ihtar verildi? | " /> ihtar verildi? | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'ye neden ihtar verildi?

1 Ağustos 2008 11:42 tsi
AK Parti'ye neden ihtar verildi? Mahkeme AKP için 'laiklik karşıtı odak olma’ kararı verirken neleri dikkate aldı? Başbakan’ın ‘Velev ki’sinin önemli delillerden biri olarak kabul edildiğini artık hepimiz biliyoruz. Peki bunun dışında hangi deliller var? İşte ayr

Ersin Bal-Ebru TOKTAR ÇEKİÇ'in haberi

Kapatılmayan ancak ‘laiklik karşıtı odak olduğu’ belirlenen AK Parti aleyhinde delil oluşturan açıklamaların başında Başbakan’ın ‘Velev ki’si geliyor. Türban düzenlemesi de mahkemece delil

Anayasa Mahkemesi’nin AKP davasında jet hızıyla verdiği, “Hazine yardımının yarı oranında” kesilmesi kararının ayrıntıları netleşmeye başladı. AKP’nin “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğunu” 10 üyenin oyu ile saptayan Yüksek Mahkeme, bu tespiti yaparken aralarında Başbakan Erdoğan’ın çok tartışılan açıklamalarının da bulunduğu önemli delilleri dikkate aldı.

AKP’nin bir oyla kapatılmaktan kurtulduğu oturumda, iddianamede yer alan kimi deliller geçerli sayılmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde büyükelçiliklere gönderdiği “Fethullah Gülen genelgesi”nin de bulunduğu bazı deliller hukuken geçerli kabul edildi, ancak “odak” kapsamında değerlendirilmedi.

Anayasa Mahkemesi’nin karar oturumunda “laiklik karşıtı odak” kapsamında değerlendirilen en önemli delillerin başında şu açıklamalar ve uygulamalar yer aldı:

‘ULEMAYA DANIŞILMALI’ SÖZÜ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üniversitelerde türbana vize vermeyen kararından sonra Başbakan Erdoğan tarafından yapılan “Başörtüsü konusunda ulemaya danışılmalı” açıklaması. Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın bu açıklamasının “laikliğe açık aykırılık oluşturduğunu” saptadı.

‘VELEV Kİ SİYASİ SİMGE’

Başbakan Erdoğan’ın İspanya’da söylediği “Velev ki başörtüsü siyasi simge olsun” sözlerini değerlendiren Anayasa Mahkemesi, “türban” konusunda daha önce verilen Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve AİHM içtihatlarını dikkate alarak, bu sözlerin “laiklik karşıtı eylem” olduğuna karar verdi.

ARINÇ’IN ‘DİNDAR CUMHURBAŞKANI’

Anayasa Mahkemesi, eski TBMM Başkanı AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde söylediği “Dindar Cumhurbaşkanı” açıklamasını da “laiklik karşıtı eylem” olarak değerlendirdi.

GÜL AKLANDI

Anayasa Mahkemesi’nin geçerli saymadığı veya “odak” kapsamında değerlendirmediği önemli delliler:

GÜLEN GENELGESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde büyükelçiliklere gönderilen ve Fethullah Gülen’in yurt dışındaki okulları ile temasa geçilmesi istenen genelge, hukuken geçerli sayıldı ancak “odak” kapsamında değerlendirilmedi. Bu değerlendirmede, Yargıtay’ın Gülen hakkında verdiği “beraat” kararı önemli rol oynadı. Gül’e yönelik diğer deliller de “odak” kapsamında görülmedi.

MALEZYA RÖPORTAJI

Başbakan Erdoğan’ın Malezya ziyaretinde New Straits Times adlı gazeteye yaptığı açıklamada yer aldığı ileri sürülen, “Türkiye modern bir İslam devleti” sözü, geçerli delil kabul edilmedi.

ÖZCAN’IN GENELGESİ

Anayasa’da yapılan “türban” değişikliğinden sonra YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan tarafından rektörlüklere gönderilen ve türbanlı öğrencilere izin verilmesini öngören genelge geçerli delil kabul edildi. Ancak Anayasa Mahkemesi, genelgenin AKP’ye mal edilemeyeceğine karar vererek bu delili “odak” kapsamına almadı.

KIRMIZI SOKAK UYGULAMASI

İçkili mekanların bir araya toplanmasını öngören ve kamuoyunda “kırmızı sokak” genelgesi olarak bilinen yönetmelik de delil sayıldı ancak “odak” kapsamında değerlendirilmedi.

AKP ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kurulduğu tarihten önce Erdoğan ve bazı AKP’lilerin yaptıkları açıklamaları ise dava kapsamında değerlendirmedi. İddianamede yer alan bazı bürokratların açıklamaları da, AKP’yi bağlamadığı için “delil” kapsamında görülmedi.

TÜRBAN AKP’NİN BAŞINA İŞ AÇTI

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması amacıyla yapılan ve Anayasa Mahkemesi tarafından “laiklik” ilkesine aykırı bulunarak iptal edilen anayasa değişikliği de “laiklik karşıtı eylemlerin odağı” kapsamında değerlendirildi.

Açık liselerde türbanlı öğrencilerin sınavlara alınmasını irdeleyen Anayasa Mahkemesi, bu uygulamayı da “laiklik” ilkesine aykırı buldu.

BAŞBAKAN KARARI BEĞENMEDİ-Ceza almamalıydık

BAŞBAKAN Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararının ardından AKP Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle toplantı yaptığı ve Hazine yardımının kesilmesi yönünde çıkan sonucu beğenmediği öğrenildi. Erdoğan, “Partinin kapatılmasını zaten beklemiyorduk, ama ceza da almamalıydık” dedi. Erdoğan, partilerinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmakla suçlanmasına da tepki gösterdi. 10 üyenin bu yönde oy kullandığına işaret eden Başbakan, “Çok önemli ve ağır bir karar. Üzerinde düşünülmesi ve ona göre adım atılması gereken ciddi bir karar” değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, “Hazine yardımı, laikliğe ilişkin suçlamaların kabulüdür. Bu anlamda karar bizim için ağır bir karardır” dedi.

akşam



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs