En Sıcak Konular

Rusya, Batı'yı tahılla mı vuracak?

1 Ağustos 2008 23:13 tsi
Rusya, Batı'yı tahılla mı vuracak?



Kremlin yönetiminin, toprak mahsullerinden sorumlu ofisleri tek bir daire altında toplamaya hazırlanması, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerce endişeyle karşılandı.

Uzmanlara göre, Moskova'nın bu yönde hazırlık sinyalleri, özellikle Washington'da "gıdanın bir sonraki diplomatik silah" olabileceği kaygısını yaratıyor.

ABD'li yetkililer, dünyanın beşinci ihracatçısı durumundaki Rusya'nın, tahıl ihracatının yarısını kontrol edeceği söylenen yeni kurumu, 'Sovyet dönemine doğru dev bir adım' olarak nitelendiriyor.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından devlet kontrolündeki tahıl ticaret sistemi de ortadan kalkmıştı.

Uzmanlara göre, Kremlin'in tahıl ihracatı denetleme kararı, yükselen gıda fiyatlarının tarım sektörünü nasıl yeniden şekillendirdiğinin de kanıtı. Bu planlar Rusya'nın enerji, havacılık, silah ve metalürji alanlarında milli devler yaratma eylemlerini andırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, son G-8 zirvesinde, gıda ticareti üzerinde hükümet kontrolüne ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, gelecek yıl Moskova'da fiyatlandırma ve dengeleme politikalarının konuşulacağı bir 'tahıl zirvesi' düzenleme çağrısında bulunmuştu.

KREMLİN'İN 'SAVUNMA HAMLELERİ'

Öte yandan Rus yönetiminin, son dönemde savunma alanında attığı adımlar da, Avrupa ve ABD'de huzursuzluk yaratıyor.

Guardian gazetesi yazarı Simon Tisdall, konuya ilişkin derlediği son yazısında, Avrupa'nın bu konuda hazırlıksız olduğunu savunarak, "Avrupa ordusu asker kaçağı" diye yazdı.

Tisdall, Rusya'nın bu hafta açıkladığı, 6 uçak gemisi grubu inşa etme ve nükleer denizaltılarını yenileme kararının, bahsi geçen kaygı verici eğilimin devamı niteliğini taşıdığını savundu.

Rusya'nın Avrupa güvenlik yapılarıyla işbirliği ve NATO'yu tamamlama önerilerinin, asıl niyetleri önünde bir vitrin olduğu yorumunu yapan Tisdall, 'gücünü yeniden bulan Rusya'nın, masanın başına oturmak için silah yığınağından meydan okumaya (Karadeniz'de olduğu gibi); diplomatik engellemeye (Kosova'da olduğu gibi) ve siyasi suikasta (Londra'da olduğu gibi) kadar her yöntemi kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Buna karşılık Avrupa'nın orduları hazırlıksız, isteksiz ve bölünmüş durumda olduğunu vurgulayan Tisdall, 'Avrupa'nın güvenlik olanaklarının yetersizliği uzun süredir ABD tarafından eleştiriliyordu. Rusya'nın bir kez daha ortada dolanmaya başlamasıyla, tutarlı, organize, sağlam ve Washington'a ne tabi ne de muhtaç bir Avrupa savunmasının ne kadar gerekli olduğu net şekilde ortada' yorumunu yaptı.

gazeteport

 

 


 



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,076 µs