Yeter! | " /> iyibilgi zoo" /> Yeter! | "/> iyibilgi zoo"/>

En Sıcak Konular

5 trilyon doların yüzde 1'i! Yeter!

3 Ağustos 2008 21:17 tsi
5 trilyon doların yüzde 1'i! Yeter! Küresel piyasalarda bugün için beş trilyon dolar düzeyinde bir meblağın getirisi yüksek yatırım alanları beklediği biliniyor. Eser Karakaş'a göre bunun yüzde 1'ini Türkiye'ye çektik mi, sırtımız yere gelmez! iyibilgi zoo

Eser Karakaş / Star

Yüzde bir bizi uçurur

Anayasa Mahkemesi kararı sonrası Türkiye’nin yeni bir ivme kazanacağına yönelik beklentiler çok güçlü.

Yeni yasama yılıyla beraber hızlı ve kararlı bir süreçte yeni bir sivil anayasa ve AB reformları doğrultusunda atılacak güçlü adımların ülke içinde hukuk devletinin inşa sürecini hızlandıracağı ve bu atmosferin de uluslararası piyasalar tarafından çok olumlu algılanacağı kesin.

Kapalı toplumcu, içe kapanmacı, ‘türkün türkten başka dostu yoktur’ cu ulusalcı çevrelerin yeni ve yaratıcı obstrüksiyonları yine olabilir ama artık çok ses getireceklerini sanmıyorum.

***

Bu yazıyı bazı sayısal gerçekler üzerine oturtmak arzusundayım.

Azımsanmayacak bir süredir küresel ekonomide iki çok önemli trend mevcut; bunlardan birincisi varil başına 140 dolara yaklaşan petrol fiyatları, ikincisi ise konut piyasalarında yaşanan kriz.

Her iki trendin de küresel ekonomiyi olumsuz etkilediği kesin ama madalyonun bir de arka yüzü var.

Petrol tüketenler petrolü varil başına 140 dolardan tüketiyorlar ama bir de varilin öte yanında yine varil başına eline 140 dolar para geçen başka bir kesim de var.

Konut piyasasında krizin çok olumsuz etkileri tartışılıyor ama yine öte yandan bu dev piyasaya artık akmayan ve yatırılacak alan bekleyen fonlar da başka bir yerde müşteri bekliyorlar.

Başka faktörlerle de birleştirildiğinde, küresel piyasalarda bugün için beş trilyon dolar düzeyinde bir meblağın getirisi yüksek yatırım alanları beklediği biliniyor.

Şayet siz yatırım alanı olarak cazip olanaklar sunabiliyorsanız, siyasal istikrar probleminiz yoksa, hukuk devleti yapılanmanız AB standartlarına yaklaşmış ise artan petrol fiyatları ve konut piyasası krizi sizin için büyük bir fırsata da dönüşmeye aday.

AB sürecinde cesur adımlar atan, hukuk devleti yapılanmasını sürekli ve kararlı reformlarla AB standartlarına yaklaştıran, kayıtdışı ekonomiyle kararlı ve etkin bir mücadele yürüten, rekabet hukukunu çağdaşlaştıran (devlet yardımları), siyasal istikrarsızlık problemlerini geride bırakan bir Türkiye’nin dinamik iç piyasası, tüketime halen aç kesimleriyle senede bu beş trilyonluk kaynağın YÜZDE BİRİNİ ülkeye doğrudan yabancı yatırım olarak çekmemesi için bir neden doğrusu göremiyorum.

Beş trilyon doların YÜZDE BİRİ de senede elli milyar dolar eder ve bu para da, ülkeye giren doğrudan yabancı yatırım olarak ülke ekonomisini uçurur.

Senede elli milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım Türkiye’nin cari açık problemini çözer, büyüme oranını da yeniden yüzde sekiz gibi çok tatminkar bir düzeye oturtur, artan büyüme oranı tarım dışı istihdam yaratır, bu istihdam azalan tarım istihdamını emer ve Türkiye böylece büyük dönüşüm senelerini minimum çalkantıyla atlatır.

***

Görülebileceği gibi şayet Türkiye iç siyasal istikrar problemi yaşamaz, AB yolunda evrensel hukuk devleti ilkelerini sağlamlaştırır ise küresel piyasalarda biriken muazzam fonların yüzde birini içeriye çekmesi işten bile değildir; yeter ki hem süreç baltalanmasın hem de yönetici kadroda evrensel bir hukuk devleti vizyonu olsun.

Daha önce de çok yazdım, içinden geçtiğimiz ilginç konjonktürde sürdürülebilir büyüme programının birinci maddesi günümüzde evrensel normlara dayalı bir hukuk devleti inşa sürecidir.

Hukuk devleti inşa sürecini sürekli baltalamak isteyenler de muhtemelen bu büyük dönüşümden kayıplı çıkacaklarını düşünen kapalı toplum avantacılarıdır.



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs