En Sıcak Konular

12 bin varil petrol yandı!

7 Ağustos 2008 10:11 tsi
12 bin varil petrol yandı!
Bakü- Tiflis- Ceyhan Boru Hattı’nda yaşanan patlamanın ardından yangın çıktı. Yangında 12 bin varil ham petrol yandı.

Hazar Denizi’nin altında bulunan Azerbaycan petrollerini dünya pazarına ulaştırmak amacıyla kurulan Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın Erzincan- Refahiye E-80 karayolunun 60’ıncı kilometresinde bulunan Yurtbaşı köyü yakınlarından geçen bölümünde, önceki gece saat 00:00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle patlama oldu.

Çevre köylerden de duyulan patlamanın ardından yeraltından geçen boruların 30 BVT numaralı vanasında yangın çıktı. Yangının çıkmasının ardından 29 ila 31 numaralı vanalar otomatik olarak Ankara’dan BOTAŞ yetkilileri tarafından kesilerek, petrol akışı engellendi.

ALEVLER 50 METRE YÜKSELDİ

Alevlerin yer yer 50 metreye yükseldiği yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. BTC Ani Müdahale Timi yangına ilk müdahaleyi yaptı. Yeterli olmayınca Erzincan Devlet Hava Meydanları’na ait 2 arazöz, Erzincan Belediyesi’ne ait 1 itfaiye, 3 su tankı, Refahiye Belediyesi’ne ait 2 itfaiye, 1 kepçe ve greyder yangının bulunduğu bölgede çalışmalarını devam ettiriyor. Alevleri kilometrelerce uzaktan bile görülebilen yangına müdahale edilemiyor. Ekipler, alevlerin yangına 15 metre mesafeden geçen doğalgaz boru hattı ile 500 metre uzaklıktakı ormana sıçramaması için çalışıyor. Yaklaşık 12 bin varil ham petrolün yandığı yangının hattaki petrol bitinceye kadar devam etmesi bekleniyor.

SABOTAJ İHTİMALİ BULUNMADI

Refahiye Kaymakamı Mehmet Makas, 30 numaralı pompada meydana gelen patlama öncesi, boru hattındaki sistemin arıza olduğu bilgisini Ankara’ya ilettiğini söyledi. Patlamada sabotaj ihtimali olmadığını ifade eden Makas, boru hattında yangının devam ettiğini, çevreye yayılmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını bildirdi. Meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmazken, hasar tespit çalışmaları yangının sönmesiyle birlikte yapılacak.

YILLIK 50 MiLYON TON PETROL GEÇiYOR

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Temmuz 2006’da resmen açıldı. 1768 kilometre uzunluğundaki boru hattı, Hazar Denizi’nin altında bulunan Azerbaycan petrolünü, Gürcistan üzerinden Türkiye’nin Ceyhan limanına akıtılıyor ve petrol buradan gemilerle dünya pazarlarına naklediliyor.

Türkiye kesiminde 1074 kilometrelik uzunluğu olan hat, şimdilik yıllık 50 milyon ton üzerinde ham petrolü dünya pazarlarına ulaştırıyor. “21. yüzyılın ipekyolu” adı da verilen hat üzerinde 10 adet pompa istasyonu bulunuyor. Türkiye’ye yılda yaklaşık 300 milyon dolar gelir getiren ve ülkemize 4 milyar dolara mal olan petrol boru hattı, 12 yılda bitirildi.

bugün



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs