En Sıcak Konular

Doğalgaz 4 yılda % 123.5 zamlandı

2 Ağustos 2008 09:05 tsi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), doğal gazda uygulanan otomatik zam uygulaması ile yaşanan fiyat artışının bu yıl yüzde 29.3'e, son dört yılda ise yüzde 123.5'e ulaştığına dikkat çekti.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğal gaza otomatik zam uygulamasının 1 Haziran'da başladığını anımsatarak, Yüksek Planlama Kurulu'nun 1 Temmuz'dan itibaren "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması" yoluyla otomatik zam uygulamasına geçmesi ile doğal gazda aylık, elektrikte ise üç aylık dönemlerle zam yaptırımı getirdiğini hatırlattı. Aylık otomatik zamlarının, doğalgazın kullanımını dezavantajlı hale getireceğine işaret eden Koramaz, otomatik zamların sanayi ve konutlardaki doğalgaz kullanımında sorunlar yaşanmasına neden olacağını ifade etti. Doğalgaz fiyatlarının 1 Ağustos'tan itibaren konutlarda ve sanayide yüzde 19.15 artırıldığına dikkat çeken Koramaz, son dört yıllık bütün enerji kullanım alanlarındaki fiyat artışlarının ise olağanüstü düzeylere ulaştığını belirtti.

Koramaz, enerji girdilerine göre zamların söz konusu dönemde konut elektriğinde yüzde 45.44, otogazda yüzde 68.42, 12 kg Tüpte yüzde 100, doğal gazda yüzde 123.59, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ürettiği kömürde yüzde 48.67-71.98, kurşunsuz benzinde yüzde 56.52, motorin 50'de yüzde 81.18, 6 nolu fuel oilde yüzde 177.19 oranında gerçekleştiğini bildirdi. Koramaz, Ocak 2005-Ağustos 2008 döneminde, konut ve işyeri tüketicilerine uygulanmak üzere BOTAŞ'ın dağıtım şirketlerine uyguladığı fiyatların üstüne birde gaz dağıtım şirketlerinin uyguladığı 5.5 cente kadar varan "Birim Hizmet ve Amortisman Bedelleri" eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde satış fiyatının metreküpünün 0.830 YTL'yi aştığını ifade etti. Koramaz, böylece son 7 aydaki fiyat artışı yüzde 29.38'e, son 4 yıldaki fiyat artışı ise yüzde 123.59'a ulaştığını vurguladı.

haberler



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,448 µs