En Sıcak Konular

Babacan'dan 'Anıtkabir ve Ahmedinejad' açıklaması

4 Ağustos 2008 16:55 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB müktesebatını üstlenmeyle alakalı bugüne kadar pek çok adım attığını ve bundan sonra da bu adımlara hızlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin 2008 yılına ait ulusal programının da tamamlanmış durumda olduğunu, programın siyasi karar aşamasına getirildiğini belirtti.

Ankara'yı ziyaret eden Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, bir soru üzerine, Türkiye'nin AB sürecine kendi yapacakları açısından baktığını, kendileri için önceliğin Türkiye'nin içinden geçeceği reform süreci olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2008 yılına ait ulusal programının da 5 aylık bir çalışmadan sonra tamamlanmış durumda olduğunu söyleyen Babacan, "En son geçen hafta bakan arkadaşlarımızın gözden geçirmesi için kendilerine ilettim, bu hafta sonuna kadar onlardan gelecek görüşleri de aldıktan sonra bu ay içinde biz 2008 ulusal programımızı neticelendirmiş olacağız" diye konuştu.

Babacan, böylece kısa ve orta vadede neler yapılacağını hem AB'ye, hem de kamuoyuna açıklamış olacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kendi reformlarımızı yaptıktan sonra da kuşkusuz AB kendi değerlendirmesini, kendi kararlarını verecektir, hem sürecin ilerlemesiyle alakalı, hem de nihayetinde Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasıyla alakalı. Bizim için öncelik kendi reformlarımızdır ve Türkiye'nin daha yüksek standartları, daha yüksek normları yakalayacağı bu süreçtir."

Bakan Babacan, Türkiye'nin Kerkük'teki krizin durdurulması için bir adım atıp atmayacağı yönündeki soruya karşılık, Türkiye olarak Kerkük'teki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söyledi.

"Irak'ın istikrarının bölgenin istikrarı demek olduğuna" dikkati çeken Babacan, bölgelerinde güçlü, istikrarlı, müreffeh bir Irak görmek, bunun için de Kerkük ile ilgili sorunların uzlaşıyla çözümünü istediklerini belirtti.

Babacan, Kerkük'te tek taraflı alınacak kararlar ve tek taraflı atılacak adımların daha çok zorluk ve sıkıntı getireceğini belirtti.

AHMEDİNEJAD'IN ZİYARETİYLE İLGİLİSORUYA CEVABI

Bakan Babacan'a, Ahmedinejad'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında Anıtkabir'i ziyaret etmeyeceği ve ziyaretin çalışma ziyaretine dönüştürüleceği yönündeki haberler hatırlatıldı.

Babacan, "Böylesine önemli bir süreçte ve böylesine önemli bir ziyaret öncesinde, ziyaretin böyle ufak tefek detayları, formatı, şurada olacakmış, burada olacakmış, bu tartışmaları ben son derece yersiz görüyorum. Ziyaretin özüne odaklanmak gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Portekiz'in AB sürecimize sürekli olarak vermekte olduğu destekten memnun olduğumuzu özellikle tekrar etmek istiyorum" diyen Babacan, "Portekiz'in Türkiye'nin AB sürecini samimi olarak destekleyen bir ülke olduğunu" kaydetti.

Portekiz Devlet ve Dışişleri Bakanı Luis Amado, Türkiye-AB ilişkilerinin devamlılığından yana olduklarını ve ilişkilerin kötüleşmesini engellemek için üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin bölgede önemli gündem maddelerini üstlendiğini ve adımlar attığını kaydeden Amado, bu bölgenin Avrupa için çok önemli hale geldiğini söyledi.
 
habervaktim.com



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs