En Sıcak Konular

11 soruda Ergenekon uzmanlık testi

4 Ağustos 2008 16:22 tsi
11 soruda Ergenekon uzmanlık testi Belki birine bir faydası olur, belki biri ucundan tutar, peşinden gider ve hepimizi aydınlatır, birine başka şeyler çağrıştırır, düğüm çözülür diye işte size 11 sorudan oluşan Ergenekon uzmanlık sorusu testi. Yıldıray Oğur'un kaleminden...

Yıldıray Oğur/Taraf

Ergenekon Bilgi Sınavı

Evet, Ergenekon İddianamesi 2455 sayfa, geçen Cuma günü dağıtılan iddianamenin ekleri 50.000 sayfadan çok.

Dün akşam elektrikler kesti, çalışamadınız.

Hepsini anlıyorum ama siz de anlayın artık bunun bahanesi yok. Bundan sonraki hayatınızı Türkiye Cumhuriyeti’nde sürdürmekte kararlıysanız bin bir zorlukla önünüze getirilmiş “Türk Gayri-Resmi Tarihi’ne Giriş” kitabı hükmündeki iddianameyi ne yapıp edip okuyacaksınız.
 
İddianamenin eklerindeki işlenmemiş ham malzemeyi gözden geçirirken bu soruşturmada tutuklu bulunan, hakkında çok fazla şey bilmediğimiz bazı isimlerin dudak uçuklatan ilişkilerini, kim asker kim sivil birbirine geçmiş grift bağlantıları görünce Ergenekon hakkında kafanızda bir fikir oluşmaya başlıyor.

Ve notlar alarak okudukça kafanızda pek çok soru işareti beliriyor.

Bu kadar bilgi, iddia, evrak delil, rapor, telefon, msn kayıtı arasında yolunu kaybetmemeyi başarabilen iyi gazeteciler için de ipuçlarıyla dolu bereketli bir haber kaynağı iddianame ve ekleri.

Belki birine bir faydası olur, belki biri ucundan tutar, peşinden gider ve hepimizi aydınlatır, birine başka şeyler çağrıştırıyor, düğüm çözülür ve en önemlisi de zamanımızın Erbakanlarının “Ergenekon fasa fiso” karalamalarıyla kafası karışmış birilerinde “ya burada sahiden aydınlanması gereken karanlık bir şey var” fikrini uyandırır diye işte size 11 sorudan oluşan Ergenekon uzmanlık sorusu testi.

Test Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Ergenekon’un haklarında çok az şey bildiğimiz yardımcı erkek oyuncularının poliste ve savcılıkta verdikleri ifadelerinden yola çıkarak hazırlandılar. Yani biraz detay ve kazık sorular.

Ama bu sorulara adam akıllı bir cevap bulmadan da hiçbirimize huzur yok.

Hepimize başarılar!

1) Kara Kuvvetleri Komutanlığı sosyete kuyumcusu olarak bilinen Hayrettin Ertekin’e yeni brövesi  için sipariş verdi mi? Ertekin’in sipariş üzerine 8 adet alternatif gönderdiği ve  şu anda KKK’nın kullandığı yeni brövenin Ertekin tarafından hazırlandığı doğru mu?

2) Sabancı suikastından hemen bir gün sonra Tuncay Güney ve İşçi Partili Adnan Akfırat kiminle görüşmek için Sabancı Center’a gidiyorlar? Onlara bilgi vereceğini söyleyen kişi neden Tuncay Güven’i kovdu?

3) Ergenekon tutuklusu Emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk’ün evinden neden Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili soruşturmanın bin sayfayı bulan  evrakı çıkıyor? Tüm mesaisini bu işlere veren ve sadece küçük birkaç gazete ve sitede yazılar yazan Öztürk hayatını nasıl kazanıyor?

4) Yine Hayrettin Ertekin’in memleketi Develi için yaptırdığı bir sitede neden özgeçmişini “1983 yılında terfiyen Genel Kurmay karargahına tayin olmuştur. Sırasıyla bilgisayar ve muhabere eğitimi bilişim ve istihbarat kursu gören Ertekin çalışmaların sonucu 4 yıllık eğitim yaparak ABD as. İst. Uzmanlık sertifikası almış olan Hayrettin Ertekin sırasıyla M.S.B Özel Kalem Müd, NATO enf dairesi , Brüksel NATO (mons ) karargahlarında başarılı görev yapmıştır” diye yazdırdı? Bu zararsız site daha sonra neden devlet tarafından kapatıldı?

5)Polis tarafından öldürülen gazeteci Metin Göktepe Hayrettin Ertekin hakkında hangi haberleri yaptı? Ertekin bu haberlerden niye çok rahatsız oldu, polisteki ifadesinde “aramzıda husumet var, bu söylentileri o çıkardı” dedi? 

6) Ertekin’in polise verdiği ifadede sahibi olduğu Business Channel’dan Can Ataklı’nın kovulması olayını da anlatırken;  adını verdiği tanıdık bir Tümgeneral’in kendisine telefon açtığını “ Şu anda kanalınızda Kürtçe bir film oynatılıyor, bu size hiç yakışmadı” dediğini, bu telefon üzerine filmi yayından kaldırtıp, müzik yayınına geçtiklerini  ve Can Ataklıyı’da bu yüzden işten attığını söyledi, bu doğru mu?

7) Orhan Pamuk suikastı tetikçisi olarak yakalanan Selim Akkurt ile ilgili telefon görüşmelerinde geçen  “Hrant Dink’in katilleriyle görüşmüştü” ifadeleri doğru mu? Bu iddia Dink cinayeti soruşturmasında dikkate alınıp araştırılacak mı?

8) Soruşturmada  ele geçen evraklar arasında yer alan bir belgede Abdullah Öcalan’ın Şam’da kalırken asansörde karşılaştığı ve yanında küçük kızı olduğu için konuşamadığını söylediği Türk askeri ateşe kimdi?

9) Ergenekon’da tutuklu Bandırma’da yaşayan bir emekli ast subay olan Orhan Tunç’un askeriyede nasıl bağlantıları var? Neden Ümit Sayın’a “Telefonda konuşamayız, seni teskin etmek için muhterem bir zatın Ankara’da ses kaydını da dinleteceğim, askerler artık çok rahatsız üç gündür uyumuyorlar” dedi? Ümit Sayın, Ergenekon tutuklamaları başladıktan sonra neden Orhan Tunç’u arayıp, bu işin ucunun kendisine dokunup dokunmayacağı konusunda güvence istedi? Tunç da neye dayanarak “Yukarıdakilerle konuştum, endişelenme” diye cevap verdi?

10) Patlayıcı madde yapımında kullanılan sıvılarla yakalanan Muzaffer Şenocak neden Afrika ülkelerinde sahte bir NATO kimliğiyle paralı askerlerin yetiştirildiği kurslara katıldı? Neden hem eski eşine hem de evlenmeyi düşündüğü kız arkadaşına Özel Kuvvetler’de çalıştığını söyledi? Sonra neden ifadesinde “ Beni yanlış anlamışlar, onlara böyle bir şey söylemedim” dedi? Evinden cephanelik çıkan Fikret Şamil Emek’in Ankara’daki güvenlik şirketinde çalışması bir tesadüf mü?

11) Muzaffer Tekin’in babası Raci Tekin'in Özel Harp Dairesinde mi, MİT’te mi çalıştı? Yakın tarihin en karanlık olaylarından 1966’da gazeteci İlhami Soysal’ın dövülüp bir yere atılması olayına karıştı mı? Bu konuda bir soruşturma yürütüldü mü?



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs