En Sıcak Konular

Avrupa kararı alkışlıyor

1 Ağustos 2008 12:18 tsi
Avrupa kararı alkışlıyor
Kapatma davasına sert tepki gösteren uluslararası camia, reformlara devam mesajı verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ı arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, sonucun istikrar ve demokrasi açısından kendisini rahatlattığını söyledi.

AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Marinus Wiersma, "Türk demokrasisi için iyi bir gün. Reform gündemine dönülmeli." derken, benzer bir yorum Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'ten gel-di: "Şimdi ayrışmaların giderilmesi için çaba gösterme ve reformlara devam zamanıdır."

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kararının uluslararası yankıları dün de devam ederken, Ankara'ya 'reformları hızlandırma zamanı' mesajı verildi. Avrupa Birliği'nin motor ülkelerinden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel'in, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında verdiği karardan dolayı rahatlık duyduğunu ilettiği bildirildi. Merkel'in Türkiye'deki istikrar ile demokratik gelişmelerin önemini vurguladığı belirtildi. Berlin'den ikinci açıklama ise Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'den geldi. Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada "Şimdi önemli olan, karar yetkisi olan herkesin ülkede barışma ve siyasi istikrara katkı sağlaması ve reform yolunda kararlılıkla devam etmesi." dedi. Alman bakan, Türkiye'nin AB ile yakınlaşabilmesi için demokratik kuruluşlarını anayasa reformu çerçevesinde daha da güçlendirmesinin ve Partiler Yasası'nı Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Türk halkının tercihlerine uyuyor

AB'nin diğer önemli ülkesi ve dönem başkanı Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Jean-Pierre Jouyet de kararın "rahatlama" sağladığını ve AB ile Ankara arasında başlatılan müzakerelerin korunmasına imkan verdiğini bildirdi. Bakan Jouyet, "bu kararın yeterince olumlu nitelenebileceğini ve bir rahatlama sağladığını" ve "Türk halkının geçen yılki seçimlerdeki tercihine uyduğunu" vurguladı. Bakan, "bu kararın Türkiye'deki kurumların demokratik işleyişinin korunmasını ve kuvvetler ayrılığı ilkesine uyulmasını sağladığını" belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de "Kararla Türkiye'nin kendini tanımlama sürecinde önemli bir adım atılmış oldu." değerlendirmesinde bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada, şimdi Türk toplumunun içinde oluşan ayrışmaların giderilmesi için çaba gösterme ve birlikte Avrupa standartları ve değerleri yönünde reformlara devam etme zamanı olduğunu vurguladı. Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ise kararın önemine işaret ederken, hükümete AB yolundaki reformlarını sürdürmesi çağrısında bulundu.

zaman



Bu haber 191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,933 µs