En Sıcak Konular

Dernek avukatından müthiş iddia: Sabotaj

4 Ağustos 2008 16:46 tsi
18 kişiye mezar olan yurdu yapan derneğin avukatı şaşırtan bir iddia ortaya attı: Sabotaj ihtimali de düşünülmeli... Bu arada tutuklanan yurt müdürü ifadesinde patlama günü yurtta kalan öğrencilerin öğrenim için değil yurdun temizliğini yapmak için kaldık

Konya’nın Taşkent İlçesi’nde bulunan Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen ve 18 kişinin ölümüne, 29 kişinin yaralanmasına yol açan patlamanın ardından tutuklanan Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, Jandarma Komutanlığı’nda ve adliyede verdiği ifadede, çocukların yurtta temizlik yapmak için kaldıklarını öne sürdü. Yurdu yapan Balcılar Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği'nin avukatı Tahsin Erdinç ise, binanın gaz tesisatının standartlara uygun olduğunu belirterek, sabotaj ihtimalinin de düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Balcılar Beldesi’nde bulunan Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği’ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’nda 1 Ağustos 2008 günü saat 04.15 sıralarında LPG sızıntısı sonucu patlama olmuş ve 3 katlı yurt binası yıkılmıştı. Olayda, bir öğretmen ve 17 öğrenci hayatını kaybetmiş, 29 öğrenci de yaralanmıştı.

Olayın ardından Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş, Hadim İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alındı ve çıkartıldıkları mahkemece tutuklanarak, Konya E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

GÜNDÜZ KALMALARI İÇİN İZİN VERMİŞ

Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek jandarmada ve adliyede verdiği ifadede, öğrencilerin temizlik amacıyla yurtta bulunduğunu ve sadece gündüz kalmaları için izin verdiğini öne sürdü. Tutuklu bulunan Çömlek ifadesinde şunları söyledi:
“Patlama sonucu bina içerisinde ölen ve yaralanan çocuklar, okul kayıtlarının yeni başlaması nedeniyle birbirleriyle kaynaşmak, yaz kursu kapsamında İngilizce kursuna katılmak ve öğrenci yurdunu temizliği için orada bulunmaktaydılar. Biz bu çocuklara herhangi bir eğitim vermiyoruz. Eğitimi devletin resmi okullarından almaktadırlar. Öğrencilere yurtta gezme, bilgi edinme ve temizlik yapmaları için sadece gündüz için izin verdim. Geceleyin de yurttan çıkmaları konusunda telkinde bulunmadım. Çocukların, vaktin geç olması nedeniyle evlerine gitmeyerek, orada kaldıklarını öğrendim. Yurtta sırasıyla yurt personeli nöbet tutmaktadır. Patlamanın olduğu gece yurtta nöbetçimiz mevcut idi. İsmini şu anda hatırlamıyorum. Aylık nöbet sistemi mevcuttur. Olayda herhangi bir ihmalim ve kastım yoktur. Suç işlemek amacıyla haraket etmedim.”

AVUKAT: SABOTAJ İHTİMALİ DE DÜŞÜNÜLMELİ

Balcılar Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Mehmet Göktaş, Özel Boğaçiçi Ortaöğretim Yurdu Müdürü Hüseyin Çömlek, yurdun müdür yardımcısı Mehmet Semerci’nin avukatı Tahsin Erdinç DHA’ya açıklamalarda bulundu.

Avukat Tahsin Erdinç, Balcılar Okul Talebelerine Yardım Derneği'nin 1983 yıllından beri yasalara uygun olarak faaliyet gösterdiğini, çocuklara yurt olarak tahsis edilmek üzere yurt binası yaptırdığını söyledi. Bu yurt binasının 1992- 1993 yıllarında Valilik ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayıyla açıldığını kaydeden Avukat Erdinç, şunları söyledi:
“2007 yılının sonuna kadar erkek öğrenci yurdu olarak faliyet göstermiştir. 2006- 2007 yılında yeni yurt binası yapılmış, erkek öğrencilerin nakline, yeni yapılan binaya kız öğrencilerin tahsisine karar verilmiş. Bakımı boyası badanası tamamlanabilirse halk eğitim kursu, yaz aylarında bu sene dil kursu düzenlemeyi düsünmüşler.”

Gazı sağlayan depo ve tesisin firma tarafından standartlara uygun yapıldığını da belirten Avukat Erdinç, binanın kaçak olmadığını, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yurt açma belgesi alındıktan sonra açılmış bir yurt olduğunu bununla ilgili belgeleri mahkemeye sunduklarını kaydetti.

Olayla bir başka bir yöne de dikkat çeken Erdinç, “Belki sabotaj ihtimali düşünülebilir. Şu an bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz” dedi.

BİNAYLA İLGİLİ BİZE TALEP GELMEDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici ise, bilirkişi raporlarından sonra gerekli açıklamayı yapabileceklerini söyledi. Yapılacak binaların ruhsatlarının nasıl verildiği konusunda açıklama yapan İşbitirici şöyle konuştu:
“Binalarda yangından korunma yönetmeliği itfaiyeye verilmiştir. Projeler çizilir ve bize getirirler. Projeler bize gelmeden 1 inşaat mühendisi, 1 mimar, 1 makine mühendisi ve 1 elektrik mühendisi bunları kontrol eder. Bunların içerisinde binaların yangından korunma özelliğini taşıyıp taşımadığına göre rapor verilir. Proje bittikten sonra bina uygulamasına, bina bittikten sonra oturma ruhsatı alınmaya gelinir. Bizim ruhsat verdiğimiz proje ile mevcut uygulama doğru olarak örtüşüyorsa tamam deriz ve ruhsatı veririz. Bunun için de ilçe belediyelerine ruhsatın verilmesi için raporumuzu veririz. İlçe belediyelerinde bu konuyla ilgili birim yoksa bize yönlendirilirler. Burayla ilgili de bize bir talep gelmedi.”

Hürriyet



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,312 µs