AKP nasıl kurtuldu? | " /> AKP nasıl kurtuldu? | "/>

En Sıcak Konular

AKP nasıl kurtuldu?

1 Ağustos 2008 16:17 tsi
AKP nasıl kurtuldu? AKP'liler Erdoğan'ın da seçime girmesini istiyorlardı. Uzlaşma sağlanamadı, anayasa değişkiliği ortada kaldı ama sonra...

Anayasa Mahkemesi kararlarında 6'ya 5'in kapatma olmaması için 2001'de koalisyon hükümeti zamanında bir değişiklik yapılmıştı.

Bu değişiklik karşısında Erdoğan'ın seçime girmesini arzu eden AKP, bunu kabul ettiremeyince Genel Kurul'dan çekildi. AKP'lileri yeniden oylamaya Arseven'in Erdoğan'a telefon edip ısrar etmesi soktu. İşte o ayrıntılar…

Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın, AKP'nin hakkında açılan kapatma davasının lehine sonuçlanmasının, 57. koalisyon hükümeti döneminde TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun 2001'de yaptığı maddelik Anayasa değişiklik paketi sayesinde olduğunu yazdı. İşte Ayayadın'ın yazısı…

AKP'Yİ KAPATILMAKTAN KURTARAN İMZANIN PERDE ARKASI

AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin 6-5'le verdiği kararla kapatılmaktan kurtulması, 57. koalisyon hükümeti döneminde TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun 2001'de yaptığı değişiklik sayesinde oldu. 2001'de Anayasa değişiklik paketinin görüşüldüğü Uzlaşma Komisyonu'nda ve TBMM Genel Kurulu'nda ilginç gelişmeler yaşandı. Uzlaşma Komisyonu'ndan ittifakla gelen ve Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin başında aday olarak seçime girebilmesine imkân sağlayacak Anayasa'nın 76. maddesi Genel Kurul'da reddedilip AKP'liler Meclis'i terk edince paket ortada kaldı. TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu Başkanı Nejat Arseven sorunu aşmak için Aydın karayolunda seyir halindeki AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a telefonla ulaştı. Arseven'in ısrarlı talebi üzerine Erdoğan'ın olumlu cevap vermesiyle Meclis'te oylamalara devam edildi ve 24 maddelik anayasa değişikliği kabul edildi. O değişiklik sayesinde AKP kapatılmaktan kurtuldu.

Toplumsal uzlaşma metinleri olan anayasa değişiklikler veya yeni bir anayasa yapılmasını mutabakatla sağlayacak olan, geçmiş dönemlerdeki Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun bugün bulunmayışı, ülkemizin son dönemde yaşadığı büyük sıkıntı ve çalkantıların en önemli sebebidir. Bugün TBMM'de büyük bir çoğunluğu olan iktidar partisiyle birlikte 4 siyasi partinin grubu bulunuyor. Oysa 2001'de TBMM'de daha dağınık bir yapı içinde önceleri 5, sonra 7 siyasi partinin grubu bulunuyordu.

TBMM'de bu komisyon sayesinde başta düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olanlar, siyasi partilerin kapatılmalarını zorlaştıran nitelikli çoğunluk ve Hazine yardımından mahrum bırakma da dahil 24 maddelik anayasa değişikliği gerçekleştirilebildi.

PAKET NASIL HAZIRLANDI?

2001'de, 21. dönem parlamentosunda AB sürecini hızlandırmaya başlayan Türkiye'de anayasa değişikliği ihtiyacını gören TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu 27 madde üzerinde uzlaşı ile varılan değişiklik TBMM Başkanlığı'na iletildi, TBMM Başkanlığı bu önerileri Anayasa Komisyonu'na sevk etti. Oradan da Genel Kurulu'a geldi. Maddeler tüm siyasi partilerin olumlu oyları ile büyük çoğunlukla kabul ediliyordu ki, Erdoğan'ın partisinin başında aday olarak seçimlere katılmasının önünü açan 76. maddenin kapalı oylamasında yeterli oy çıkmayınca kızılca kıyamet koptu ve başta AKP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin olmak üzere tüm AKP'liler genel kurulu terk etti. Komisyon Başkanı Nejat Arseven'in talebi üzerine oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili oturuma ara verdi. Ancak AKP'liler ikna edilemedi ve sonraki oylamalar tehlikeye girdi. Komisyon Başkanı Nejat Arseven önce Bülent Arınç ve aynı zamanda Uzlaşma Komisyonu'ndaki AKP temsilcisi olan bugünkü Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'le görüştü. Onları ikna edemeyince, son çare olarak Ege gezisindeki Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradı. AKP'nin Türkiye'nin önünü açacak olan anayasa demokratikleşme paketinin oylamalarına katılımını sağlamasını ısrarla talep etti. Kısa bir sessizlikten sonra Recep Tayyip Erdoğan, Arseven'e "Türkiyenin demokratikleşmesi ve düşünce-ifade özgürlüğünün sağlanması benim milletvekili olmamdan daha önemlidir dedi ve ekledi. "Sayın Arseven, merak etmeyin arkadaşlarımı hemen arayacağım ve oylamalara kaldığı yerden devam etmelerini ve destek vermelerini sağlayacağım."

Erdoğan'ın girişimiyle AKP'li milletvekilleri oylamalara katılmaya devam etti. 27 maddelik değişikliklerden 76. maddeden sonra dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören 83. ve uluslararası sözleşmelerin önceliğini sağlayan 90. madde de reddedildi. Böylece 24 maddelik değişiklik paketi yasallaştı.

İşte AKP bu uzlaşma sonucu AB konusunda değişik kanunlarda hazırlamış oldukları değişiklik paketlerini kanunlaştırabildi.

AKP bu dönem, uzlaşmamaktan dolayı mahkemelik oldu, ancak bugün kapatılmaktan önceki dönemdeki uzlaşmacı tavrı sayesinde kurtuldu...

SP'DEN KAMALAK İMZALAMIYORDU

Uzlaşma Komisyonu'nda Saadet Partisi'nin temsilcisi olarak bulunan Prof. Dr. Mustafa Kamalak son anda imzalamaktan imtina edince değişiklik askıya alınıyordu. Çünkü Saadet Partisi temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Kamalak siyasi partilerin kapatılmasını öngören 69. maddedeki "odak olma" tanımının farklı bir şekilde metne girmesini arzu ediyordu. Paket tehlikeye girince Komisyon Başkanı Nejat Arseven devreye girdi 'Hocam bu iş hayırlı bir iştir, lütfen imzalayın' dedi. Buna rağmen Kamalak'ın elindeki kalem bir türlü imza için hareket etmiyordu. Arseven, Kamalak'ın sağ elini tutarak kerhen de olsa imza atmasını sağladı ve AKP'de bunun üzerine kapatılmaktan kurtuluverdi.

UZLAŞMA KOMİSYONU'NDA KİMLER VARDI?

21. Dönem parlamentosunda TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerden milletvekili sayılarına bakılmaksızın 2'şer milletvekilinin yer aldığı Uzlaşma Komisyonu'na Meclis Başkan Vekili Nejat Arseven Başkanlık etti. Mecliste o dönem temsil edilmeyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da başkan sıfatı ile Arseven, hem bilgi sundu ve hem de kendisinden değerlendirmelerini aldı.

Uzlaşma Komisyonu'nun partilere göre üyeleri:

- DSP: Tayfun İçli, Ali Günay

- MHP: Mehmet Nacar, İsmail Köse

- ANAP: Turan Tayan, Ertuğrul Yalçınbayır

- DYP: Ali Naci Tuncer, Ahmet İyimaya

- AKP: Mehmet Ali Şahin,

- SAADET PARTİSİ: Mustafa Kamalak, Şeref Malkoç

vatan



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs