En Sıcak Konular

30 yıllık dava bu sefer bitebilir!

1 Ağustos 2008 16:24 tsi
30 yıllık dava bu sefer bitebilir! Ergenekon davası Türkiye tarihinin karanlık sayfalarını aydınlatmaya devam ediyor. Şimdi de 7 öğrencinin hayatını yitirdiği 16 Mart Katliamı'na ilişkin bulgular ortaya çıktı. İşte ayrıntılar..

Beyazıt"ta 30 yıl önce gerçekleştirilen ve 7 öğrencinin yaşamını yitirdiği 16 Mart Katliamı"na ilişkin süren ve devlet kurumlarının mahkemeye istenen bilgi ve belgeleri göndermemesi nedeniyle tıkanan davada Ergenekon" un yöneticisi olmaktan tutuklu emekli albay Mehmet Fikri Karadağ ile aynı dava kapsamında tutuklu bulunan Halil Behiç Gürcihan"ın tümgeneral babası Ali İhsan Gürcihan"ın görev yaptıkları dönemde mahkemeye Genelkurmay Başkanlığı adına resmi cevap verdiği ortaya çıktı.

Davayı tıkayıcı nitelikte, bilgi ve belgelere ulaşılamadığına ilişkin verilen onlarca yanıttan ikisinde Ergenekon gölgesinin ortaya çıkması şaşkınlık yarattı.

Ergenekon tutuklusu Muhmet Fikri Karadağ 13 Haziran 2001 tarihli, 15 Mart Katliamı davasının görüldüğü İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi"ne KKK 3. Kolordu Komutanlığı adına ve kolordu komutanı namına kurmay albay sıfatı ile gönderdiği cevap yazısında tanık ifadelerinde geçen anlatımlara ilişkin araştırma yapılması ve sonucun mahkemeye bildirilmesi emrini bildirdi.

Ancak yıllar süren yazışmalarda Genelkurmay ve bağlı birimlerde 16 Mart Katliamı"na ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı bilgisi mahkemeye ulaştırıldı.

Ergenekon tutuklularından Halil Behiç Gürcihan"ın tümgeneral babası Ali İhsan Gürcihan da 13 Aralık 2001 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı adına mahkemeye arşiv araştırmasına ilişkin bilgi verdi.

İKK ve Güv. D. Bşk. sıfatıyla Gürcihan mahkemeye gönderdiği resmi yazıda dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş ile ülkücü Lokman Kondakçı arasındaki konuşmanın çözümlerinin arşivde araştırılması talimatını verdiğini bildirdi. Genelkurmay daha sonra bu kayıtların kendilerinde olmadığını bildirdi.

YANITSIZ SORULAR

Ancak her iki yazışmadan da mahkeme bir sonuca ulaşamadı. Kondakçı-Güneş görüşmesinin çözümleri için yapılan yazışmalar yıllarca sürdü. Dava avukatları mahkemenin soruların resmi makamlar tarafından doğru ve doyurucu yanıt verilmediği için davanın tıkandığını öne sürerek mesleklerini bu koşullarda icra etmelerinin mümkün olmadığı gerekçesiyle uzun yıllar duruşmalara katılmadılar. Bugün de 30 yıllık davada soru işaretleri birbiri ardına sıralanıyor.

Davada tanık ifadelerinde geçen ve ordu malı TNT"yi Beyazıt Katliamı"nda kullanılmak üzere temin ettiği öne sürülen yüzbaşı Mehmet Ali Çeviker"e bugün de ulaşılmış değil. Genelkurmay Başkanlığı mahkemeye gönderdiği yazı ve bilgi notlarında bu kişi ile ilgili çalışan, emekli ve ölmüş tüm personel kayıtlarının incelenmesinde bir sonuca ulaşamadığını bildirip tanık ifadelerinde adı geçen Çeviker ile ilgili daha detaylı bilgi istedi.

GAYRİ CİDDİ YAZIŞMA

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, tanık ifadelerinde adı geçen yüzbaşı Mehmet Ali Çeviker"i 3. Kolordu Komutanlığı"na resmi yazı ile 24 Mayıs 2994 tarihinde bir kez daha sordu ancak resmi bir yanıt olmaktan uzak elle yazılmış, isim tarih ve numarası bulunmayan gayrıciddi yanıt mahkemeye ulaşmasının hemen ardından 3. Kolordu Komutanlığına iade edildi.

Mahkeme "Yazımıza resmi yazı kuralları içinde cevap verilmesi rica olunur" notu düşerek iade ettiği bilgi notuna ilişkin şu değerlendirmeyi de kayıtlara geçti: "Bomba atıp silahla tarayarak 7 kişiyi öldürmek suçundan sanık Mustafa Doğan ve arkadaşları hakkında mahkekemizde açılan davanın yargılaması sırasında konuyla ilgili mahkememizin yazısı üzerine sarı postit kağıt üzerine elle yazılıp sivil memurca imzalanmış kağıt mahkemeye bir resmi makamca yazılacak ve resmi yazışma usullerine uygun düşecek şekilde yazışma kurallarına uygun olmadığı anlaşıldığından evraklar aynen iade edilmiştir"

DURUŞMA GÜNÜ TESADÜFÜ

Olayın üzerinden geçen 30 yıllık zamanda yüzlerce kez duruşması yapılan 16 Mart Katliamı davasının duruşması ile Ergenekon terör örgütü davasının Silivri Cezaevi"nde görülmesine başlanacak ilk duruşması da aynı güne denk geldi. Her iki duruşma da 20 Ekim günü görülecek.

birgün



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs