En Sıcak Konular

En fazla AIDS hastası hangi ilimizde?

4 Ağustos 2008 16:44 tsi
Akdeniz AIDS'ten Korunma Derneği (AKAD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu,Türkiye'deki AIDS hastalığı ile ilgili çarpıcı rakamlar verdi.

Akdeniz AIDS'ten Korunma Derneği (AKAD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu, Türkiye'de her yıl 300 kişinin AIDS Hastalığı'na yakalandığını söyledi. Sipahioğlu, özellikle son 5 yılda AIDS vakalarında artış yaşandığını belirtti.

Türkiye`de ilk kez 1985 yılında 2 kişinin AIDS hastalığına yakalandığını ifade eden Sipahioğlu, son 5 yılda her yıl 300 kişinin AIDS hastalığına yakalanmasıyla, hasta sayısının 2007 yılı itibariyle 2 bin 920'a ulaştığının altını çizdi. 70 milyon nüfusu bulunan Türkiye`de AIDS'li hasta sayısının komşu ülkelere göre daha az olduğunun altını çizen Sipahioğlu, bunda eşliliğin rolünün fazla olduğunu kaydetti. 1 Aralık Dünya AIDS Günü başta olmak üzere, çeşitli zamanlarda halkı AIDS hastalığına karşı uyarıcı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sipahioğlu, "Televizyon, radyo ve basın organlarında AIDS konusunu işleyerek halkımızı bilgilendiriyoruz. Hastalığın bulaşma yolları ve korunma yöntemlerini anlatıyoruz. Hiç kuşkusuz aile dışı ilişkilerde erkeklerin korunması şarttır" dedi.

AIDS SIRALAMASINDA İSTANBUL BİRİNCİ

AKAD olarak yapmış oldukları araştırma hakkında da bilgi veren Sipahioğlu, Türkiye AIDS sıralamasında İstanbul'un birinci, Antalya'nın ise 4. sırada yer aldığını vurguladı. İstanbul'da 932, İzmir'de 240, Ankara'da 148, Antalya'da da 95 AIDS hastası olduğuna işaret eden Sipahioğlu, en yüksek AIDS vakası olan 4 ili sırasıyla Hatay, Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Muğla, Kayseri ve Gaziantep illerinin takip etiğini aktardı. Sivas, Trabzon ve Yozgat`ta 15 ile 30 arasında AIDS vakası bulunduğunu anlatan Sipahioğlu, çağın hastalığı olan AIDS'a karşı özellikle gençlerin dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Sipahioğlu, AIDS'in el sıkışmak, öpüşmek, aynı yemek malzemelerini kullanmak, aynı havuzda yüzmek, birlikte seyahat etmek, aynı yerde yaşamak, böcek ısırması ve sivrisinek sokmasıyla bulaşmayacağının altını çizdi.

AIDS hastalarının illere göre dağılımı şöyle:

Klinik vaka - Taşıyıcı - Toplam hasta

İstanbul: 194 -738- 932

İzmir :57- 183- 240

Ankara :42- 106 -148

Antalya :11- 84- 95

Hatay :13 -41 -54

Adana: 5- 43 -48

Bursa: 9 -35- 44

Mersin :14 -41 -55

Kocaeli: 11 -24 -35

Muğla :8- 23 -31

Kayseri: 11- 22 -33

Gaziantep: 3 -26 -39

samanyoluhaber.com



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs