Türki mi? | " /> Türki mi? | "/>

En Sıcak Konular

Takdir-i ilahi mi, takdir-i Türki mi?

6 Ağustos 2008 14:55 tsi
Takdir-i ilahi mi, takdir-i Türki mi? Sarkozy şu sıralar Türkiye’ye AB üzerinden ‘pres’ yapsa da, Paris’in esas ‘kıllığı’ sözde Ermeni soykırımı ile başlıyor. Ama bir gariplik var. Meğer Fransızlar 800 bin Ruandalı’yı katletmiş. Operasyonun ismi de &#

Fransa-Türkiye ilişkileri elbette çok iyi sayılmaz. Sarkozy’nin Fransa lideri olmasından sonra da bu soğukluğun derecesi yükselmiş durumda.

Gündelik konu, Türkiye’nin tam üyeliğine Paris’in direnmesi. Fransa ya “Türkiye şartları yerine getirse dahi referanduma giderim” diyor veya Akdeniz Birliği türünden by-pass kapıları açarak, Ankara’ya yan yollar dayatıyor.

Dediğimiz gibi aslında bunlar güncel ve ziyadesiyle Fransa’nın AB Dönem Başkanı olmasıyla da ilintili! Oysa Fransa-Türkiye aşkının başlangıç noktası sözde Ermeni soykırımı iddiaları.

Fransa Meclisleri’nde bu iddiaya resmiyet kazandırılması için yapılan krizli oylamalar bir yana, Ermeni diasporasının da en çok bu ülkede dominant olduğu biliniyor. Artık daha geriye de gidip, diplomatlarımıza yapılan suikastler konularına veya heykeller meselesine hiç girmiyoruz.

Neticede Fransız-Türk ilişkileri bu toplamda tezahür ediyor. Ancak şu sıralar bir başka gelişme, o gelişmenin de bir garipliği mevcut. İddialara göre, hayır, kanıtlanmış ve belgelenmiş raporlara göre Fransa, Ruanda’da 800 bin Ruandalı’nın soykırımında rol oynamış.

Rol denilince de akla figüranlık gelmesin. Resmi raporlara göre, haberdar olduğu, hazırlıklara destek verdiği ve hatta bizzat yaptığı belirtiliyor. “Öldürülecekler listesi” de oluşturmuş, bunun için silah da vermiş!

İlginçtir, raporun çıkış noktası Belçika!

İlk ilginçlik burada zaten, Belçika, Fransız etkisinin yoğun olduğu bir ülke. Dilinde dahi ağır Fransızca etkisi mevcut. Ve ayrıca dikkat gerekir, Belçika bir süredir ülkenin bölünmesi riski ile karşı karşıya!

Ekstra olarak Afrika’da da Fransa’nın rakibi! Zaten 500 sayfalık rapor bittikten sonra Ruanda makamlarını sunulmuş! Ve Paris bunların hepsini “insani yardım” amaçlı bir operasyon eliyle yürütmüş.

Operasyonun adı ise “Turquise”! 1994 yılında yaşanan bu inanılmaz vahşet olayları sonucunda şimdi Fransa’nın-takdir-i ilahi burası oluyor-“soykırım suçlusu olarak”, uluslar arası mahkemelere verilmesi isteniyor!

Peki bu trajediden yaklaşık 15 yıl sonra bu konu gündeme nasıl geliyor? Belçika’nın bu işte hangi ülkelerle ortak menfaatleri var? Gelişmekte olan Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin bu çizgideki durumu ne?

‘Turquise”in katkısı ne? Ankara bu işlere ne diyor? Biz Ankara’ya ‘öpüldünüz’ diyor muyuz? Takdir-i Türki yönü de burası herhalde!



Bu haber 1,534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs