En Sıcak Konular

Türkiye'nin bor yatağında da yangın çıktı

1 Ağustos 2008 20:48 tsi
Türkiye'nin bor yatağı olarak kabul edilen Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde çıkan arazi yangını korkuya yol açtı.

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde çıkan arazi yangını korkuya yol açtı. İskele beldesi Kışla Arası mevkiindeki yangında orman dikim alanı ile anızlık tarlalar yandı. Türkiye'nin bor yatağı olan Balıkesir'in Bigadiç ilçesindeki bu yangınlar vatandaşları endişelendiriyor.

Önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle iyice büyüdü. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Bigadiç Orman İşletmesi'nin yıllar önce çalışma yaptığı ve dikim alanı olarak etrafını çitle çevirdiği Kışla Arası Mevkii'ndeki yeniden filizlenen genç ağaçların yanması herkesi üzdü.

Anız tarlalarının da küle döndüğü yangına, Bigadiç orman İşletmesine bağlı 11 arazöz ve 3 ekip müdahale etti. Balıkesir orman Bölge Müdürü Recep Ateş'in yönettiği müdahaleler neticesinde yangın 3 saatte kontrol altına alınıp söndürüldü. Bigadiç Kaymakamı Raşit Zengin de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu, görevlilerden bilgi aldı.

 Kışla Arası Mevkii'nin, yıllar önce çıkan bir yangın sonucu yok olan ve tekrar ağaçlandırma çalışmaları sonucunda dikim alanı olarak etrafı çitle çevrilen bir bölge olduğu, bu yangınla yeniden büyüyen ağaçlık alanların zarar gördüğü bildirildi. Olay yerinin yüksek bir tepe olması sebebiyle dikim alanındaki yangına arazözlerin zamanında müdahale edemediği, helikopter de gelmeyince dikim alanının tamamıyla yok olduğu kaydedildi. Yangın bölgesinde çok sayıda ahır bulunduğu, hayvan sahiplerinin de büyük korku yaşadığı kaydedildi. Yetkililer, anız tarlalarının da içinde bulunduğu toplam 6 hektarlık bozuk alanın yanı sıra yarım hektarlık dikili alanın tamamen yandığını bildirdi.

TÜRKİYE'NİN BOR YATAĞI
Dünyada bor rezervi bakımından en gözde ülke olan Türkiye'de, Balıkesir bölgesi coğrafya olarak en dikkat çekici bölge. Balıkesir'in Bigadiç ilçesi Türkiye'nin bor yatağı olarak biliniyor. Kısa bir süre önce yine İskele köyü yakınlarında çıkan bir başka yangında 10 hektarlık çalılık alan tamamen yanmıştı. Yangınların şüpheli olduğunu belirten İskele köylüleri peş peşe yaşanan bu yangınların artık son bulmasını istedi.

Türkiye'nin önemli bor maden ocaklarının bölgede büyük yer kaplamasının yanında her yıl büyük yangınlar sonucu ormanlık alanlarını kaybeden bölgenin, böyle giderse çöle dönmemesinin içten bile olmadığı ifade ediliyor. Yangının çıkış nedeninin henüz bilinmediği, gerekli soruşturmanın başlatıldığı bildirildi.

haber7



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs