En Sıcak Konular

Telefonu kapattı!

1 Ağustos 2008 15:39 tsi
Telefonu kapattı! Yaptığı açıklamalarla ve değerlendirmelerle tartışma yaratan Yusuf Halaçoğlu’nun yerine Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirilen Ali Birinci'ye gazeteciler mikrofon uzattı. Birinci'nin gazetecilere verdiği yanıtı ilgi çekici...

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü maç izlemeye davetiyle Ankara-Erivan ilişkilerinde yakınlaşma başlarken, bu konuda sivri açıklamalarıyla dikkat çeken Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, tatildeyken görevinden alındı. Halaçoğlu’nun görevden alınma biçimi dikkat çekerken, yerine getirilen Ali Birinci kamuoyunun yakından tanımadığı bir isim. 

Hakkında “Cumhurbaşkanı’na yakın”, “Ilımlı görüşe sahip” gibi sınırlı değerlendirmeler olan Prof. Ali Birinci, Polis Akademisi Öğretim Üyesi. Çok sayıda makalesi ve kitabı bulunuyor. NTVMSNBC, Prof. Birinci’nin yeni görevine başlaması nedeniyle röportaj yapmak istedi. Ancak Birinci, röportaj talebimizi geri çevirip, “Biyografim için internet sitelerine bakın” demekle yetindi.

İnternet sitelerine göre Prof. Dr Ali Birinci’nin biyografisi şöyle:

25 Ağustos 1947’de Sakarya Hendek’e bağlı Balıklı Şeyh köyünde doğdu. Ankara Polis Koleji’ni 1966 yılında bitirdi. Polis Enstitüsü birinci sınıfından ayrılarak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünden mezun oldu.

1973-76 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü, 1978-88 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde çalıştı. 1988 yılında Polis Akademisi’nde göreve başladı; Türk siyasi tarihi ve inkılâp tarihi dersleri verdi. 1993’te doçent, 2000’de Yakınçağ Tarihi Profesörü oldu. 1989-1990 yıllarında Paris’te mesleki çalışmalarda bulundu.

2002-2004 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde ders verdi ve üniversitenin dergisi Sosyal Bilimler’i dokuz sayı çıkardı. Kırgızca ve Rusça kurslarına devam etti.

ŞİİR DE YAZIYOR
Prof. Birinci şair olarak da tanınıyor. İlk şiiri 1968’de Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bulunan öğrenci derneklerinden Hür Düşünce Kulübü’nün yayın organı olan Millî Düşünce dergisinde çıktı. Daha sonra Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde ilk denemeleri ve diğer şiirleri basıldı.

Doktora tezini verdikten sonra, Tarih ve Toplum, Dergâh, Yeni Türkiye, Polemik, Türk Yurdu, Kebikeç ve Müteferrika dergilerinde yakın devir siyasi hayatı, tarihi şahsiyetleri ve yazarları hakkında yazılar yazdı.

Çok sayıda makalesi de bulunan Birinci’nin yayımlanmış kitapları şöyle: ‘Hürriyet ve İtilaf Fırkası’, ‘Matbuat Âleminde Birkaç Adım’, ‘Müverrih-i Mâderzâdın Fülânnâmesi’, ‘Tarihin Gölgesinde’, ‘Tarih Yolunda’, ‘Tarih Uğrunda’, ‘Tarihin Alacakaranlığında’.

TARTIŞILAN ADAM HALAÇOĞLU
TTK’nın 15 yıldır başkanlığını yürüten Halaçoğlu ise, Gazi Üniversitesi’ndeki görevine iade edildi. Tatildeyken, görevden alındığını basından öğrenen Halaçoğlu, “Bugün devletin şu görevini yaparsınız, yarın bilim adamı olarak görevinize devam edersiniz, normaldir bunlar, normal karşılıyorum” derken, kendisine teşekkür edilmediğinin de altını çizdi.

Prof. Yusuf Halaçoğlu, 1993’ten bu yana yürüttüğü Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’nda Ermeni meselesine ilişkin iddialarıyla dikkat çekti. Türkiye’de yaşayanların etnik kökenlerine ilişkin araştırmalar yaptığını belirterek, “Kürt olarak bilinen birçok insan Türkmen, Kürt-Alevi olarak bilinen birçok kişi de Ermeni dönmesi” açıklamasıyla tartışma yarattı.

Halaçoğlu, öldürülen Hrant Dink’in cenazesine töreninden sonra “Hepimiz Ermeniyiz, diyenler, belli bir ideolojinin mensupları olduklarını ortaya koydular. 40 bin kişiydi, 50 bin kişiydi, ama bunlar çok iyi örgütlenmişlerdi. Sanki bu ölüm onlar tarafından önceden biliniyormuş gibi hemen sloganlar, elde kafa biçiminde hazırlanmış pankartlar hazırdı” sözleriyle de tepki yaratmıştı.

NTV



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs