En Sıcak Konular

Su'dan dersler: Milli Güvenlik nedir?

6 Ağustos 2008 12:26 tsi
Su'dan dersler: Milli Güvenlik nedir? Bir gün, bu sözleri, bir masada önünüze sürüverirler!

Çevre Bakanı, ‘Türkiye su fakiri değildir’ dedi. Öyle veya değil. Bu söylenmez. Neden söylenmez? Türkiye su zengini mi değil mi? Yanıtı önemsiz! Ama ne zaman önemsiz? Devletin bir Bakan’ı konuşurken. Çünkü bir gün, bu sözleri, bir masada önünüze sürüverirler! iyibilgi Ankara

Küresel ısınma var mı, var! Türkiye’nin büyük şehirleri susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya mı, evet! Yeni dünya enerji düzeninde, bir litre petrol bir litre suya eş olmaya doğru koşuyor mu, koşuyor!

Müstakbel savaşların su yüzünden çıkacağı, Türkiye’nin bu savaşın merkezinde yer alabileceği, sayfa sayfa akademik metinlerde ve gazete sayfalarında yazıyor mu, yazıyor!

Türkiye’nin güney komşuları su fakiri mi, fakiri! Alt ülkelerin hepsi susuzluktan kırılıyor mu, kırılıyor. Son olarak su, stratejik bir değer hatta silah mı, evet!

Bu kadar bildik bilgilerin üzerine Çevre Bakanı (Veysel Eroğlu) çıkıp, “Su bitmez efendim. Suyla ilgili yatırımların eksikliğinden söz edilebilir ama su bitmez. Türkiye su fakiri bir ülke değil” derse ne anlama gelir?

Hatta bununla da yetinmez, bir de üstüne açık biçimde “resmi belge” sayılabilecek rakamlar verirse tam olur.

“Türkiye yılda 501 milyar metre küp yağış alıyor. Yer altına gideni ve kuraklığı hesap ettiğinizde bile kullanacağınız su 112 milyar metreküp. Bütün şehirlerin içme ve sulama ihtiyacı ise yılda 6 milyar metreküp.”

Bilen bilir, su ile ilgili resmi veya gayr-ı resmi tüm konferans ve toplantılarda Türkiye’nin su zengini olduğu söylenmez. Hatta tersine, bu türden genel-geçer ifadeleri çürütmek için, ülkenin gerçekte su fakiri olduğu vurgusu yapılır.

Öyle veya değil, tartışma konusudur bu ama yine de özellikler yüksek rütbeli devlet görevlileri bu durumu zikretmez.

Zira bu mesele yıllardır Türkiye’nin önüne bir şekilde getirilmekte ve daha çok su talep edilmekte. Çok eski örneklere bile gerek yok. Örneğin Suriye’nin daha çok su alabilmek için de terör örgütünü desteklediği yönündeki kuvvetli tezler hafızalarda.

Su konusu Türkiye’nin uluslar arası dengelerinde önemli bir konudur ve Kıbrıs’tan İsrail’e, özellikle de Ortadoğu bölgesindeki pozisyonu açısından bir koz niteliğinde.

Şimdi Çevre Bakanı Eroğlu’nun bu sözlerini duysanız, Ankara ile su ilişkisi olan veya “olacak” bir ülkenin yöneticisi olarak ne yaparsınız?

Sanırız  kısa süre içinde Çevre Bakanlığı’ndan bir “tashih” gelecek! Neticede Milli Güvenlik’tir. Dediğini dinlemek gerekir!



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,162 µs