işkencedeydi! | " /> işkencedeydi! | "/>

En Sıcak Konular

MIT mezunu Pakistanlı kadın beş yıldır işkencedeydi!

6 Ağustos 2008 14:38 tsi
MIT mezunu Pakistanlı kadın beş yıldır işkencedeydi! ABD'nin 5 yıl önce El Kaideci diye yakalayıp, gizli zindanlarda tuttuğu Sıddıki, 'geçen ay yakaladık' diye ortaya çıkarıldı

ABD, beş yıldır gözlerden uzak tutup, Afganistan'daki gizli hapishanelerinde işkence yaptığı, 11 Eylül zanlılarından Halid Şeyh Muhammed'in hanımı Afiye Sıddiki'yi, 'geçtiğimiz ay yakaladık' diyerek mahkemeye çıkardı.

36 yaşındaki üç çocuk annesi Pakistanlı Afiye Sıddıki mahkemede, geçen ay Afganistan'da kendisini gözaltına almaya çalışan Amerikan askerlerine ateş açmak ve öldürmeye teşebbüs ile suçlandı.

Mahkeme tarafından suçlu bulunduğu takdirde Sıddıki'nin yirmi yıla kadar hapisle cezalandırılması mümkün. Fakat avukatları, Sıddıki hakkındaki iddiaları "gülünç" diye niteliyor.  

Afiye Sıddıki'nin göğsündeki kurşun yarası yüzünden bitkin olduğu görüldüAfiye Sıddıki

Sıddıki, bundan beş yıl önce annesini ziyarete gittiği Pakistan'da kayıplara karışmıştı. İnsan hakları grupları Sıddıki'nin burada gözaltına alındığını ve son beş yılını bu ülkedeki bir gizli Amerikan hapishanesinde geçirdiğini söylüyorlar. Bir süre Afganistan'da Bagram'da işkenceden geçmiş bazı Müslümanlar da, İnsan haklırı gruplarının bu iddialarını destekleyen açıklamalar yapıyorlar.

AFİYE SIDDİKİ ÇOK BİTKİNDİ

Amerika'nın en seçkin üniversitelerinden MIT'de (Massachussetts Institute of Technology) eğitim gören Sıddıki, New York'daki kısa duruşmasına, mor bir başörtüsüyle geldi ve çok ağır hareket ettiği dikkat çekti.

Afiye Sıddıki

Avukatı, sanığın kurşun yarası aldığı için ağrılar içinde olduğunu söyledi.

KIZKARDEŞİ: O MASUM

Dün Karaçi'de bir basın toplantısı düzenleyen Sıddıki'nin kız kardeşi "Afiye, Amerikalıların kendisini Afganistan'da bulduklarını açıkladığı güne kadar son beş yıldır gözaltında işkence görüyordu" diye konuştu. Faize Sıddıki kardeşinin masum olduğunu söyledi.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'dan yapılan yazılı açıklamada ise Afiye Sıddıki'nin, 17 Temmuz'da Afganistan'ın Gazne eyaletinde yerel güvenlik güçleri tarafından yakalandığı öne sürülüyor.

FBI'ın dört yıldır aradığı Sıddıki'yi teslim almak üzere gözaltı merkezine gönderilen Amerikalı askeri yetkililere, Sıddıki'nin saldırdığı ve o anda ele geçirdiği bir silahla ateş açtığı da söyleniyor.

Sıddıki'nin kimseyi yaralayamadığı ama Amerikalı ajanların ateşe karşılık vererek 36 yaşındaki Sıddıki'yi göğsünden vurduklarını kaydediyor.  

  Sıddıki, ABD'nin en prestijli üniversitelerinden MIT'de okumuştu.

Bugün New York'ta mahkemeye çıkarılan Sıddıki hakkındaki somut suçlama, bu saldırı girişimi iddiası.

Savcı Michael Garcia, yakalandığı sırada Afiye Sıddıki'nin üzerinden bomba yapım kılavuzları ve ABD'deki bazı önemli binalarla ilgili belgeler çıktığını da iddia etti.

Sıddıki'nin avukatı Elaine Whitfield Sharp ise iddiaları "uydurma hikayeler" diye niteledi.

Whitfield Sharp, müvekkilinin yakalanmadan önceki birkaç seneyi yasadışı örgütlerle bağlantı içinde geçirdiği iddiasını da reddetti. Avukat, gerçeklerin dava sırasında ortaya çıkacağını söyledi.

İNGİLİZ MAHKUM ÇIKARMIŞTI

2002 yılında Afganistan'da yakalanan ve Bagram'daki gizli bir zindanda çok uzun süre işkence gören İngiliz vatandaşı Muazzam Beg, 2005 yılında yayınlanan anılarında Afiye Sıddiki'ye yer vermişti. Muazzam Beg, 650 numaralı mahkum olarak bilinen Pakistanlı kadının, çok büyük işkence gördüğünü ve o kadının çığlıklarının, kendi gördükleri işkenceleri unutturduğunu iddia etmişti.

2003 YILINDAN BERİ KAYIPTI

2003 yılında Karaçi'deki annesini ziyaret ederken, üç çocuğuyla birlikte kayıplara karışmıştı. Kuzeni Halid Şeyh Muhammed ile evli olan Afiye Sıddıki'nin üç çocuğu bulunuyor. Kocası, 11 Eylül terör saldırılarının planlanmasına yardım ettiği iddiası ile 2003 tutuklandı ve hala Amerikan Guantanamo askeri üssünde tutuklu bulunuyor.

Associated Press haber ajansının iddiasına göre, Halid Şeyh Muhammed'in "A'dan Z'ye 11 Eylül saldırılarını planladığını ittiraf ettiği" ileri sürülüyor. Pentagon'un iddialarına göre de, Halid Şeyh Muhammed, Pakistan'ın Karaçi şehrinde Amerikalı Yahudi Wall Street Journal muhabiri Daniel Pearl'ı öldürdüğünü itiraf etti.

AFİYE SIDDİKİ BEYİN CERRAHIYDI

1972 doğumlu Afiya Sıddıki, ABD'nin seçkin Massacuset Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) beyin cerrahı olarak mezun oldu.

FBI, el Kaide'yle bağlantıları olduğu şüphesiyle Afiye Sıddıki hakkında 2004 yılında arama emri çıkarmıştı. (BBC)

dünya bülteni



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,339 µs