En Sıcak Konular

Minik bebeklere ağır fatura kesiliyor

7 Ağustos 2008 10:09 tsi
Erken doğan bebeklerin hastane faturaları aileleri yıkıma uğratıyor. Özel sigortalar bu bebekleri reddediyor. Yasal düzenleme şart..

Erken doğumlar patladığı için minicik dünyaya gelen bebekleri yaşatmak ailelere son derece ağır faturalara mal oluyor. Parmak bebeklerin yalnızca kuvöz maliyeti 20 bin YTL'den başlıyor, 60 bin YTL'ye kadar yükseliyor. Bebeklerin bir yıllık sağlık harcaması ise ailelere evlerini sattırıyor, krediyle borçlanmalarına neden oluyor. Özel sigortalar 'hasarlı araba' sınıfına soktukları bebekleri asla sigortalamıyor. Devlet hastanelerinde ölüm kalım çizgisindeki bu bebeklere bakacak imkânlar son derece kısıtlı. Hastaneler kapasitelerini aştığı için bebeklerin üst üste yattığını itiraf ediyorlar. Art arda gelen bebek ölümlerinin nedeni olarak, altı bebeğe bir hemşirenin bakması bile gösteriliyor.

SİGORTALANAMIYORLAR
Türkiye'de bu bebeklerin çok daha iyi bakıldığı özel hastaneler var. Ancak buralarda bebekleri yaşatma faturası çok ağır. Anne babanın özel sigortası bulunsa bile bebek bu sigortadan yararlanamıyor. Hastane faturaları aileleri iflas aşamasına bile getirebiliyor. Aileler bir yandan minik bebeklerini yaşatmak için gözyaşı dökerken, aynı zamanda her gün büyüyen hastane faturası için para bulma peşine düşüyor.

SONAY ÖNCÜ OLDU
Kamuoyunda bu konuya dikkatleri çeviren ilk olay, televizyoncu Sonay Dikkaya'nın başına gelendi. Bebeği 29 haftalıkken doğan Sonay Dikkaya, 68 bin YTL'lik bir faturayla karşılaştı. Dikkaya, yalnızca 680 gram ve 30 santim olarak dünyaya gelen bebeğini yaşatmak için savaş verirken, isyan etti. Sonay Dikkaya, üç ay süreyle yoğun bakım dönemi de yaşadı. Dikkaya, ailelerin hastane faturalarını ödemesinin ne kadar zor olduğunu anlattı. Dikkaya'nın yaşadıklarını her yıl Türkiye'de yüz bine yakın aile yaşıyordu. Onlara destek olmak için prematüre bebek aileleri bir araya gelip "El Bebek Gül Bebek Derneği"ni kurdu.

AVUKAT ÇALIŞIYOR
Prematüre bebek sahibi oldukları için tüm birikimlerini kaybeden ailelere destek vermeyi amaçlayan El Bebek Gül Bebek Derneği, bu ailelere yardım için her yönden mücadele ediyor. Derneğin avukatı Müşerrev Pehlivan Seko, ailelerin yasal haklara kavuşması için çalışıyor. Seko, "Yurtdışında sağlık sigortaları bebeklerin bakım paralarını ödüyor. Bu sistemi Türkiye'ye getirmek için yasal düzenleme yapılması lazım. Aileler yalnız bırakılmamalı. Bu konuda ailelere destek olacağız" diyor.
'İkizler doğdu, 28 günde iflas ettik'
İlknur Okay da parmak çocuk annelerinden. "Bebeklerim doğduğunda biz iflas ettik" diyor. Tüp bebek yöntemiyle ikiz çocuk sahibi olan Okay'ın özel sağlık sigortası bulunuyormuş. Ancak sigortası ne bebeklerin kuvöz parasını ne de doğum öncesi hastane giderlerini ödemiş. 28 gün kuvözde kalan bebekler için öyle bir fatura çıkmış ki tüm birikimleri gitmek bir yana, borçlanmışlar. Pırıl ile Lal'in annesi İlknur Okay, "Bebeklerimizin yaşaması için dua ederken, para peşinde de koştuk. Bu sırada bazı ailelerin para bulamadığı için çocuğunu kaybettiğine şahit olduk" diyor. Bebekler kuvözden çıktıktan sonra da sigorta şirketleri ödeme yapmayı kabul etmemiş. İlknur Okay, "Sigorta şirketine konuşmaya gittim. 'Sizin çocuklarınızı sigortalamak hasarlı bir arabaya kasko yaptırmak gibidir' yanıtını alınca çok ağladım" diyor. Okay için artık bu günler gerilerde kalmış. Okay'ın şimdi sekiz yaşına gelen kızlarından biri de üstün zekalı. O, savaşı kazanmış.
'Bebeklerim 1 yaşına 300 bin YTL ile geldi'
Gül Yılmaz'ın oğulları Kerem ve Kerim erken doğduğu için üç ay kuvözde kaldılar. Bu süre içinde pek çok kez yaşamla ölüm arasındaki sınırda gittiler, geldiler. Hastaneden çıktıklarında Yılmaz ailesinin ödemesi gereken fatura tam 200 bin YTL'yi buluyordu. Özel sağlık sigortaları vardı, ancak sigorta, doğum masrafı dışında bebeklerin yüklü faturalarını ödemedi. Bebekler hastaneden çıktığında tüm riskler bitmemişti. Kerem'de beyin kanaması oldu. On kez beyin ameliyatı geçirdi. Gül Yılmaz: "Ancak bebekler çok dayanıklı. Ameliyattan çıkıp bana gülücük attığı an, savaşmak için yeniden güç buluyoruz" diyor. Şu anda bebekler iyi bir yaşında ve bu yılın sağlık faturası aileye 300 bin YTL oldu.
Bebekleri bir gece kuvözde tutmanın faturası
* Amerikan Hastanesi: 3-5 bin YTL
* Acıbadem Hastanesi: Bin YTL
* Memorial Hastanesi: Bin-5 bin YTL
* İstanbul Cerrahi: Bin-3 bin YTL

Sağlık



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,799 µs