En Sıcak Konular

1 Dolar 1 YTL olur mu?

4 Ağustos 2008 16:57 tsi
1.14 YTL ye kadar gerileyen Dolarda düşüş devam edecek mi? Piyasaya yön veren analistler yorumladılar.

Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’yi kapatmayarak sadece ‘ihtar’ vermesiyle piyasalarda başlayan iyimser hava sürüyor. Özellikle borsada sert yükseliş yaşanırken 1.20 YTL sınırından düşmeye başlayan dolar bugün 1.14 YTL’yi gördü. Ve piyasada yeniden ‘1 dolar 1 YTL olur mu?’ sorusu gündeme geldi. Bizde bu soruyu piyasalara yön veren uzmanlara sorduk: 1 dolar 1 YTL olur mu?

Westdeutsche Landesbank Turgut Keleş Hazine Direktörü

Önümüzdeki bir yıllık süreç içerisinde konuşursak 1 dolar 1 YTL’de olabilir, 1 dolar 2 YTL’de olabilir. AKP davasından sonra yaşanan olumlu hava sürüyor. Bu iyimser havanın etkisiyle 1 dolar 1.10 YTL’ye doğru geri çekilebilir. Bugün açıklanacak enflasyon rakamları da iyi gelirse, Türkiye’ye olan ilgi daha da artacak. Merkez Bankası ise faiz artırım sürecinde halen tedbirli tutumunu sürdürüyor. Datalara bakarak bir şeyler söyleyecek olursak faiz indirim süreci henüz başlamadı. Merkez Bankası kontrolü elinde tutmaya devam edecek. Ayrıca çok hızlı bir indirim de beklenmiyor. Çünkü enflasyonist baskı devam ediyor. Son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar unutulmamalı. İyimser tahminlere göre Merkez Bankası ancak gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra faiz indirimine başlar. Faizler bu seviyede kaldıkça da dolar TL karşısında değer kaybetmeye devam eder. Petrol fiyatlarında geri çekilme devam ederse biraz daha aşağı seviyelere gelebilir. ‘1 dolar 1 YTL olur mu?’ sorusuyla verilmek istenen mesaj: Dolardan uzak durun.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar

1 doların 1 YTL’ye kadar düşmesine çok ihtimal vermiyorum. Kısa vadeli olarak 1.15 YTL’de destek bulacağı kanaatindeyim, aşağısını görsek bile kalıcı olmayacaktır. Piyasada yabancıların döviz satışı sürüyor. Buna karşın yerliler de alım yapıyor. Döviz hesapları son 2-3 ay içerisende rekor oranda arttı, maliyetler de 1.25 YTL seviyesinde. Yabancı ise yüksek faizden yararlanmak için TL alıyor. Portföy yatırımları açısından TL cazibesini koruyor. Kısa vadede dövizin çok yukarı gitmesini beklemiyorum. Ancak yurtdışı piyasalarda radikal bir bozulma yaşanmaz ise önemli bir sıçranma olmaz. Olası tepkilerde ise en fazla 1.18-20 YTL seviyesine kadar yükselir. Ne zaman TL faizi düşer o zaman küçük çaplı yukarı hareketler beklenebilir. Bur de unutulmamalı ki Türkiye’de ‘düşük kur, yüksek faiz politikası’ var. Enflasyondan sonuç almak amacıyla kur üzerinde baskı kuruluyor. Bunun cari açık gibi yan etkileri var. Ayrıca kurda yukarı hareket söz konusu olduğunda MB faiz artırım bile yapabilir.

8 sütun



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs