En Sıcak Konular

'İran'a saldırı muhtemel görünmüyor'

1 Ağustos 2008 15:25 tsi
'İran'a saldırı muhtemel görünmüyor' Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatının (CIA) eski yetkililerinden ve Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Paul R. Pillar, İran'a askeri müdahaleyi olası görmediğini belirtti.

Washington'daki Rumi Forum adlı kuruluşta "İran ve ABD: Bir Şüphe Sarmalı" konulu konuşma yapan Pillar, bir soru üzerine, İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmeleri değerlendirerek, "İran'a askeri müdahale olası görünmüyor" dedi.

Eski CIA yetkilisi, İran'ın kendi nükleer programının barışçıl amaçlar taşıdığını savunduğunu hatırlatarak, "İran'da bu konuda alınması gereken asıl kararın henüz alınmadığını" öne sürdü. Pillar, İran'ın nükleer programı konusunda yaptırımların önemli ve etkili olacağını düşündüğünü de belirtti.

Pillar bir soru üzerine, ABD'nin 11 Eylül sonrasında İran'ı "şer ekseni" içinde sıralamasıyla iki ülke arasında işbirliği açısından bir imkanın da kaçırılmış olduğunu ifade ederek, İran ve ABD arasında bir çeşit "önyargı ve korku" sarmalı bulunduğunu ve bunun Soğuk Savaş döneminde ABD ve SSCB arasındaki şüphe sarmalına benzetilebileceğini kaydetti.

Eski CIA yetkilisi, bu sarmalı kırabilecek adımlar atılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

İran'da özellikle Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ekonomi politikası konusunda önemli memnuniyetsizlikler bulunduğunu belirten Pillar, "Yapılan en önemli yanlışlardan biri Ahmedinejad'ı İran'ın yüzü olarak görmek" dedi.

Pillar, İran'ın nükleer programıyla ilgili İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen İran-AB müzakerelerine ABD Dışişleri Bakanlığının üç numaralı yetkilisi William Burns'ün de katılmasının önemli ve olumlu bir adım olduğunu belirtti ve bunu "gerçeğin tanınması" olarak nitelendirdi.


SURİYE-İSRAİL ARACILI GÖRÜŞMELERİ


Türkiye'nin İsrail ve Suriye arasında görüşmelere aracılık yaptığının hatırlatılması ve bu görüşmelerin başarılı olup olmayacağı konusundaki düşüncesinin sorulması üzerine de Pillar, Türkiye'nin girişimini överek, bu girişimin başarılı olacağı konusunda çok iyimser olduğunu ve bu girişimin önemli bir şans oluşturduğunu düşündüğünü kaydetti.

Pillar, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifa edeceğini açıkladığını hatırlatarak, bu çerçevede İsrail'de bir siyasi zafiyetin söz konusu olmasının bu görüşmeler için temel zorluğu teşkil edeceğini ve yeni gelen lider için bu pazarlıkların zor olacağını savundu.

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmiş olmasının bu görüşmeler konusunda iyimser olmak için başka bir neden olduğunu da dile getiren Pillar, böylece Suriye'nin bölgede içinde bulunduğu denklemin değiştiğini anlattı.
 
STAR

 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs