En Sıcak Konular

Orada ne olduğunu biliyoruz!

1 Ağustos 2008 16:08 tsi
Orada ne olduğunu biliyoruz! Kuzey Irak'ta farklı etnik grupların yaşadığı Kerkük kentinde geçtiğimiz hafta yaşanan patlama ve sonrasındaki gelişmeleri Ankara yakından izliyor. Bağdat'a uyarı gönderen Dışişleri Bakanlığı 'olup bitenden haberimiz var' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye'nin Kerkük'teki olayların nasıl cereyan ettiğini bildiğini vurgulayarak Irak makamlarından gerekenlerin yapılmasını istedi. Özügergin, yerel yönetimin incelemeler için Türk yetkilileri Kerkük'e davetini ise "Zaten biliyoruz, heyetin gitmesine gerek yok." diyerek geri çevirdi.

Burak Özügergin dün düzenlediği haftalık basın toplantısında Kerkük'te 28 Temmuz'da yaşanan olaylara ilişkin soruları cevaplandırdı. Sözcü, bu terör saldırısıyla ilgili Türkiye'nin Irak makamlarından beklentisinin suçluların yakalanması, cezalandırması ve bir daha bu tür olayların meydana gelmesini engellenmesi olduğunu bildirdi. Kerkük'ü "Irak'ın küçük bir modeli" olarak nitelendiren Özügergin, şehrin çok etnili yapısını bozmayı hedefleyen bazı çevrelerce tahrikkar saldırı eylemleri olduğunu ve Türkiye'nin endişe duyduğunu kaydetti. Irak Türkmen Cephesinin (ITC) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (IKYB) Kerkük'teki saldırının ardından çıkan arbedeyle ilgili açıklamalarının ve IKYB Ankara Temsilcisi Bahros Galali'nin Türkiye'ye Kerkük'e heyet gönderme çağrısı yaptığının hatırlatılması üzerine ise Özügergin, Kerkük'teki olayların nasıl cereyan ettiğini az çok bildiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Olayların cereyan tarzını aşağı yukarı bildiğimize göre, oraya tekrar bir heyet gönderilmesine gerek duymuyoruz. En azından gündemimizde yok."Sözcü Özügergin, Irak'taki yerel seçimler yasasıyla ilgili olarak bazı provokasyon eylemleri düzenlenmesi ihtimalinin kendilerine ulaştığını ve gerekli uyarıları yaptıklarını da hatırlattı.

Ermenistan için İran'ın arabuluculuğuna gerek yok

Ankara, 1915 olaylarından dolayı sorun yaşadığı Ermenistan'a ilişkileri normalleştirmek için İran'ın arabuluculuğuna ihtiyaç duymuyor. Dışişleri Sözcüsü Özügergin'e bu konuda İranlı yetkililerden gelen açıklamalar soruldu. Sözcü, İran'ın bu çabalarını "şükranla karşıladıklarını" söylemekle yetindi. Özügergin, Türkiye'nin zaten Erivan yönetimi ile direk olarak görüşmeler yaptığını hatırlattı. Sözcü Özügergin'in bu konudaki soruya cevap verirken Tahran yönetiminin muhtemel bir yanlış anlamasına karşı oldukça dikkatli davrandığı görüldü. Ankara, İran'dan Ermeni meselesinde hakkında bir talepte bulunmuş değil. Hatta son zamanlarda iki ülke yetkililer arasında üst düzeyde oldukça sık görüşmeler yapılmasına rağmen bu temasların hiçbirisinde bu konu küçük şekilde dahi olsa gündeme gelmedi. Türkiye, Ermenistan'ı tanıyor ve arasındaki ihtilafları çözmek için doğrudan görüşmeler yapıyor. Bu temaslar bizzat Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından doğrulanmıştı. Bu sebeple İran ya da başka bir ülkenin arabuluculuğuna gerek duyulmuyor. Ancak Ankara bu konuda İranlı yetkilileri kırmamak için sessiz kalıyor.

Bu arada hafta içinde Tahran'da İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Babacan temasları hakkında "altılı" ülkelerin bazı dışişleri bakanlarına telefonda bilgi verdi. Babacan, "altılı"ların teklifini İran'ın ciddiyetle ele aldığını, üzerinde çalıştığını ve süreci önemsediğini Batılı muhataplarına aktardı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yakın gelecekteki Türkiye ziyaretinin "zamanı, türü, yeri ve içeriği" hakkındaki görüşmeler de devam ediyor. Sözcü Özügergin'in "ziyaretin yeri" ifadesini kullanması Ahmedinejad'ın Ankara dışında bir şehre gelebileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Seyahatin, resmi ziyaret değil çalışma ziyareti olarak İstanbul'da gerçekleşebileceği belirtiliyor.


Kıbrıs konusunda Genelkurmay'la tam işbirliği içindeyiz

Sözcü Özügergin'e Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın Kıbrıs konusunda bazı kişisel endişelerinin olduğu yönündeki sözleri hatırlatıldı. Burak Özügergin Türkiye'nin3 Eylül'de başlayacak barış müzakerelerinidesteklediğini hatırlatarak Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay ve diğer kurumlarla yakın işbirliği olduğunu kaydetti. Sözcü nazik şekilde Türkiye'nin resmi tututumun Dışişleri Bakanlığı tarafından açıkladığını bildirdi.

Portekizli bakan geliyor

Portekiz Devlet ve Dışişleri Bakanı Luis Amado, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın davetlisi olarak 4 Ağustos Pazartesi günü Türkiye'ye ziyarette bulunacak. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, konuk bakan söz konusu ziyaret çerçevesinde Babacan'la heyetler arası görüşmelerde bulunacak, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Görüşmelerde, ikili siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri ile bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.
 
Zaman



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,038 µs