En Sıcak Konular

Temenniler: AB nasıl bir komutan istiyor?

7 Ağustos 2008 11:33 tsi
Temenniler: AB nasıl bir komutan istiyor?
Avrupa basını Orgeneral Başbuğ'un terfiini 3 boyutlu gördü.

Avrupa basını Orgeneral Başbuğ’un terfiini 3 boyutlu gördü. Bunlara somut deliller getirmedi ama yeni Genelkurmay Başkanı’nın özellikle; ‘sertliğinin, AB, NATO ve İsrail dostluğunun, bir de AKP ile ilişkileri kolaylaştıracağının iddiasında bulundu. Peki nereden biliyorlar? iyibilgi Ankara

Yüksek Askeri Şura, birçok general-amiral ve albayla birlikte, kendi komutanı için de bir karar verdi ve Yaşar Büyükanıt emekli olurken, beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, bir askerin ulaşabileceği en yüksek makama oturdu.

Doğal olarak bu değişiklik dünya ama özellikle de Avrupa’nın ilgisi dahilinde. Avrupa basını yeni komutan hakkında bir çok yazı kaleme aldı, yayınladı. İşin ilginç tarafı değişik ülkelerin değişik basın organları sanki aynı kalemden çıkmış gibi.

AB’nin önde gelen ülkelerinin önde gelen gazetelerinden bazı minik paragraflar aktaralım;

The Guardian: “Türkiye anti-islamcı ordu komutanı atadı. Güçlü askerler, İslamcılığa karşı kaya gibi duruşu ile bilinen yeni ordu komutanı atayarak ülkenin laik sistemine sarsılmaz bir mesaj gönderdi.”

Gazete aynı zamanda, Başbuğ’un atanmasını, ordu ile AKP arasındaki gerginliğin azalacağının işareti olarak değerlendirdi ve (Başbuğ) Türkiye’nin NATO ve İsrail’le ilişkilerinin güçlü bir destekçisi” olduğunu da yazdı.

Financial Times: “Türkiye, laik ordu ile sosyal olarak muhafazakar hükümet arasındaki gergin ilişkileri kolaylaştırması beklenen bir adım ile yeni komutanını atadı. General Başbuğ’un terfi, iktidardaki AKP ile daha az konfrontasyona yol açacağı umuluyor.”

Le Monde: “İslamcı cereyandan gelen AKP üyesi Cumhurbaşkanı Gül, ABD’den sonra NATO’nun en kalabalık ordusunun başına, Türk Devleti’nin direği laiklik olan Cumhuriyet değerlerini korumaya kararlı bir ‘şahin’ olarak değerlendirilen 63 yaşındaki bu generali atayan kararnameyi imzaladı”. Gazete, Orgeneral Başbuğ’dan “laikliğin büyük savunucusu” olarak da bahsetti.

Avrupai temenniler?

Genel olarak Avrupa, yeni Genelkurmay Başkanı olarak atanan İlker Başbuğ’u ilk günden böyle görüyor. Dikkat çektiği gibi önemli gazetelerin üzerinde durduğu sadece birkaç nokta var.

Bunlardan ilki Başbuğ’un sert bir komutan olduğu. Tabii bu sertlik Laikliğe gösterdiği hassasiyetten gösteriliyor. İkinci nokta Batı ile iliştileri koruyacak olması ve bunların başında da NATO ve İsrail geliyor.

Son olarak ise, belki de en önemlisi çünkü her haberde bu not bulunuyor; Başbuğ’un iktidarla, AKP ile yaşanan gerginliği azaltacak olması. Bu değerlendirme hepsinde bulunuyor.

Bulunuyor ama nereden kaynaklanıyor belli değil. Bu haliyle daha çok Avrupa’nın yeni Genelkurmay Başkanı’nından “beklentileri” (!) gibi duruyor bu yazılanlar. Hatta biraz ileri giderek AB’nin önümüzdeki dönemde nasıl bir Türkiye hayal ettiği analizi bile yazılabilir maddeler halinde.

Batı ile ilişkileri muhkem, AKP iktidarının devamını isteyen, aynı zamanda laiklik konusunda da hassas, “confrontasyon”lardan arınmış bir Türkiye!



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,056 µs