meşhur raportörün portresi | " /> meşhur raportörün portresi | "/>

En Sıcak Konular

İşte meşhur raportörün portresi

3 Ağustos 2008 20:38 tsi
İşte meşhur raportörün portresi Türkiye, Doç. Dr. Osman Can'ı 'AK Parti davasının raportörü' olarak tanıdı. Oysa kendisi hukuk camiasında çok iyi bilinen bir isim. Hukuki tartışmalara getirdiği liberal yorumlar, dikkatle takip ediliyor.

AK Parti'nin kapatılmama kararında Can'ın hazırladığı 650 sayfalık raporun etkisi büyük. Can, AK Parti'nin eylemlerinin demokrasi ve laikliği ortadan kaldırmayı hedeflemediğini, AB yolunda atılan adımları örnek göstererek anlattı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına, İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Venedik Kriterleri'ne atıf yaptı. Siyasi partiler ve ifade özgürlüğü konularındaki hakimiyetini bir kez daha gösterdi.

Osman Can, 1968 yılında Iğdır'ın Tuzluca köyünde dünyaya gelir. 8 kardeşin üçüncüsü olan Can'ın çocukluğu amcasının yanında köyde geçer. Bir süre babasının işçi olarak çalıştığı Almanya'da yaşar. Liseyi Iğdır'da bitirir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1992'de mezun olur. Almanya'da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisansını 'Türk ve Alman Hukukunda Cumhurbaşkanının Hukuksal Konumu' konulu tez ile 1997 yılında tamamlar. Aynı üniversitede 'Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün Anayasal Sınırları' konulu tez ile 2000 yılında doktora eğitimini yapar. Bir süre sonra Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliğine kabul edilir. Can'ın Anayasa Mahkemesi'ne geliş hikayesi de ilginç. Mahkemenin 40. kuruluş yıldönümünde, "Anayasa Değişikliği ve Düşünceyi Açıklama Özgürlüğü" başlıklı bir sunum yapar. Sunumun girişindeki veciz söz, ABD Anayasası'nın hazırlayıcılarından Benjamin Franklin'e aittir: "Güvenlik amacıyla özgürlüğünden feragat eden, her ikisini de kaybeder." O dönem Anayasa Mahkemesi raportörü olan Muvaffak Tatar'ın tavsiyesi ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in teklifiyle raportörlüğe başlar. 2006 yılında 'Demokratikleşme Serüveninde Anayasa ve Siyasi Partilerin Kapatılması' çalışmasıyla doçentlik unvanını alır.

Can, iki kritik davanın raporunu hazırlayınca kamuoyundan farklı tepkiler alır. Biri CHP'nin eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğinin iptal talebi, diğeri AK Parti'nin kapatılması davasıdır. Can, anayasa değişikliğinin sadece şekil yönünden denetlenebileceğini belirtti. Ancak mahkeme iptal kararı verdi. Can, ardından AK Parti iddianamesinin cumhurbaşkanı yönünden iadesini savundu. Fakat iddianame oyçokluğuyla kabul edildi. Eski raportör Prof. Dr. Mehmet Turhan, Can'ın siyasi görüşünü 'sol liberal' olarak tanımlıyor. Turhan, şöyle devam ediyor: "O dönem mahkemeye seçilmesinde benim de rolüm oldu. Olumlu şeyler söyledim. Görüşlerini, çalışkanlığını beğeniyorum. Değerli bir arkadaş. Mahkemedeki raportörler arasında düşünce özgürlüğü ve parti kapatma davalarına en hakim kişi o."

Can, yalnızca AK Parti davasının raportörlüğünü yapmadı. DEHAP ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi davalarında da 'kapatılmasın' görüşünü savundu. 2005 yılında Seçkin Yayınları'ndan çıkan "Demokratikleşme Serüveninde Anayasa ve Siyasi Partilerin Rolü" isimli kitabında Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatma kararlarına karşı çıktı. Mahkemenin laiklik yaklaşımını şöyle eleştirdi: "Mahkemenin laiklik yorumu 'sivil din' yaratıldığı yönündeki görüşlere haklılık kazandırmaktadır." İki kız çocuğu babası olan Can, Çankaya Üniversitesi'nde devlet teorileri dersleri veriyor.
 
zaman



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs