En Sıcak Konular

Antalya yangınında yeni iddia

4 Ağustos 2008 09:53 tsi
Antalya Manavgat'ta perşembe günü başlayan ve bölgede tarihin en büyük orman yangını olarak tanımlanan faciaya lokantacıların sebep olduğu iddia edildi.

Binlerce hektar ormanı, köyleri kül eden ve ölümlere de neden olan yangının elektrik tellerinden çıktığı iddialarına yanıt veren Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) Genel Müdürü Haşim Keklik, "Yangının nasıl başladığını gören bir şahit var. Kendisi yangına bölgedeki lokantacıların yaktığı ateşin neden olduğunu söylüyor" dedi.

Görgü tanığının bir tur operatöründe şoförlük yapan H.B. isimli şahıs olduğunu belirten Keklik, bu kişinin gerekli yerlere ihbarda bulunduğunu, ancak henüz savcılık tarafından ifadesinin alınmadığını öğrendiklerini söyledi

Jandarmaya şikayet etmiş
Referans'ın sorularını cevaplandıran TEDAŞ Genel Müdürü Keklik, Antalya'da hala devam eden yangının elektrik tellerinin kopması sonucu meydana geldiği yönündeki iddiaları eleştirerek, yangının çıkış sebebine yönelik bir şahidin bulunmasına rağmen, henüz bu kişinin ifadesine başvurulmadığını dile getirdi.

Keklik, H.B. isimli tur operatörü şoförünün bölgedeki lokantacıların pişirme amaçlı yaktığı ateşi gördükten sonra uyarıda bulunduğu ve daha sonra Jandarma ile yangın ihbar merkezine ihbarda bulunduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını belirterek, müdahalenin ise yangın çıktıktan sonra yapılmış olduğuna dikkat çekti. Yangın öncesinde ihbar olmasına rağmen duyarlı davranılmadığını vurgulayan Keklik, elektrik tellerinin dili olmadığını ancak bazı kişilerin neden olarak elektrik tellerini gösterebildiği eleştirisini yaptı.

Savcılıkta bilgileri var
Keklik, görgü tanığının şahit olmayı kabul ettiğini de belirterek, bu kişiyle ilgili iletişim bilgilerinin ise savcılıkta olduğunu kaydetti. Konunun TEDAŞ Bölge Müdürlüğü'ne de geldiğini ve bölge müdürlüğünün gerekli yerlere ilettiğini kaydeden Keklik, her yangın çıktığında elektrik tellerinin sebep olarak gösterilebildiğine dikkat çekti. Keklik, yangın bölgesinde bir arıza ya da tellerin rüzgar etkisiyle kopması gibi bir durumun meydana gelmediğini belirterek, "Faili meçhul olay faili mevcutmuş gibi yansıtılıyor" diye konuştu.

Yanan kozalak 1 kilometre öteye gitmiş
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, elektrik tellerinin yangına gerekçe olarak gösterilmesinin ise 'tahmini' olarak yapıldığını vurgulayarak, bölgenin iklim açısından riskli olduğunu belirttiler. Yetkililer, yanan bir kozalağın 1 kilometre mesafeye kadar gittiğini ve yangının yayılma süresini hızlandırdığı örneğini vererek, iğne yapraklı bitki örtüsü nedeniyle yangının hızla ilerlediğine dikkat çektiler. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışıldığını ve bölgedeki rüzgar durumu nedeniyle tehlikenin hafta ortası ya da haftasonuna kadar devam ettiğini kaydeden yetkililer, Ege ve Akdeniz bölgelerinin genelinin ise bu ay sonuna kadar riskli olduğunu ifade ettiler. Yangınların birden fazla bölgede eş zamanlı çıktığına dikkat çeken yetkililer, çalışmaların ise devam ettiğini belirttiler. Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) yetkilileri ise, bölgedeki ilk çalışmalara göre yangın çıkan alandan iletim hattı geçmediğinin tespit edildiğini belirterek, bölgedeki köylerin elektriği Manavgat girişindeki trafo merkezi üzerinden dağıtım hatları kanalıyla aldığını kaydettiler.


Yangının parçalı yapısı, müdahaleyi zorlaştırdı
TEMA Vakfı'ndan Orman Mühendisi Mahir Keskin, Antalya'da günlerdir süren yangının söndürülememesinde ihmal veya ekipman eksiği gibi konuların değil yangının parçalı yapısı ile rüzgarın etkisi olduğunu belirtti. Referans'ın sorularını yanıtlayan Keskin, her yaz kronikleşerek yaşanan orman yangınlarında halkın bilinçsiz olmasının ve özellikle de anız yakılmasının payının büyük olduğunu vurguladı. Keskin, bu nedenle halkı eğitecek çalışmalar yapılması çağrısında bulundu. Yangınlara müdahalede 500-bin ton arası su alabilen orman yangın havuzlarının önemi üzerinde de duran Keskin, bu havuzlara ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve şu an Ege ve Akdeniz bölgesinde bu havuzların sayısının 100'ü aştığını kaydetti.

Antalya'daki yangında 10 bin hektarın üzerinde ormanın yandığını belirten Keskin, bunun yanı sıra ormandaki canlı hayata ve toprağa verilen hasarın da çok yüksek olduğunu vurguladı. Keskin, yanan ağaçların yerine TEMA'nın önerisinin yangına dayanıklı servi, akasya gibi ağaç türlerinin dikilmesi olduğunu sözlerine ekledi. TEMA Vakfı'nın orman yangınlarına ilişkin diğer önerileri arasında; halkı bilinçlendirme kampanyalarının yanı sıra enerji hatlarının orman dışında tutulması, hassas bölgelerde 1 hafta önceden yangın ihtimaline karşı önlem alınması, ormanlarda sık ağaçların aralanması gibi konular öne çıkıyor. TEMA'nın verilerine göre; Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 80'i haziran-ekim döneminde yaşanırken, bunların yüzde 95'i insan kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.


Referans




Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,282 µs