En Sıcak Konular

'Kozmik güç' için toplandılar

1 Ağustos 2008 16:28 tsi
'Kozmik güç' için toplandılar Temmuz’un ikinci haftasında İsveç’in batı bölgesinde bir çiftlikte 1000 dolayında kişi bir haftalığına bir araya geldi. Beyin gücüyle dünyaya yön vermeye çalışıyorlar...

"Onları birbirine bağlayan yeni ruhani akımdı. Bir hafta boyunca kent yaşamından uzakta, doğanın huzurlu ortamında, konferanslar dinleyecekler, seminerlere katılacaklar, meditasyon ve yoga yaparak ruhlarını pozitif enerji ile depolayıp, iç dünyalarında harmoni sağlamaya çalışacaklardı."

"Yağmur sağanak halinde yağıyordu ama kara bulutlar iç harmonilerini akort etmeye kararlı topluluğun umurunda değildi. "

Dagen adlı gazeteden bir kısmını aktardığımız yeni ruhani akımlarla ilgili yazı dizisinde 12 yıldan beri düzenlenmekte olan Ångsbacke festivaline katılanların ortak düşünce enerjisiyle dünyadaki gelişmelerin seyrini etkilemek istedikleri anlatılıyor.

Yeni bir araştırma da gösteriyor ki halk arasında bu eğilimler giderek yaygınlaşmakta.

İnsanların daha çok cenazelerde ya da teselliye ihtiyaç duyduğunda uğradığı kiliselerin yerini de günümüzde New Age diye adlandırılan değişik ruhani örgütlenmeler alıyor.

Marjinal gibi görülse de genel de oldukça hacimli bir ruhani endüstrinin oluştuğu görülüyor.

Yukarıda söz ettiğimiz festival bunlardan sadece biri. Dolayısıyla etki-tepki diye açıklanabilecek bir süreç içinde, kendilerini Hıristiyan olarak tanımlayanlar arasında, tanrıyı yeniden ve farklı şekilde algılama eğiliminin yaygınlaştığı anlaşılıyor.

Yeniden doğuşa inanıyorlar

Çoğunluğu kendisini Hristiyan olarak tanımlayan ve yüzde 60’nın bir kiliseye bağlı olduğu 923 kişi arasında yapılan bir ankete göre İsveçliler arasında yeniden dünyaya geleceklerine inananların oranı yüzde 33.

Yaşı 24 ve daha küçük olanlar arasında ise bu oran yüzde 42. Bu da yeni akımların gençler arasında daha hızlı yaygınlaştığını gösteriyor.

Ruhani akımlara katılan gençlerin üçte biri arasında tanrıyı algılayış da çok farklı. Gençlerin İslam tasavvuf felsefesini hatırlatan inanışına göre tanrı dışarda değil, insanın içinde.

Yine yaygın bir inanışa göre yaşamımızı da yıldızlar yönlendirmekte. Bir kesim ölülerle temas kurulabileceğine de inanıyor. Dahası bunlara göre Maya takviminin sonu olan 2012 de kıyamet yılı olacak.

Din bilimleri yüksek okulu hocalarından Liselotte Frisk’e göre, tek tanrılı Hristiyan dininden uzaklaşıp yeni ruhani akımlara katılanların bu ölçüde artışı şaşırtıcı.

Din bilimleri uzmanına göre bu tür akımların yaygınlaşmasının nedeni küreselleşme. Bilindiği gibi New Age ve yeni ruhani akımlar, Hristiyanlık çok güçlü olmasına rağmen önce ABD’de ortaya çıktı.

Ancak yeni manevi inanç hareketlerinin yaygınlaşmasını sosyo-politik nedenleri görmeden sadece küreselleşmeyle açıklamak yeterli mi?

Depolitizasyon süreci etkiledi

İnsanların eskiyi temsil eden kilise yerine yeni ruhani akımlara yönelmeleri toplumda depolitizasyon süreciyle başladı.

Özellikle kitlesel protestolara rağmen Irak’ın işgal edilmesi, politikacılara olan güveni sarstı, insanları politikadan uzaklaştırdı.

Politik iktidarlar üzerinde etkili olamadığını gören birey ’’Kozmik adalet’’, ’’Kozmik güç’’ gibi kavramlarda teselli aramaya başladı.

İsveç gibi demokratik katılımın çok güçlü olduğu ülkelerde bile Berlin Duvarı’nın yıkılışından bu yana sivil toplum örgütlerinin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi.

Siyasi partilerin seçmen kitlesiyle ilişkisi ise dört yılda bir sandığa gidip kendilerine oy vermelerini istemekten öte gitmiyor.

Bunun sonucu hem siyasal arenada, hem de yeni ruhani akımların yaygınlaşmasında görülüyor. Bir zamanlar seçime katılımın yüzde 96 olduğu İsveç’te son seçimlerde oy kullanma oranı yüzde 80’e düştü.

Küreselleşmenin yol açtığı istikrarsızlık ortamında güvenecek bir dal bulamayan bireyin yeni söylemlerle ortaya çıkan ruhani akımlara yönelmesi fazla şaşırtıcı olmasa gerek.
BBC



Bu haber 2,818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,122 µs