En Sıcak Konular

Baskılar Uygurları bezdirdi, saldırılar başladı

7 Ağustos 2008 09:31 tsi
Baskılar Uygurları bezdirdi, saldırılar başladı
Çin'in Uygurlara, olimpiyatları bahane ederek yaptığı baskılar kanlı saldırılara neden oldu.

Ancak Pekin'in iddiaları hem Them Times gazetesi tarafından hem de Doğu Türkistan Vakfı'nın Türiye'de bulunan Genel Sekreteri Hamit Göktürk tarafından yalanalandı.

Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreteri Hamit Göktürk Dünya Bülteni'ne yaptığı açıklamada, Çin'in iddia ettiği gibi bölgede bir tehdidin olmadığı ancak komünist yönetimin baskıcı ve inkarcı yönetiminin insanları artık dayanamaz hale getirdiğini söyledi.

Göktürk açıklamasında, son olarak Sincan'da meydana gelen saldırı olayının da yapılan baskıların artık patalama noktasına geldiğine işaret ederek "Uygur bölgesindeki halk, hak etmediği baskıya maruz kalıyor. Zaten daha önce de var olan Çin zulmü, Pekin Olimpiyatları da bahane edilerek kat kat artırıldı. Bu durum böyle saldırıların patlamasına neden oldu" diye konuştu.

Göktürk ayrıca, Çİn'in "bölgede yabancı İslamcı gruplar bulunuyor. Bunlar tehdit oluyor" iddialarını da kesin bir dille yalanladı.

TİMES DA KONUYU ELE ALDI

Uygur bölgesinde meydana gelen saldırılar, batılı gazetelerin de dikkatini bölgeye çekti. Daha önce Tibet'ten başka yeri görmeyen batı medyası ilk kez Uygurları da önsedi. Son olarak The Times gazetesi Çin'de kültürünü koruma çabası veren kendi alfabesine sahip bir uygarlık kuran Uygurlar'ın Çin baskısına karşı verdiği mücadeleye değindi.

Pekin Olimpiyatları için Çin'de bulunan dünya basını, Kaşgar'da meydana gelen ve 16 polisin öldüğü bombalı saldırının ardından gözleri Sincan ve Uygur'a çevirdi.

İngiliz gazeteleri bombalı saldırı ile öne çıkan Sincan ve Çin'in Uygur azınlığı sorunu ve Uygurların Çin baskısına verdiği mücadeleye odak oldu.

Sincan'ın Çinli yetkililerin söylediği gibi bir terör meselesinden çok Tibet'i andırdığını bildiren Times gazetesi, Çinli yetkililerin Olimpiyat oyunlarının, Uygurların Doğu Türkistan İslamcı Hareketi'nin tehdidi altında olduğuna inandırmaya çalıştıklarını iddia etti.

Gazete, örgütün Pekin'in iddialarına rağmen aslında son derece ilkel ve zayıf bir grup olduğunu dile getirdi.

Uygur'un tarihine dikkati çeken Times gazetesi, 10'uncu yüzyılda bir Türk devleti kuran ve Türk edebiyatının ilk yazılı eserlerini veren bu köklü medeniyetinin bugün adının bile bilinmediğini vurguladı.

Gazete, 1949'dan bu yana Çinliler tarafından zorla asimile edilmeye çalışılan, ayrımcılığa uğrayan, kültürü ve dili yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan Sincanlı Uygurlar'ın, aslında Tibetliler'den farkı olmadığını bildirdi.

Gazete, "Muhtemelen dünyada bugün, pandaların soyunun tükenmekte oluşu, Uygurlar'ın dil ve kültürünün yok olmasından daha çok ilgi çekiyor" diye yazdı.

Çin'in Uygur bölgesinde meydana gelen saldırı olayında 16 Çin yönetimi polisi hayatını kaybetmiş, 24'ü de yaralanmıştı. Çin sorumlu olarak yabancıları göstermişti.

dunyabulteni



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs