En Sıcak Konular

Karabağ bombası!

4 Ağustos 2008 10:17 tsi
Karabağ bombası! Amerikalı diplomat Bryza, Karabağ barış görüşmesinin ardından, bölgenin geleceğinin referandumla belirleneceğini söyledi. Göç yüzünden Karabağ’da yalnızca Ermeniler yaşıyor...

Sovyetler Birliği’nden miras kalan en karmaşik etnik sorunlardan biri olan Karabağ’ın geleceğinin referandumla belirleneceği yolunda üst düzey ABD’li bir diplomatın yaptığı açıklama Kafkasya’da kafaları karıştırdı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı Minsk Grubu’nun arabuluculuğunda Moskova’da gerçekleşen son Azeri-Ermeni barış görüşmesinin ardından ABD’li diplomat Matthew Bryza’nın yaptığı açıklamalar soru işaretleri yarattı.

Göçmenler dönecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov’un Ermeni mevkidaşı Edvard Nalbantyan’la görüşmesine katılan Bryza, Karabağ’ın geleceğine halkının karar vereceğini, bölgenin bağımsızlık kazanıp kazanmayacağının ya da Azerbaycan çatısı altında kalıp kalmayacağının referandum sonucu belirleneceğini söyledi.

Bryza, Ermenilerin Karabağ çevresindeki Azeri topraklarını boşaltması gerektiğini, ardından göçmenlerin döneceğini, Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan bir koridor oluşturulacağını ve bölgenin geleceği için referandum düzenleneceğini bildirdi.

Bakü’nün Karabağ’da bağımsızlık referandumu yapılmasına kesinlikle karşı çıkması nedeniyle Bryza’nın sözleri ilk bakışta Ermeni tezlerine yakın görünüyor.

1990’ların başından bu yana Ermenilerin işgali altında bulunan Karabağ’da şu anda sadece Ermeniler yaşıyor.

Bryza’nın son dönemde Karabağ sorununa ilişkin en ayrıntılı açıklamayı yapması, ancak bazı noktaları karanlıkta bırakması hem Bakü’de hem de Erivan’da tartışma yarattı.

Türkiye’nin Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmamasının bir nedeni de Karabağ’daki işgal.

Azerbaycan başkanlık danışmanı Nevruz Mamedov, Ermenilerin Karabağ çevresindeki yedi Azeri kasabasını boşaltmasından ve göçmenlerin evlerine dönmesinden 15-20 yıl sonra oylama yapılabileceğini, ancak bunun bağımsızlık referandumu olamayacağını söyledi.

Karabağ halkı...

Siyaset bilimci İlgar Mamedov ise, “Bakü, ‘Karabağ halkı’ ifadesinden, Ermenilerle evlerinden kovulmuş Azerileri anlıyor ve iki halkın uzun süre birlikte yaşamaya başlamasından sonra sadece bölgenin Azerbaycan içindeki statüsünün belirleneceği bir oylama yapılabileceğini söylüyor. Ermenistan ise sadece Ermenilerin katılacağı bağımsızlık oylaması yapılmasını istiyor” dedi.

Ermenistan’daki Cumhuriyetçi Parti’nin üyesi parlamenter Armen Aşotyan ise Bryza’nın açıklamalarının Bakü yanlısı olduğunu iddia etti.

Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Karabağ’da yaşayan Ermeniler 1980’lerin sonunda isyan bayrağı açmış, 1991 yılında bağımsızlık ilan etmiş, çıkan savaşta 15 bin kişi ölmüş ve bir milyon Azeri evlerini terk etmiş, Ermeniler Karabağ çevresindeki Azeri topraklarını da ele geçirmişti.

Aliyev seçimde ‘tek’ aday

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, 15 Ekim’de yapılacak başkanlık seçimlerine neredeyse tek aday olarak katılacak.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi, Aliyev’in başkan adaylığını önceki gün yapılan kongresinde onayladı. 2003 yılından bu yana iktidarda bulunan Aliyev, seçimi kazanması halinde Azerbaycan’ın bağımsızlığının güçlenmesi için çaba harcayacağını söyledi.

En güçlü muhalefet cephesini oluşturan Müsavat, Demokratik Parti ve Halk Cephesi, oylamanın dürüst olmayacağı gerekçesiyle seçimi boykot kararı almıştı. Bazı küçük partilerin liderlerinin seçime katılması bekleniyor, ancak hiçbirinin Aliyev’e rakip olamayacağı düşünülüyor. İktidarı babası Haydar Aliyev’den devralan İlham Aliyev’in döneminde petrol gelirlerinin etkisiyle ekonomik gelişme sağlandı, ancak hükümet demokrasi alanında eleştirilerden kurtulamadı.

milliyet



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs