En Sıcak Konular

Antalya'daki yangın ormancıyı kahretti

1 Ağustos 2008 22:32 tsi
Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinin köylerinde süren orman yangınyla ilgili Orman Genel Müdür Yardımcısı'ndan kahredici sözler geldi.

Antalya'da dünden bu yana süren orman yangınından, Serik'in Akbaş, Karataş, Sarıabalı, Deniztepesi ve Bucak köyleri etkinirken, Manavgat'ın Taşağıl beldesi Sağırin, Karaevli, Karabük ve Çakış köylerinin yangından etkilenmemesi için de çalışmalar sürüyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 10 bin hektarın üzerinde ormanlık alanın yitirildiği yangın nedeniyle Sağırin köyünde evlerin boşaltılması için çalışma başlatıldığı bildirildi. Yangın, Beşkonak Vadisi'nde etkili bir biçimde sürüyor.

-''ACIMI İFADE EDECEK KELİME BULAMIYORUM''-

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamlarının en zor orman yangınıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

''Acımı ifade edecek kelime bulamıyorum'' diyen Kurtulmuşlu, ''Hayatım yangınların içinde geçti ama böyle bir manzara hiç görmedim. Tüm yangınlarda böyle bir manzara olmasın diye uğraştık. Ancak burada arazi şartlarından dolayı başaramadık. Şunu söyleyebilirim ki bir felaketi yaşıyoruz'' diye konuştu.

-''DAĞ, BİR BOMBA GİBİ PATLADI''-

Alevlerin Köprüçayı'nı geçmeyeceği varsayımıyla hareket ettiklerini, ancak bir anda 1 kilometre kadar atlayan ateşin dağı 1-2 saat içinde küle dönüştürdüğünü anlatan Kurtulmuşlu, ''Dağ, bir bomba gibi patladı. 20 kilometre genişliğinde ve 15 kilometre derinliğinde bir alana yayıldı'' diye konuştu.

Kurtulmuşlu, şunları söyledi:

''Bu tür bir yangının Türkiye'de ilk kez olduğunu söyleyebilirim. Tüm gücümüzle yetişmeye çalıştık. Ancak şu anda havadan su atmakla gaz dökmek arasında bir fark yok. Havadan müdahalenin zaman zaman alevleri daha da şiddetlendirdiğini gördük. Rüzgarın çok şiddetli esiyor olması da durumu daha kötüleştirdi. Karadan müdahale edebileceğimiz yol yok. Havadan müdahale sıkıntılı. Yangın alanı içinde yerleşim yerleri var. İnsanlar doğal olarak, önce evlerindeki yangının söndürülmesini istiyor. Mecburen her bir köye arazöz gönderiyoruz. Köylüler tercih yapmamızı ve önce evlerinin söndürülmesini istiyor. Hatta kimi zaman arazözlere vatandaşların haksız el koymalarına bile sesimizi çıkarmadık.''

Şu anda ellerindeki ekipleri köy ve yerleşim yerlerine paylaştırdıklarını anlatan Kurtulmuşlu, ''Can kaybının olmaması tek tesellimiz oldu. Hava şartları çok olumsuz. Kuzeyden sıcak esen poyraz, ormanlık alanları yanmaya hazır hale getiriyor. Bu arada yanan alanlardan sıçrayan kül ve ateş dolu parçalar, yanmaya hazır ormanlık alanları bir anda patlatıyor'' dedi.

Yangının yarın için kontrol altına alınmasının koşullara bağlı olduğunu belirten Kurtulmuşlu, ''Atatürk'ün 'Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır' dediği gibi biz de şu anda satıhta müdahalede bulunuyoruz'' diye konuştu.

Yanan alanla ilgili bir rakam vermenin de güç olduğunu belirten Kurtulmuşlu, rakam hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın yangını söndüreceklerini dile getirdi.

Kırsal alanda itfaiye yapılanmasına ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Kurtulmuşlu, ''Bizim öncelikli görevimiz orman yangınlarını söndürmek. Burada yaşadığımız gibi köylerle içiçe olan yangınları da kırsal alan itfaiyesi söndürmeli. Ben, programı orman yangınlarına göre yapıyorum çünkü. Biz ormanlık alanda müdahalede bulunurken, komşu belediyelerin itfaiye ekipleri de kırsal alanda çalışmalıydı. Yeni bir yapılanma gerekiyor'' diye konuştu.

-ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KAHVECİ DE BÖLGEDE-

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de Taşağıl Orman İşletmesi'ne gelerek ilgili birim müdürleriyle bir toplantı yaptı.

Çalışmalarla ilgili koordinasyonu yönlendiren Kahveci, salonu dolduran birim müdürlerine, ''Hiç kimseden yoruldum lafı duymak istemiyorum. Hepiniz yoruldunuz biliyorum. Bunu ancak biz söndürebiliriz. Öncelik vatandaşın evi, köyü. Cesur olacaksınız, panik yapmayacaksınız. Ormandan önce vatandaşın evini koruyalım'' diye talimat verdi.

 




Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs