yeni dava açabilir mi? | " /> yeni dava açabilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcı yeni dava açabilir mi?

1 Ağustos 2008 09:41 tsi
Başsavcı yeni dava açabilir mi? Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, aynı delilerler ile yeniden bir dava açabilir mi?

Başsavcı aynı delillerle yeni dava açamayacak 
 
 
Bazı kesimler tarafından dile getirilen 'AK Parti'nin kapatılma tehlikesinin hâlâ devam ettiği' iddiasına hukukçulardan itiraz geldi. 
 
 
Mahkeme'nin AK Parti hakkında verdiği 'kapatılamaz' kararının kesin hüküm niteliğinde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Siyasi Partiler Kanunu'nun 98. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararına itiraz yolu bulunmadığının altını çiziyor. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop, Ceza Usul Kanunu'ndaki hükümlere göre Yargıtay Başsavcılığı'nın yeniden dava açma hakkının olduğunu ancak, Başsavcı'nın karara bağlanan davanın iddianamesindeki bilgi, belge ve delilleri kullanmasının mümkün olmadığı görüşünde. Boğaziçi Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Şen de Başsavcı'nın hukukun genel ve özel ilkeleri ile bağlı olduğuna dikkat çekti: Aynı sebep ve aynı saiklerle mahkemenin önüne yeni bir iddianame ile gidilemez.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında verdiği karar kesin hüküm niteliğinde. Siyasi Partiler Kanunu (SPK)'nun 98. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararına herhangi bir itiraz yolu yok. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti hakkında aynı delillerle yeni bir dava açamayacak.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop, Ceza Usul Kanunu'ndaki hükümlere göre Yargıtay Başsavcılığı'nın yeniden dava açma hakkının olduğunu söyledi. Şentop, başsavcının yeni iddianamede karara bağlanan davanın iddianamesindeki bilgi, belge ve delilleri kullanmasının ise mümkün olmadığını kaydetti. Boğaziçi Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Şen de aynı görüşte. Başsavcının hukukun genel ve özel ilkeleri ile bağlı olduğunu, aynı sebep ve aynı saiklerle mahkemenin önüne yeni bir iddianame ile gidemeyeceğini vurguladı. Yeni bir dava için yeni olgular gerektiğini savunan Şen, şöyle devam etti: "Bir mahkemenin önüne aynı konu ve aynı olaylarla yeniden gidilemez. Giderse ne olur? Anayasa Mahkemesi bu iddianameyi reddeder. Reddetmezse hukukun en temel ilkesini, yani 'aynı konuda yeniden karar verilememesi' ilkesini çiğnemiş olur." Şen, Başsavcılığın yeni bir dava açması için bu davada tartışılmayan ve raportörün rapor hazırladığı konuların dışında yeni belge ve bilgiler bulması gerektiğini dile getirdi.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, AK Parti'nin kapatılma tehlikesinin hâlâ devam ettiği iddiasında. Kanadoğlu, "AKP'li sade vatandaş da bu karara sevinebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu karar iktidar partisine verilmiş kesin ihtar kararıdır. Bu yolda devam ettiği sürece 'benim kapatılmam kaçınılmaz olur' kararıdır." dedi.
 
zaman

 

 
 
 
 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs