En Sıcak Konular

Güney Osetya'da savaş sesleri

6 Ağustos 2008 22:24 tsi
Gürcistan'la ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya arasındaki gerilim yeniden tırmandı. Rus İnterfax haber ajansı Nul köyü yakınlarında Gürcü ordusuyla Güney Osetya güçlerinin çatıştığını duyurdu.

Habere göre çatışma Güney Osetya'nın Gürcü askerlerini bölgeden püskürtmeye çalıştığı sırada başladı. Çatışma sırasında Gürcistan ordusuna ait iki araç havaya uçuruldu.
 
Rusya'nın Güney Osetya'daki Barış Gücü Askerleri Komutan Yardımcısı Vladimir İvanov da, Gürcistan'a ait askeri uçaklarının ayrılıkçı bölge üzerinde keşif uçuşu yaptığını söyledi.

İvanov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Gori kentinden havalanan uçakların Güney Osetya üzerinde 8 keşif uçuşu yaptığını kaydetti. Rus komutanı savaş uçaklarının çatışma bölgesinde boy göstermesinin "mevcut anlaşmaların kaba ihlali" olduğunu söyledi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili ise yaptığı açıklamada iddiaları kabul etmeyerek, "Bu doğru değil. Bu da yalanlar zincirinin bir başka halkası. Ayrılıkçılar, Rus Barış Gücüyle birlikte alternatif bir gerçek yaratmaya çalışıyor" diye konuştu.
 
Abhazya: "Kayıtsız kalamayız"
 
Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş ise, bir diğer ayrılıkçı bölge olan Güney Osetya'da yaşananlara ilgisiz kalamayacaklarını söyledi. Abhaz ajanslarının verdiği habere göre Bağapş, Güney Osetya'da savaş çıkması halinde, "Gürcistan'a karşı ikinci bir cephe açacaklarını" belirtti.

Bu arada Gürcistan Parlamentosu üyesi Paata Davitaya, Abhazya'daki ayrılıkçı rejimin 30 kişiden oluşan "Delfin" adlı bir sabotaj grubu olduğunu iddia etti. Davitaya, grup üyelerinin Rusya'da özel eğitim aldıklarını, Gürcistan'a karşı planlanan sabotajların bu grup tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Öte yandan, Gürcistan Parlamentosunda, ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanmasıyla ilgili çalışmaları yürüten komisyonun başkanı Şota Malaşhiya, "Rusya'nın Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma cesaretini gösteremeyeceğini" savundu.

Rusya'nın Çeçenistan'da yıllardır "etnik temizlik" yaptığını ileri süren Malaşhiya, "Bağımsızlık gündeme gelecekse ilk olarak Çeçenistan tanınmalıdır" dedi.

Güney Osetya'daki sorunlu bölgede görevli Rus barış güçlerinin komutan yardımcısı Vladimir İvanov, yabancı misyon temsilcilerine ve diplomatlara bir süre Güney Osetya bölgesine gitmemeleri uyarısında bulundu.

Rusya'dan taraflara çağrı
 
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı, Güney Osetyalı ayrılıkçıların iki Gürcü askeri aracını imha ettikleri yolundaki haberlerin ardından, taraflara bölgede giderek artan gerginliği düşürme çağrısında bulundu.

Bakanlık sözcülerinden Boris Malakov, yaptığı açıklamada, "Güney Osetya'daki mevcut durum son derece gergin. Bu yüzden çatışmanın boyutunu düşürecek önlemler alınması gerekiyor" diye konuştu.

Güney Osetya Yönetimi Başkanı Eduard Kokoity ise, Tiflis'in, bölgeyi ele geçirmek için eylül ayından önce kapsamlı bir askeri operasyona hazırlandığını ileri sürdü.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Kokoity'nin, İngiltere'nin Gürcistan Büyükelçisi Denis Keefe ile görüşmesinde, "Eylül ayına kadar buraya yönelik geniş çaplı bir askeri operasyon başlatılacağına dair çok kesin bir bilgimiz var. Gürcistan'ın bu planı, (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Şaakaşvili rejimi tarafından hayata geçiriliyor" şeklinde konuştuğunu duyurdu.

Kokoity, Gürcistanlı yetkililerin, Güney Osetya'daki Gürcü köylerine Tiflis'in bölgeyi eylül ayında ele geçireceği yolunda uyarılarda bulunduğunu belirterek, "Ancak Gürcü saldırısı başlaması halinde, yurt dışından gönüllüler Güney Osetya gelip bölgeyi Gürcü saldırısına karşı savunacak" dedi.

cnnturk



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,174 µs