Bildiğiniz gibi 10 Temmuzda dost ve komşu kardeş ülke Irak'ın başkenti Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdik.

Bu ziyaretimiz 18 yıl aradan sonra bir Türk Başbakanı'nın ilk ziyareti olması bakımından tarihi bir nitelik taşıyordu. Irak ve Türkiye, ortak bir geçmişe, akrabalık ilişkilerine ve coğrafi yakınlığa sahip iki ülke. Dolayısıyla iki ülke arasında köprülerin yeniden sağlıklı biçimde kurulmasını son derece önemli görüyoruz. Bu ziyaretimiz sırasında Irak yönetiminin de bizimle aynı duygular içinde olduğunu sevinerek müşahede ettik.''

-''MİSAFİRPERVERLİK GÖRDÜK''-

Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El-Maliki olmak üzere Iraklı yetkililerle çok yararlı görüşmeler yaptıklarını, büyük misafirperverlik gördüklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Umudum o ki bu ziyaretimiz, Türkiye-Irak ilişkileri için son derece hayırlı bir dönemin başlangıcı olacaktır'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Gerek benim şahsen gerekse beraberimdeki heyetin yaptığı ikili görüşmeler sırasında, iki ülke arasında yakın geçmişte yaşanan sıkıntıların aşılması yönünde ortak bir irade oluştuğunu görmekten memnuniyet duyduk. Bu iradenin en güzel nişanesi ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin bu ziyaretimiz sırasında kurulmuş olmasıdır. Sayın Maliki ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığımız ilk toplantıda ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin iki ülke arasındaki iş birliği imkanlarını en üst seviyede geliştirmesi konusunda bir mutabakat ortaya çıktı. Böylece hem iki ülke hem de bölgemiz açısından son derece umutlu bir başlangıç yapmış olduk. Bu konsey, ilgili Bakanların katılımıyla yılda 3, Başbakanlar başkanlığında ise yılda en az 1 kez toplanacak. İki ülke arasındaki bu yakınlaşmanın tarihi ve kültürel derinliğe sahip ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağına gönülden inanıyorum.

Türkiye olarak, Irak'ta yaşanan çalkantı ve istikrarsızlıklardan daima üzüntü duyduk, kardeş Irak halkının sıkıntılarını sıkıntımız bildik. Irak'ın toprak bütünlüğünü koruması, siyasi istikrarını kazanması, Iraklı kardeşlerimizin çektiği acıların sona ermesi tek temennimiz oldu.

Son olarak Kerkük'te yaşanan kanlı terör saldırısından da büyük üzüntü duyduk. Kardeş Irak halkına başsağlığı diliyoruz. Şimdi bu yönde adımlar atılıyor, Irak'ın istikrarını kazanması, barış dolu bir gelecek inşa etmesi yolunda atılan bu adımları en güçlü biçimde destekliyoruz. Milletimize büyük acılar yaşatmış bölücü terör örgütüyle mücadelede son dönemde uyumlu bir iş birliği ve ortak yaklaşım zemini doğmuştur, bunun her iki ülke için de kazanımları büyüktür.''

AA

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,779 µs