En Sıcak Konular

Koalisyon hükümeti Müşerref'i azledecek

7 Ağustos 2008 12:03 tsi
Koalisyon hükümeti Müşerref'i azledecek Hükümet, Müşerref'i azletme kararı aldı. Önemli yetkileri olan Müşerref'in ne yapacağı belli değil. ABD'nin tavrı da bekleniyor.

Pakistan'da iktidardaki koalisyon partileri, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in azli konusunda karar alındığını resmen duyurdu. Partilerin ortak açıklaması, eski Başbakan Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari tarafından okundu.

Zerdari'yle koalisyonun diğer ortağı eski Başbakan Nevaz Şerif arasında yapılan görüşmelerden sonra yapılan açıklamada, anayasanın 47. maddesi gereğince azil konusunda harekete geçmenin bir mecburiyet olduğu ifade edildi. Açıklamada, Müşerref'in politikalarının ülkeyi zayıflattığı ve halkın milli kurumlara olan güveninin sarsıldığı kaydedildi. Ekonomik kriz ve enerji kıtlığından da Müşerref suçlandı.

Azil kararı, Zerdari'yle Şerif arasında birkaç gündür devam eden görüşmelerden sonra alındı. Zerdari, Pakistan Halk Partisi'nin başında bulunurken Şerif de koalisyonun en büyük ikinci ortağı Pakistan Müslüman Birliği'nin başkanı.

Devlet Bakanı Şeri Rahman ise parlamentonun 11 Ağustos'ta toplantıya çağrılacağını ve toplantıda azil teklifinin ele alınacağını söyledi. İktidar partileri ayrıca Müşerref tarafından olağanüstü hal sırasında görevden alınan 60 kadar hakimin göreve iade edilmesi hususunda da anlaştı. Ortak bildiride azil sürecinin ne zaman başlatılacağı açıklanmadı.

Azletme anlaşmasın arağmen, Pakistan Anayasası'nın kendisine geniş yetkiler verdiği Müşerref'in tavrının ne olacağı merakla bekleniyor. Anayasaya göre, devlet başkanının, başbakanı görevden alma ve parlamentoyu feshetme yetkisi bulunuyor.

Bunun yanında son zamanlarda Pakistan Talibanı konusunda ABD ile ters düşen hükümete karşı, ABD'nin güvendiği Müşerref konusunda nasıl bir yol izleyeceği de bilinmezler arasında bulunuyor.

dünya bülteni



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs