En Sıcak Konular

'Adamlarını içeriden çıkarıyorlar'

1 Ağustos 2008 13:15 tsi
'Adamlarını içeriden çıkarıyorlar' İddianamede, Ergenekoncuların tutuklanan üyelerini cezaevinden çıkarttıkları ileri sürüldü. İşte geçmişte Abdullah Çatlı gibi isimlerle de gündeme gelen şok iddialar..

Ergenekon iddianamesinde, örgütün, çeşitli operasyonlarda tutuklanan adamlarını cezaevinden çıkarttıkları ileri sürüldü. Ergenekon operasyonu sırasında gözaltına alınan Emin Gürses’in 3 ayrı yerde geçen ifadesinde tutuklanan 2 astsubayın, Ergenekon tarafından içeriden çıkartıldığı belirtiliyor.
İddianamede ayrıca örgütün Ümraniye operasyonunda ele geçirilen bombalarla ilgili tutuklanan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin'i de içeriden çıkartmaya çalıştığı, ancak tam bu sırada yeni operasyonların yapılması nedeniyle bunun gerçekleşmediği iddia ediliyor.

İŞTE İDDİANAMEDEKİ ŞOK İFADE

İddianamede yer alan konuyla ilgili bölüm;

“Dediği ve Veli KÜÇÜK'ün alınması konusunda görüştükleri, bir süre sonra "Tamam da sana bilgi vereyim. Asker araya .... olaylar .... iki tane astsubayı aldık ya." "Onları çıkardık. Şimdi sıra Muzaffer tamam. Muzaffer'i çıkarma kararı almıştık. ONUN ÜZERİNE BASKI YAPIYORDUK BU İŞLER PATLADI." "Yani Muzafferi içeriden çıkaracaktık, bu işler patladı." "Ama Güler'i bir yere koymaya uğraşıyorum bulamıyorum." "Ancak Veli paşanm Sedat PEKER'e zamanında yol vermesi." "...Sedat PEKERTe ilişkisi olabilir böylelikle." Dediği,”

İddianamede yer alan konuyla ilgili bir başka bölüm;

“22.01.2008 tarihli (saat 17:25) görüşmede " sana bilgi vereyim, asker araya... olaylar... iki tane astsubayı aldıkya, onları çıkardık şimdi sıra Muzaffer' de, Muzaffer' i çıkarma kararı almıştık. Onun üzerine baskı yapıyorduk, bu işler patladı. Yani Muzaffer' i içerden çıkartacaktık... "

Konuyla ilgili iddianamede yer alan bir başka bölüm de şöyle;

"Muzaffer yüzbaşıyı içerden çıkarmak için biz bir girişmide bulunduk, çıkaracaktık içerden, tam çıkarma girişiminin içine girdik bu operasyon patladı şeklindeki konuşmanın daha önce avukatlar ile yaptığı görüşme olduğunu.."

İfadede adı geçen Muzaffer Tekin, Ümraniye'de ele geçirilen el bombaları ile ilgisi olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.

2 ASTSUBAY ATABEYLER OPERASYONUNDA TUTUKLANMIŞTI

2006 yılındaki olayda, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Murat Eren, Üsteğmen Yakup Yayla ve Astsubay Erkut Taş ile Merzifon Emniyet Müdürü Mustafa Raşit Çavdar ve Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Cemal Hasan Özdeş'in de içinde yer aldığı çete, Ankara'daki evlerinde çok sayıda bomba ve askeri mühimmatla ele geçirilmişti. Mayıs 2006 Danıştay saldırısının hemen sonrasında ortaya çıkarılan çetenin, Başbakan Erdoğan'a suikast planı dahil çok sayıda eylem hazırlığı içinde olduğu iddia edilmişti.

Ergenekon soruşturmasına da konu olan Atabeyler çetesinin asker üyeleri, Askeri Mahkeme'de yargılanmıştı.

 ASKERİ SAVCILIK ASTSUBAYLAR İÇİN GİZLİ YARGILAMA İSTEMİŞTİ

Genelkurmay Askerî Başsavcılığı, Atabeyler Çetesi’ne yönelik operasyonda tutuklanan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli pilot yüzbaşı Murat Eren ile astsubaylar Yasin Yaman ve Erkut Taş’ın gizli yargılanma istemişti. Başsavcılık hazırladığı iddianamede, zanlılar hakkında Askeri Ceza Kanunu’nun 131/1. maddesi uyarınca, ‘zimmetli malzemeyi dışarıya çıkartmak’ suçundan 5’er yıla kadar hapis talebinde bulunmuştu.

Sanık avukatları da gizlilik talebinde bulununca, Mahkeme heyeti, yargılama konusunun devletin güvenliğini ilgilendirdiğini belirterek, yargılamanın gizli yapılmasına karar vermişti. Mahkeme, ayrıca yargılamanın haber yapılmasına da yayın yasağı koymuştu.

İDDİALAR ASKERİ SIR OLARAK BELİRTİLMİŞTİ

Daha sonra mahkemeye gönderdiği yazıda, iddiaların ‘askerî sır’ kapsamında olduğunu belirten savcılık, bu gerekçeyle yargılamanın ‘gizli’ yapılması talebinde bulunmuştu.

Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede aralarında 2 yüzbaşı, 2 astsubay ile 2 emniyet müdürünün de bulunduğu 10 sanık hakkında 27 yıla kadar değişen hapis cezaları istenmişti.
Genelkurmay Askerî Mahkemesi’nde yargılanan tutuklu sanıklar Murat Eren, astsubaylar Erkut Taş, Yasin Yaman tahliye edilmişlerdi.

AĞCA, ÇATLI, ORAL ÇELİK VE DİĞERLERİ DE BIRAKILMIŞTI

Ergenekon iddianamesinde geçmiş dönemlerde yaşanan önemli olaylarda adı geçen bazı isimler de tutuklandıktan bir süre sonra ya yanlışlıkla ya da sürpriz bir şekilde serbest bırakılmışlardı. Bu serbest kalmaların sebebi ise aradan geçen yıllara rağmen bir türlü çözülememişti.

İşte serbest bırakılan o isimler…

MEHMET ALİ AĞCA

İpekçi suikastından idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevinden kaçırıldı. Bu kaçırmada devlet görevlilerinden yardım gördüğü ortaya çıktı. Papa'ya suikasttan 19 yıl İtalyan hapishanelerinde yattıktan sonra Türkiye'ye getirildi. 5.5 yıl yattıktan sonra 10 yıl daha yatması beklenirken salıverildi.

ABDULLAH ÇATLI

Bedrettin Cömert suikastıyla ilgili olarak aranırken Ağustos 1978'de Sakarya'da yakalandı, 48 saat sonra serbest bırakıldı.

Şubat 1982'de bu kez MHP davasından aranırken Zürih'te, Mehmet Şener'le birlikte sahte pasaportla yakalandı, yine 48 saat sonra salıverildi. 1990'da İsviçre'deki cezaevinden firar etti. Türkiye'de serbestçe dolaştı. Susurluk'ta bir polis şefi ve DYP milletvekili ile aynı arabada yolculuk yaparken kaza sonucu öldü. Üzerinden dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın imzasını taşıyan silah taşıma belgesi ve yeşil pasaport çıktı.

HALUK KIRCI

8 Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler semtinde 7 Türkiye İşçi Partisi üyelerinin öldürülme eylemlerinin sanığı olarak hakkında arama kararı çıkartıldı. 12 Nisan 1988'de Bahçelievler katliamı davasında idama mahkum oldu. 26 Nisan 1991 tarihinde yanlışlıkla (!) serbest bırakıldı.Sonra tekrar aranmaya başlandı. Kırcı firarda iken 1 Ağustos 1992'de Erzurum'da evlendi. Nikâh şahitliğini dönemin Erzurum Valisi Mehmet Ağar yaptı.
25 Ocak 1996'da İstanbul'da yeniden yakalandı ve aynı gün firar etti. 10 Ocak 1999'da, İstanbul terörle mücadele ekiplerinin bir operasyonu ile yakalandı. 18 Mart 2004’de ikinci kez yanlışlıkla tahliye edildi. (!)

MEHMET ŞENER

Şubat 1982'de Çatlı'yla birlikte Zürih'te yakalandı. Uğur Mumcu, "Şener iade edilirse İpekçi cinayeti aydınlatılır, yitirilen her saniye önemli" diye yazdı ama değil saniyeler, aylar geçti, Şener yargılandı ve "delil yetersizliğinden" serbest bırakıldı. İpekçi cinayetini azmettirmekten 20 yıl arandıktan sonra 1999'da gıyabi tutukluluğu zamanaşımı gerekçesiyle kaldırıldı. Yargılanmaktan kurtulmuş oldu.

ORAL ÇELİK

1985'te İsviçre'de Çatlı ve Şener'le birlikte yakalandı. 10 gün sonra serbest bırakıldı. 1986'da bu kez Fransa'da uyuşturucudan yakalandı. Uyuşturucu ticaretinden bir süre Fransa'da sonra İtalya'da hapis yattı. En son İsviçre'de yargılandı. Meral Çatlı'ya göre "Abdullah Çatlı'nın ikna etmesi üzerine" 1996'da, yargılanacağını bile bile Türkiye'ye dönmek istedi. Döndükten sonra Malatya'da süren cinayet davasında "Dosyada bir evrakın kaybolması üzerine" tahliyesine karar verildi. Daha sonra Malatyaspor Başkanı ve işadamı oldu.

YALÇIN ÖZBEY

Ağca'nın "İpekçi'yi öldüren isim" diye tanıttığı Özbey, Almanya'ya kaçtı. 1993'te uyuşturucudan yakalandı ve yattı. Tutuklu iken kendisine koruma ve yeni kimlik verilirse önemli bilgiler açıklayacağını söyledi. Bunun üzerine bir İçişleri Bakanlığı görevlisi 1995'te kendisiyle hapiste görüştü. Bu görüşmeye ait teyp bantları daha sonra Oral Çelik'in yargılandığı İpekçi davasında mahkemece istendi; bantların imha edildiği söylendi. Özbey, bir süre sonra Brüksel'de bir tren istasyonunda yeniden yakalandı. Ama Türkiye'nin iade talebi gecikince Belçika, İnterpol'ün aradığı Özbey'i 24 saat içinde serbest bıraktı.

Timeturk



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs