iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

MOSSAD'ın parası neden Türkiye'de

4 Ağustos 2008 13:23 tsi
MOSSAD'ın parası neden Türkiye'de MOSSAD Türkiye'ye neden 17 milyar dolar soktu? Mahir Kaynak anlatıyor... iyibilgi özel

Cumartesi günü basına ilginç bir haber yansıdı: Habere göre MOSSAD Türkiye’ye 17 milyar dolar sokmuş. Haberin tam metnini okuyalım:

Doğu Perinçek'in delil klasörü olarak adlandırılan 165'inci klasörde, Perinçek'ten ele geçirilen belgeler arasında öldürülen işadamı Nesim Malki'nin borçlularının listesi de ele geçirildi. Listedeki isimler ve Malki'nin borç verdiği paranın ana kaynağı önemli. MOSSAD'ın kanalı ile 17 milyar dolar Türkiye'ye giriş yapmış. Bunun 9.7 milyar doları Nesim Malki eli ile Türkiye'de piyasaya satılmış (Tefecilik). 7.3 milyar doların 5 milyar doları diğer Musevi vatandaşlar eliyle satılmış. 2.3 milyar doları MOSSAD'a yakın vatandaşlar eliyle satılmış.

Listede birçok işadamı var. Ayrıca basın kuruluşları.

Elbette bu büyük bir iddia… Bir istihbarat örgütünün Türkiye’ye neden 17 milyar dolar soktuğu da soru işareti. Neyi hedeflemişlerdi, ne yapmak istiyorlardı? Bu sorular yanıt bekliyor.

Elbette şunu da vurgulamalı: Bu bir iddia ve ortaya saçılan rakamlar iddianın güvenilirliğini sarsıyor. 17 milyar dolar büyük para. Tıpkı Mahir Kaynak’ın iyibilgi’ye söylediği gibi bu rakamın inandırıcılık tarafı bulunmuyor. Zaten listede adı geçen Doğan grup da iddiayı sert bir dille yalanladı. Mehmet Ali Yalçındağ ‘Tarihe not düşüyoruz, bu şekilde tek kuruş almadık’ dedi.

Meblağın yüksek olması gibi Yalçındağ’ın yaptığı bu açıklama da belgenin güvenilirliğini ortadan kaldırıyor. Ancak belge yine de bir usülü bizlere işaret ediyor: İstihbarat örgütleri medyayı nasıl etkilemeye çalışır…

Emekli MİT mensubu Mahir Kaynak’a bu çerçevede sorular yönelttik. Özellikle ‘göreviniz sırasında bu tür operasyonlara şahit oldunuz mu’ sorusunun yanıtını merak ettik. Elbette görevi sırasında yaşananları bizlere anlatmadı ancak dolaylı bir örnekle bu işlerin nasıl yapıldığına ilişkin bir fikir verdi. İşte Kaynak’a sorduğumuz sorular ve aldığımız yanıtlar…

Bir istihbarat örgütü neden bir ülkeye 17 milyar dolar sokar?

Bütün dünyada istihbaratlar medyayı kullanmak isterler. Kimilerini kendilerine yakın hale getirirler. Bilgi vererek ön plana çıkarırlar. Ya da tümüyle bir şirketini kontrol edebilirler. Kredi verip şantaj yapabilirler.

Ancak herhalde borç ya da kredi alanların paranın kaynağı konusunda fikri yoktur.

Önce olmaz. Ancak daha sonra genelde haberleri olur. Çünkü kendilerine baskı yapılmaya başlar. ‘Şunu yapmazsan batarsın’ derler…

MOSSAD neden bu kadar parayı Türkiye’ye soktu?

İsrail’in rolünü genelde İsrail’le sınırlı tutuyoruz. Dünya genelinde Yahudi lobisinin bir politikası var. İsrail’in aktör değil bu politikaların aracı olduğunu düşünüyorum. İsrail’in ekonomik profiline bakıldığında 17 milyar doları sokağı savuracağını düşünmüyorum.

Peki, tecrübelerinize istinaden soruyorum, ekonomi profesörüsünüz ve emekli bir istihbaratçısınız. Siz iddiayı gerçekçi buldunuz mu?

Rakam bana çok yüksek geldi. Olabilirlik ihtimali elbette var ama bu kadar yüksek bir meblağı daha başka kanallardan aktarabilirler. Bakın şunu söyleyeyim: Büyük şirketlerin dışardan kredi alıyorlar. Kredi aldıkları için telkinlere açıklar.

Yani krediyle bunun bir farkı yok diyorsunuz.

Tam olarak bunu söylemiyorum, ancak kredi alındığında da telkine açık hale geliyorsunuz. Bunu belirtiyorum.

Şunu çok merak ediyorum: Göreviniz sırasında buna benzer operasyonlara şahit oldunuz mu?

Buna net olarak yanıt vermem. Ancak genel bir şey söyleyebilirim: Bizim gazeteler haberleri yabancı ajanslardan alırlar. Zaten o haberler yönlendirmeye yöneliktir. Para verip de ajan yapmaya gerek yok. Zaten onunla halkı ‘yemlersiniz’. Görevim sırasında yaşadığım bir olayı aktarayım: Bir gün bir Afrikalı liderle ilgili İngiliz gazetelerinde ‘buzdolabında insan eti bulundu’ diye haber çıktı. Ben o gün ‘Devirecekler’ dedim ve onu devirdiler. 

iyibilgi.com



Bu haber 2,262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,710 µs